Обсъждат лекари, учители и социални да ходят на работа със сертификат (Обзор)

18.10.2021 22:00 Константина Костова
Дълга опашка от хора със симптоми на коронавирус се изви още сутринта вчера пред ковид зоната на 12-о ДКЦ в София.

Образователното министерство иска месец отсрочка за преподавателите

Лекари, учители и социални работници може скоро да се нуждаят от зелен сертификат, за да ходят на работа. Подобна мярка се обсъжда в здравното министерство, каза в понеделник зам.-министърът Александър Златанов.

Пред Би Ти Ви той поясни, че се обсъжда публиката на спортни събития, клиенти и служители в хотели и ресторанти също да са със сертификати за ваксинация, преболедуване или негативен тест.

“Смятаме при лекарите да се въведе задължението да влизат на работното място със зелен сертификат”, добави Томов. По думите му такава мярка ще се обсъжда и за целия училищен персонал.

Министърът на образованието и науката Николай Денков ще подкрепи това решение, ако се приеме. Условието е то да започне да се прилага най-рано след месец. Така

ще се даде още

една възможност

на желаещите

да се ваксинират,

обясниха от МОН.

Денков е съгласен и с предложението на здравното министерство маските за всички работещи в училище и за учениците над 5-и клас да станат задължителни. МОН предлага за учениците със специални образователни потребности да се изисква допълнително мнение от лекар.

Всички останали противоепидемични мерки в училищата трябвало да се определят на общинско ниво.

Кацаров също заяви, че с Денков нямат никакви различия по повод на прилагането на мерките в училищата.

МОН приема и намерението на МЗ да спре колективните извънкласни дейности при заболяемост в общината над 500 на 100 000 души. При тази заболеваемост ще има ротация за учениците от 5-и клас нагоре, като първо ще минават към онлайн обучение паралелките с най-много отсъстващи ученици.

Випуските ще

се сменят през

пет учебни дни

По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес.

Училища ще се затварят, ако 14-дневната заболяемост в дадена община надхвърли 750 на 100 000 души. А затварянето на детски градини ще е само с предписание на РЗИ.

До края на седмицата ще влязат в сила новите противоепидемични мерки, обеща вчера здравният министър Стойчо Кацаров. Решението какви да са те трябвало да бъде взето до сряда. Те трябваше да станат ясни вчера след среща на Експертния съвет по епидемиология. Министърът на здравеопазването не е останал до края на срещата, за да не влияе на съвета.

“Излязох по-рано, за да не влияя на експертите и да няма никакви съмнения с политически влияния, свързани с политическата обстановка”, каза Кацаров.

“България е в тъмночервената зона на COVID. Радев и Кацаров доведоха България там. За 6-7 дни са загинали 600-700 българи. Кой ще дойде в България?”, попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в понеделник.

“В Европа се пукат по шевовете стадионите, а ние играем пред празни трибуни. Къде е логиката на Кацаров и Радев по дискотеките да има хора, а на стадиона на открито да няма, в паралелките, в училищата да няма”, отсече Борисов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>