Фонтан до Джумаята в Пловдив няма да има, авторите оттеглят проекта

18.10.2021 15:02 Радосвета Бочукова

"Фонтан няма да има!", отсече бизнесменът Красимир Кунчев, който е инициатор на идеята зад Джумая джамия да бъде изграден фонтан, символизиращ плодородието на Тракия по проект на скулптора Цвятко Сиромашки.

"Ще има маси за сервиране на открито. Така ни бе казано.
Скоро написах, че това ще бъде едно от малкото решения, които ще се вземат с единодушие. Уви, сгрешил съм. Мястото е определено за друго.
Утре оттегляме предложението си от Общинския съвет."  споделя огорчението си бизнесменът, който беше готов да финансира начинанието.

"Винаги сме заявявали, че от проекта ни има смисъл, само ако пловдивчани и техните представители в Общинския съвет застанат зад него.", допълва още Кумчев.

Идеята на бизнесмена и скулптора Цвятко Сиромашки беше на терасовидната улица "Константин Иречек" зад Джумаята да бъде изградена 3-метрова ябълка. 

На малката уличка постоянно се събират компании от много млади хора. Под специална петиция се подписаха над 150 пловдивски общественици и творци, а още близо 800 души подкрепиха с имената си фонтана в социалните мрежи.

Идеята в малкото затворено пространство да бъде поставена триметрова скулптурна фигура обаче далеч не се прие еднозначно от всички.

Според архитекти фонтанът би бил прекалено натрапчив акцент на малко пространство, в което освен всичко друго има концентрация на исторически сгради.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>