Стойчо Кацаров: Ситуацията е напрегната, това налага нови мерки, но не и локдаун

18.10.2021 08:07
Стойчо Кацаров

Заповед за нови противоепидемични мерки на национално ниво ще има най-късно утре

Ситуацията е много сериозна  и напрегната. Нарастващият брой на случаите на заразени с COVID и нарастването на заетостта на леглата в болниците, включително на интензивни, налага да се предприемат допълнителни противоепидемични мерки. Това нямаше да случи, ако лятото използвахме времето да се ваксинираме.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред БНТ като припомни, че днес ще се срещна с експерти от разширения съвет по епидемиология, с които ще обсъдят какви мерки на национално ниво да се въведат. Заповед ще има до края на деня днес или най-късно утре. 

"Днес ще се срещна и с директорите на болници и ще искам становища от директорите на РЗИ, като до края на деня днес или утре ще има заповед", обясни Кацаров, като допълни, че решението за мерките ще бъде на експертите. Локдаун обаче не се очаквал.

Ако се реши въвеждането на зелен сертификат като възможност за отпадане на всички ограничения на обществени места, такъв няма да се иска за деца, каквито идеи имаше първоначално, уточни още той. 

По повод ситуациите, в които на отделни места школи и езикови центрове останаха затворени, но не и стадионите, здравният министър обясни, че това се получило заради издадените на локално ниво от директорите на РЗИ заповеди за мерки. Със заповедта, която ще издадат от МЗ тези практики ще бъдат уравнени в цялата страна, уточни Кацаров. 

"Мерките, които прилагаме, се стремим да са максимално щадящи, но сме принудени от обстоятелствата. Не смятам, че сме закъснели или прибързали с тях", каза здравният министър. 

За натовареността в болниците и все повечето случаи, при които болни се връщат, заради пълни легла, Кацаров обясни, че в лечебните заведения е създадена организация за постепенно разкриване на нови легла в зависимост от потребностите.

"Когато се изчерпат леглата, с разпореждане на директора на РЗИ се разкриват определен брой легла в определени болници. Когато те изчерпат капацитета си, тогава се разкриват легла и в други, но броят на болните нараства, което налага да се предприемат допълнителни мекри за ограничаване на заразата", обясни Кацаров и допълни, че в софийските болници все още имало места. 

По думите му се прави всичко възможно да се избегне забраняването на плановия прием в болниците и подобна мярка ще бъде предприета, само ако е направено всичко друго за ограничаване на разпространението на вируса.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>