Юлия Пересилд от руския кинополет в Космоса играе в български филм

17.10.2021 13:50 Пенчо Ковачев
Иван Радоев и Юлия Пересилд в кадър от филма “Похищението” на Пламен Масларов
Юлия Пересилд, режисьорът Клим Шипенко и командирът на кораба Антон Шкаплеров (в средата)
Актрисата казва, че най-силната роля в кариерата й досега е във филма "Битката за Севастопол"
Пламен Масларов е режисьор на филма “Похищението”.

Иван Радоев прегръща

хубавицата в “Похищението”

След Георги Иванов, Александър Александров и научните опити с наша апаратура в Космоса отново има българска следа!

Следата е филмова благодарение на актрисата Юлия Пересилд, която през 2009 г. се снима във филма на Пламен Масларов “Похищението”.

Сега Юлия лети на височина 350 км в космическото пространство, за да участва в първия игрален филм, заснет в условията на безтегловност.

В Международната космическа станция (МКС) тя е с режисьора Клим Шипенко, който през 2017 г. получава награда за филма си “Салют-7”, действието на който се развива в Космоса. Героинята на Юлия е лекарка, която трябва да отиде на орбитална станция, за да спаси живота на бедстващ космонавт. Работното заглавие е “Предизвикателството”.

Пересилд и Шипенко преминават цялата подготовка за космически полет. През май 2021 г. “Роскосмос” ги одобрява за пътуване до МКС.

В своеобразния кастинг Юлия побеждава над 3000 участнички. Тя е петата рускиня, която лети в Космоса от началото на пилотираните полети, и първата на борда на станцията от 2015 г. “Всичко ми се струва така, сякаш спя. Почти невъзможно ми е да повярвам, че всичко това е реалност”, възкликва актрисата вече от космическата станция.

Юлия Пересилд

е една от големите

красавици

на новото поколение руски актриси. Родена е на 5 септември 1984 г. в Псков, неголям град в Северозападна Русия, на границата с Естония и Латвия. Баща й е иконописец и е с естонски корени, майка й работи в детска градина.

През 2006 г. Юлия завършва актьорско майсторство в Руската академия за театрално изкуство. В киното дебютира през 2003 г. в тв сериала “Участък”. Въпреки че е само на 37 години, досега се е снимала в над 70 филма. Играе в “Подставено лице”, “Битката за Севастопол”, “Палач”, “В мъглата” и много други.

През 2010 г. печели наградата за най-добра второстепенна роля във филма “Край”. За същата роля е отличена и с приза “Белият слон”, носителка е и на други награди. От 2018 г. е заслужила артистка на Руската федерация. Сега е водеща актриса в Московския драматичен театър на “Малая Бронная”. Майка е на две дъщери.

Сценарист на филма “Похищението”, в който играе рускинята, е известният български учен и писател проф. Боян Биолчев.

Запитан за впечатлението му от Юлия Пересилд, той отговори в типичния си хумористично-афористичен стил: “Лошо впечатление от хубава жена никога не съм имал!”.

В своя сценарий Биолчев разказва за житейската рулетка, за похищението на една биография и засяга проблема за отговорността на писателя към съдбите на своите герои. Той е продължение на проблематиката от неговия филм “Вик за помощ” от 1986 г., заснет по романа му “Сатурнов кръг”.

Героят в “Похищението” - Георги, е млад мъж, който попада в затвора. Докато е зад решетките, известен писател (Валентин Ганев) описва неговата съдба, която се превръща в сюжет за нашумял филм.

След като излиза от затвора, Георги намира писателя и за да си отмъсти, го вкарва насила в истинския подземен свят, изпълнен с убийства, отвличания, измами, наркотици, рекет и всякакви предателства.

Разбира се, във филма има и любовна история. Георги и писателят се заплитат в сложни взаимоотношения с красиво момиче. В ролята на момичето е Юлия Пересилд, тогава нашумяла в руския криминален сериал “Мрежата”.

В “Похищението” тя

е защитен свидетел,

но бива похитена. След похищението й действието поема в неочаквана посока и никой вече не е същият.

Главната мъжка роля е поверена на младия тогава Иван Радоев, днес актьор в театър “Българска армия” и гастролиращ артист в забавното тв предаване “Комиците”. Разбира се, той вече се е похвалил тук-там за познанството си с първата в света актриса, която ще снима филм в Космоса.

“Юлия е много талантлива, готина като човек и истински професионалист, макар че тогава беше доста млада. Работихме много добре и много лесно, тя не се правеше на звезда. Щастлив съм, че това се случи”, спомня си Радоев.

Двамата имат и любовни сцени, които обаче са много нежни и съвсем пестеливи. Иван съжалява, че не е запазил джиесема й, но си е дал дума да намери актуалния й номер и да й се обади, когато тя се върне от Космоса и се освободи от натрупаните преживявания и емоции.

“Юлия полагаше много усилия и успя да си каже репликите във филма на хубав български език и почти без акцент - разказа Радоев. - При репетициите й помагах, учех я къде да слага ударенията и как да произнася точно дадена дума”.

Филмът е сниман в Русе, София и околностите на столицата. В него освен Пересилд и Радоев се снимат Силвия Лулчева, Мария Статулова, Досьо Досев, Васил Банов... И музикантите Светослав Витков (Светльо от “Хиподил”) и Васил Гюров като себе си.

Иван Радоев не знае какъв е бил хонорарът на руската актриса - висок или символичен. “Похищението” е копродукция с руски продуценти, които вместо да подпомогнат продукцията финансово,

платиха единствено

хонорара на руската

актриса

в главната роля – Юлия Пересилд. - Това ме мотивира да настоявам Юлия да научи репликите си на български език, вместо да се използва дубльор”, разказа Боян Биолчев.

“Похищението” се превърна в лебедовата песен на режисьора Пламен Масларов. Той напусна този свят едва 60-годишен, само пет месеца след премиерата на филма в началото на 2010 г. Масларов беше филмов, телевизионен и театрален режисьор, продуцент, актьор и в края на живота си директор на Българската национална филмотека.

Иска ми се да слезем от Космоса и да отдадем почит на Пламен с една весела случка, разказана ми от писателя Христо Бойчев и негов приятел.

В дома на Бойчев се заформя хубава компания. Пламен Масларов също обещава да дойде, но така и не се появява. Някъде към полунощ се обажда по телефона:

- Ицо, тръгвам към вас.

- Ми, че то няма смисъл да идваш, ние изпихме всичко - казва му Бойчев.

- Няма страшно - бодро отговаря Масларов. - Аз си идвам пиян...

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>