Д-р Динко Младенов: Младите лекари заслужават справедливо заплащане, те не се страхуват от работа и от вируса

17.09.2021 18:43 Виктория Костова
Д-р Динко Младенов е учредител и първи дарител на фондация “Млади медици за България”. Той е лекар-интернист с 37 г. стаж и е основател на клиника “Медикус Алфа” - Пловдив.
Д-р Илияна Иванова е от град Априлци, на 27 г. Работи в Специализираната белодробна болница като специализант по пулмология и фтизиатрия.
Д-р Благовест Петров е на 27 г., от София. Завършил е Медицинския университет в Пловдив. Работи в пловдивската УМБАЛ “Св. Георги” като специализант и докторант по урология.
Д-р Здравена Добчева е на 26 г. от Свиленград. Работи в Пловдив като специализант по очни болести.
Млади лекари по време на честването на първата година от основаването на фондация “Млади лекари в България” СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от "24 часа".

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Представяме ви фондация “Млади медици за България”, на която “Америка за България” наскоро дари 100 хил. лева и възможността за участие в програмата ѝ за кредити “Твоето бъдеще в България“ в партньорство с Токуда банк. “Млади медици за България” е основана от д-р Динко Младенов през 2020 г. Целта ѝ е да подпомага кариерното развитие на млади медици в страната, както и да намали и да спре емиграцията на тези кадри, като ги стимулира да останат в България. До момента фондацията е предоставила 247 000 лева под формата на стипендии за 151 специализанти и студенти по медицина. Можете да се запознаете с дейността ѝ на интернет адрес https://mm4bg.com/.

Помогнахме финансово на 151 медици в страната, казва д-р Динко Младенов. 

- Д-р Младенов, наскоро учредената от вас фондация “Млади медици за България” отбеляза своя първи рожден ден. Бихте ли разказали какви са целите ѝ?

- Главната мисия на фондацията е колкото може повече млади лекари да останат в България. Аз и колегите ми от управителния съвет използваме различни инструменти, за да реализираме тази цел. Единият е финансовата помощ, с това започнахме. Второто е да подобрим професионалните условия за кариерно развитие. В тази връзка инициирахме разговори с министерството и с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, както и с председателя на лекарския съюз. И вече е факт новата Наредба №1 за специализация. Тя е с много по-добри условия за младите лекари. В групата “Млади медици” се включват още сестри, лаборанти, фармацевти и зъботехници. За тях също предстои подобрение на професионалните условия за кариерата им. Трето, помагаме и морално. Всяка среща, всяко едно интервю виждам как дава кураж на медиците и те често са приятно изненадани, че някой се е появил и защитава техните права без никакви условия насреща.

- На колко млади лекари успяхте да подадете ръка през тази 1 година?

- 151 млади медици получават вече финансова подкрепа от нас. В началото

ежемесечно им

давахме по 500 лв.,

но заради големия

брой желаещи,

а пък и предвид моментните финансови възможности на фондацията въведохме ротация в получаването на подкрепата. Това стана с цел все повече млади лекари да могат да получат помощ. В противен случай щяхме да се затворим в един клуб от 50-60 човека и нямаше да можем да дадем на другите желаещи. Имаме още 150 чакащи и всички са одобрени. С всеки един от тях се видях лично или онлайн. Всяка една среща си заслужаваше. 95% от кандидатстващите във фондацията са били одобрени за помощ. Става дума за медици до 35 г.

- Кои са най-големите трудности, пред които се изправят младите медици, след като завършат?

- Най-голяма е финансовата трудност. Те започват с нищожни заплати и са принудени да работят на две или три места, за да се издържат. Отделно само 25% от новозавършилите по старата наредба получаваха държавна поръчка за специализация. На хартия тя им осигуряваше 2 минимални работни заплати, но нито един от тях не е получил толкова. Навсякъде по болниците започват с някакви удръжки, които не са законни. Защото наредбата казва, че получават нетна сума от 2 минимални заплати, а отделно бюджетът им плаща осигуровките. Но като се стигне на локално ниво, започват да вземат 750-800 лв. заплата срещу работа 250-280 часа. Това си е чиста експлоатация.

Друга трудност е, че оставаха 75% от завършилите, които трябваше да работят и без тези 800 лв. И от тези 75% повече от половината си стягаха куфарите и заминаваха в чужбина. Съвсем логично решение, аз уважавам и техния избор. В повече от случаите това решение е било принудително.

- Кризата с коронавируса ни показа каква голяма нужда имаме от медици. Според вас какво трябва да направи държавата, за да задържи младите специалисти у нас?

- Справедливо заплащане, това е! Те са готови да работят и имат желанието и амбицията. Не жалят труд и безсънни нощи. Не ги е страх от коронавируса за разлика от по-опитни колеги. След това идва това, което постигна новата наредба - по-висока базова заплата, тя се вдигна сега с 25% и трябва да стане 1625 лв. чисто.

И второ, наредбата вече им дава възможност да работят по-равнопоставено, да отчетат дейност, реално свършеното от тях и да получават допълнителните възнаграждения.

Изненада ме, че много от

младите

медици се бяха

примирили и

предали буквално

Само и само да вземат специалност, те са съгласни на всякакви трудности и унижения. Аз във всеки един разговор ги мотивирам да търсят и да защитават правата и интересите си.

И без COVID-19 здравната система не може без специализантите. Те поемат по-голямата част от дежурствата, консултации и спешни случаи. Ако тях ги няма, системата ще спре поне 50%. А да не говорим, че в COVID обстановката без тях буквално щяхме да се срутим като здравна система.

- Кои са организациите и хората, които помагат на фондацията?

- Над 160 корпоративни и индивидуални дарители са помогнали със суми от 10 до 100 хил. лева. Оказа се, че моят приятелски и пациентски кръг 95% осигури даренията. Не се постигна тази масовост, на която се надявахме. Ще дам един пример, че от 105 частни болници само 2 подкрепиха финансово фондацията. Отделно според мен благодарение на популязирането през медиите на някои лоши практики в здравната система като че ли

обществото е

настроено и срещу

младите лекари, не

само срещу другите

В много случаи се пише повече негативното, отколкото позитивното. И в най-добрата здравна система на света има процент грешки, това е неизбежно.

- В момента една от най-обсъжданите теми са ваксините срещу COVID-19. Какво е вашето мнение за тях?

- Аз смятам, че ваксините са само полезни и изобщо не са вредни, като изключим леките странични ефекти около ваксинирането. Например локална болка или 5-6 часа дискомфорт. Аз съм твърдо за ваксините. Ваксинирайте се, моля!

Д-р Илияна Иванова: Трудно е да даваш кураж на обезверени пациенти

- Д-р Иванова, коя е най-голямата трудност при търсенето на работа за млад медик?

- Аз се влюбих в пулмологията още през студентските години. За мой късмет в Троян се намира първата специализирана болница за лечение на белодробни болести на Балканите. Тя разполага с екип от големи професионалисти и специалисти, от които мога много да науча. Там ме приеха с отворени обятия и започнах работа веднага след завършването си. 

- Колко от вашите колеги се реализират успешно в България и колко отиват в чужбина?

- Повечето колеги от випуска останаха в България, но има и такива, които заминаха. Вероятно ги привличат финансовата стабилност и повечето възможности за кариерно развитие.

- Вие замисляли ли сте се да отидете зад граница?

- Не, винаги съм искала да си остана тук, при близките ми. Родният ми край е прекрасен, не искам да оставям всички хубави неща. Тук е по-трудно, но аз съм живият пример, че е възможно да се реализираш, ако останеш в България.

- Как научихте за фондация “Млади медици за България” и защо кандидатствахте?

- Разбрах съвсем случайно от мой колега и разгледах сайта. Прочетох за целите, мотивацията и помощта, която предлагат, и кандидатствах. Впечатли ме това, че фондацията се бори младите медици да останат в България, защото, ако тенденцията продължи както досега, а именно колеги да заминават в чужбина, след 10 години няма да има кой да ни лекува.

- Как ви подкрепя фондация “Млади медици за България”?

- Финансовият аспект, който тя предоставя, е една огромна помощ, която дава спокойствие да се справяш с битовите несгоди и финансовата несигурност.

- Кои са най-големите проблеми в здравната ни система? Какво трябва да се подобри?

- Проблемите в здравеопазването не са от вчера, не са и малко. Бих обърнала внимание най-вече на липсата на кадри - лекари, медсестри, лаборанти, което се усети най-вече при пандемията. Проблемът при нас е, че само 25% от завършилите медици успяват да започват специализация по държавна поръчка. В малките населени места се усеща много повече липсата на специализиран персонал, а хората там също се нуждаят от адекватна медицинска помощ, без да се налага да пътуват с часове за такава.

- Кои са най-големите трудности по време на пандемията? И какво е мнението ви за ваксините?

- COVID постави на изпитание цялото съвременно общество, особено медиците, които се бориха денонощно за здравето на своите пациенти. Бях на първа линия и ми се наложи да се сблъскам с коронавируса още в началото на практиката си. В белодробната болница потокът от пациенти беше наистина огромен. Трудно е да даваш кураж на пациент, който е обезверен, паникьосан, но даваш всичко от себе си. Аз съм за ваксините, защото те спасяват човешки животи. Призовавам всички, които още не са, да се ваксинират при първа възможност.

Д-р Благовест Петров: В Европа ни уважават заради доброто образование у нас

- Д-р Петров, коя е най-голямата трудност при търсенето на работа за млад медик?

- Основните проблеми са договорите за специализация. След като един студент завърши медицина, после му е много трудно да намери място, където да специализира. 

- Колко от вашите колеги успяват да се реализират успешно в България и колко отиват в чужбина?

- Имам познати и приятели, които заминаха. Някои от тях се реализират доста добре. Но в чужбина процесът на приобщаване е много дълъг. Основната причина, заради която българите напускат страната си, е финансовата част. На други места има голямо търсене на медицински кадри, а българите сме много уважавани в Европа заради нашето медицинско обучение, което е на високо ниво. Много по-лесно българин може да си намери място за специализация в чужбина.

- Вие замисляли ли сте се да отидете зад граница?

- И на мен ми е минавала мисълта за заминаване още в началото на студентството. Много клоняха везните за Германия, но впоследствие, като започнах да работя в сферата на здравеопазването, създадох контакти и нещата се стекоха по добър начин за мен.

- Как научихте за фондация “Млади медици за България” и защо кандидатствахте?

- Кандидатствах в клиника в Пловдив, в която управител и главен консултант е д-р Динко Младенов. Неговият екип е от млади лекари, които той лично е обучил. Впоследствие се роди и идеята му за фондацията. Аз съм един от първите, включили се в нея. Не че се считам за отговорен за създаването, но имам роля, както и всички мои колеги, които той е вземал под крилото си и е учил. Идеята му за създаването според мен е била много по-отрано, тъй като той самият е започнал сам. Всичко е постигнал без помощ и много добре знае колко е трудно в началото на младите медици.

- Как ви подкрепя фондация “Млади медици за България” ?

- Тя помага по няколко направления. На първо място се набива на очи финансовата помощ. Тя е достатъчна, но се откриват и други възможности, като например ни помага за създаването на нови контакти, връзки и междуличностни взаимоотношения. Много е важно да има колаборация между специалистите от една или различни области.

Отпразнувахме една година от създаването на фондацията и за това време тя има над 150 бенефициента, както и много дарители. Това е общност, която има повече гласност. Провеждат се срещи със служебния здравен министър, които бяха организирани от управата на фондацията. На тях се обсъждат нашите тревоги и искания.

- Кои са най-големите проблеми в здравната ни система? Какво трябва да се подобри?

- Някои от исканията ни вече са уважени, защото в момента се обнародва Наредба №1. Например заплащането да се увеличи, както и заплащане на теоретични и практични курсове, да се увеличи контролът на нашето обучение - например да има практически и теоретични колоквиуми. Да има норматив от дейности, които да са застъпени в договорите на специализация.

- Кои са най-големите трудности по време на пандемия? И какво е мнението ви за ваксините?

- Още в началото на COVID кризата се изправих пред дилемата да бъда ли доброволец и реших, че ще кандидатствам. Тази година бях изпратен за втори път.

Ваксиниран съм. Не съм експерт, но като лекар съветвам всеки, който има възможност, да се ваксинира, защото само така може да преборим инфекцията. 

Д-р Здравена Добчева: Случващото се в COVID отделенията е страшно

- Д-р Добчева, коя е най-голямата трудност при търсенето на работа за млад медик?

- Няма места за специализации. Трябва да се направят промени и в академичното развитие на специализантите. Не само да се гледа на нас като на евтина работна ръка, а да има стимулиране за участие в конгреси и научни събития, на които да се трупат опит и впечатления за иновациите, които са много важни за всеки лекар. Трябва да има допълнителен стимул при дефицитните специалности, като например инфекциозните болести, защото по време на пандемията много силно се усети тяхната липса. 

- Колко от вашите колеги успяват да се реализират успешно в България и колко отиват в чужбина?

- За щастие голяма част от колегите, с които завършихме заедно, останаха в България. Някои избраха по-големите градове, а други се върнаха по родните си места. Това дава знак, че младите лекари искат да останат и да извоюват по-доброто бъдеще, а не да тръгнат по лесния път - да заминат.

- Вие замисляли ли сте си да отидете зад граница?

-Никога! Аз вярвам в доброто бъдеще. Ако всички заминем, кой ще лекува нашите родители, близки и приятели.

- Как научихте за фондация “Млади медици за България” и защо кандидатствахте?

- Разбрах от колеги, които вече бяха кандидатствали. Предполагах, че точно във фондацията ще срещна много млади амбициозни лекари, които се стремят към промяна. Д-р Младенов успя да създаде в рамките на една година мрежа от активни млади медици, като целят основно промяна на статуквото и по-добро обучение на специализантите.

- Как ви подкрепя фондация “Млади медици за България”?

- На първо място, помага финансово, а на второ - осигурява морална подкрепа. С тази група от амбициозни млади колеги постоянно общуваме, обсъждаме идеи и търсим пътя към промяната.

- Кои са най-големите проблеми в здравната ни система? Какво трябва да се подобри?

- Здравната ни система робува на клинични пътеки, а не на здравето и благополучието на пациента. Другият проблем е, че по малките населени места няма достатъчно лекари. Малките болници трябва да предоставят също добро възнаграждение, да стимулират с развитие в научната сфера, например ходене на конгреси, научни форуми и срещи. Лекарите, въпреки че са от малък град и нямат достъп до модерна апаратура, трябва да имат възможност да се запознават с по-сложните случаи.

- Кои са най-големите трудности по време на пандемия? И какво е мнението ви за ваксините?

- Миналата година бях пратена в COVID отделение. Нещата са страшни. Заставам зад това всички да се ваксинираме. Вярно е, че всеки има право да направи своя личен избор, но нека той да е съобразен със здравето на цялото общество. 

Други от От страната и света

Борба с хазартната зависимост? Започнете тогава от причините

Да се води битка със зависимостите на съвременния човек, по принцип е добре. Но депутатите, както често става, не лекуват причините за някой проблем, а понеже е по-лесно

Виж 20-те града с най-много милиардери в света

Ню Йорк изкачи през 2024 г. световната класация на градовете, в които живеят най-много милиардери. - цели 119. В този град живеят и 340 000 жители с високо нетно състояние и инвестиционни активи за

Бензинът пак поскъпва, но по празниците цената му ще се задържи

От всички горива нагоре са само на масовият А-95, дизелът и газът са с котировките от началото на март Цената на масовия бензин А95 отново започна да пълзи нагоре и само за последните 2-3 дни се

Четирима пострадали след бой в селска дискотека

Четирима са пострадали, а един мъж е арестуван след масов бой пред дискотека в село Български извор около 2 часа сутринта в неделя, съобщиха от ОД на МВР Ловеч

Главчев без министерска заплата - отказа 9100 лв., предшественикът му Денков пък вече без охрана от НСО (Обзор)

Премиерът се разписва срещу 11 хил. на месец, не иска да взема и от Външно Димитър Главчев няма да получава заплата като външен министър, която е в размер на 9100 лв

>