Рециклиране и федерализъм - младежи вкарват свои теми в дневния ред на ЕС (Галерия)

13.10.2021 22:23 Пламена Томева
EYE2021 бе кулминацията в процеса на младежки консултации в ЕП за Конференцията за бъдещето на Европа, започнали през май.
В селцето EYE за първи път беше представен и широк спектър от спортни дейности.
EYE2021 бе кулминацията в процеса на младежки консултации в ЕП за Конференцията за бъдещето на Европа, започнали през май.
Двадесетте най-популярни идеи от EYE2021 ще бъдат представени на следващата сесия на Конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург, на 22-23 октомври 2021 г.
В рамките на EYE2021 се проведоха 160 дейности в ЕП, извън него в селото EYE и онлайн.
В паралелно медийно събитие European Generation Media Lab се включиха 42-ма журналисти.
Сред идеите на участниците в събитието е обучение по дигитална грамотност.
Младежите и тези от тях, които имат нужда от кучета водачи, имаха достъп до пленарната зала.
Младежите и тези от тях, които имат нужда от кучета водачи, имаха достъп до пленарната зала.
Събитието се проведе на 8 и 9 октомври, като 5000 млади хора присъстваха в Европарламента в Страсбург, а други 5000 - онлайн.
Събитието включваше и концерти на живо.

Гласът на 10 000 европейци между 16 и 30 години се чу в Страсбург, идеите им влизат в дебата за бъдещето на съюза

Над 2000 идеи за очертаване на бъдещето на Европа дадоха хиляди участници в Срещата на европейската младеж (наричана още “Европейско младежко събитие”, или EYE). Рециклирането, многоезичието, върховенството на закона и стремежът към федерална Европа бяха сред най-важните теми на 10 000-те участници. Събитието се проведе на 8 и 9 октомври, като 5000 млади хора присъстваха в Европарламента в Страсбург, а други 5000 - онлайн.

В рамките на EYE2021 се проведоха 160 дейности в ЕП, извън него в селото EYE и онлайн, достъпни чрез специално създадената платформа. Участие взеха и 20 евродепутати като говорители в дейностите. В паралелно медийно събитие European Generation Media Lab се включиха 42-ма журналисти.

Двадесетте най-популярни идеи от EYE2021 ще бъдат представени от двама млади участници на следващата пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа, която ще се проведе в Страсбург на 22-23 октомври 2021 г.

Какво е важно за младите:

Лесно рециклиране в целия ЕС - Членките имат различни подходи към политиките за рециклиране, което води до огромни количества отпадъци. Затова е нужно да се създаде стандартизирана система за рециклиране, която да се прилага за целия континент. Добър подход може да е системата на “обратни вендинг машини”. Гражданите ще плащат малка такса, когато купуват пакетирани стоки, която ще им бъде върната, когато депозират опаковката обратно в тези автомати.

Цялостен подход към здравето - Нов здравен пакт на ЕС може да изготви уроци за значението на балансираната диета и физическите упражнения. Според младежите от ЕС новото законодателство трябва да включва осигуряване на експерти по психично здраве в училищата. Необходимо е да се създадат безопасни за психиката пространства в градовете, където хората може да потърсят убежище, ако страдат от пристъп на паника или други симптоми на психично заболяване.

Търсене на отговорност от компаниите - Трябва да се предвидят санкции за увреждане на околната среда и последици за общественото здраве. Нарастващите нива на хронични заболявания и алергии да се разглеждат като маркери за локално замърсяване.

Качествено начало на трудовия живот - Според младежите трябва да се сложи край на неплатените стажове, независимо от образованието или социалния статус. Полезно би било създаването на платформа за координация между младежки организации и работодатели.

Образование за безопасното използване на социалните медии - Нужно е обучение за всички поколения как внимателно да контролират цифровото си присъствие. Обучение по такъв тип грамотност може да бъде включено в училищните програми.

Укрепване на законите на ЕС в областта на киберсигурността - ЕС трябва да създаде комитет от експерти, който да представлява всички членки и да определя какво е киберпрестъпност и какво законодателство трябва да се въведе. Такава институция обаче трябва да бъде защитена от потенциално лобиране от големи корпорации.

Върховенството на закона - Младежите искат обвързващи механизми за отстояване на ценностите на ЕС, посочени в член 2 от договора, като върховенство на закона и зачитане на правата на малцинствата. Договорите следва да бъдат променени, така че правилото за единодушие при прилагането на член 7 да бъде заменено с правило за квалифицирано мнозинство. Освен това ЕК и ЕП трябва да имат глас в рамките на процеса. След като стартират,

процедурите по член 7

трябва да имат ясни срокове

Съдът на ЕС трябва да остане единствената компетентна инстанция, която да се произнася по правото на съюза, включително по въпроси, свързани с върховенството на закона.

Равни права за ЛГБТКИ+ - ЕС може и трябва да определи атаките срещу ЛГБТ+ общността като престъпления от омраза. Подкрепа трябва да бъде оказана под формата на план за действие, събития, нови публикации и финансирани групови инициативи.

Подкрепа за млади учени бежанци - ЕС трябва да финансира програма, която да дава достъп до университетите в Европа на студенти и учени бежанци. Брюксел трябва да идентифицира европейските университети, които се интересуват от приемането на такива служители и студенти. Централноевропейски фонд би бил най-добрият начин за спонсориране на университети, които приемат студенти бежанци, подкрепяйки основните нужди като настаняване, храна и езикови курсове.

По-добра подкрепа за търсещите убежище - ЕС следва да засили централизираното финансиране, което стимулира държавите да приемат мигранти. Финансирането трябва да се използва за незабавно наемане на преводачи и имиграционни адвокати, които да присъстват в средиземноморските страни, намалявайки времето за обработка на молбите за убежище.

По-добри училищни програми - Европейските училища трябва да предлагат по-полезно и практическо образование и да включват теми, свързани с живота в съвременния свят, като осъзнаване на психичното здраве, сексуално образование, дигитална и финансова грамотност, екологично образование и междукултурни умения.

Федерална Европа - Промените в климата, COVID-19 и международната сигурност представляват значителни предизвикателства за ЕС, неговите членки и гражданите. За да се справим с тях, трябва да се ангажираме с федерална Европа. Това в никакъв случай не е лесна задача, а дългосрочен проект с големи перспективи - намаляването на разходите за националните правителства ще ни даде възможност да инвестираме в здравната политика и изменението на климата.

Един-единствен стандартизиран паспорт на ЕС - Може да се създаде единен, стандартизиран паспорт и лична карта на ЕС за всички граждани на съюза, които да са валидни за влизане и пребиваване във всички членки. Когато проектираме такива политики и процеси, трябва да гарантираме, че всички се третират еднакво. Следователно трябва да създадем общоевропейски правила за преместване и регистрация в различни държави членки.

Обединение в многоезичието - Изучаването на езици в училищата трябва да се реформира. Докато много ученици изучават езици, говорени в по-големите страни от ЕС, само малцина успяват да изучават езици, говорени от по-малко граждани на ЕС, въпреки че тези езици може да се говорят в много по-близки страни на тях.

 

Други от От страната и света

Стреляха по кола в столичния квартал „Люлин“ заради спор за паркомясто

Стреляха по паркиран автомобил в столичния квартал „Люлин“. Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто. Потърпевшият Ивайло разказва

Почина депутатката от ПП-ДБ Петя Ставрева

Почина председателката на ПП "Обединени земеделци" и депутат от коалицията ПП-ДБ Петя Ставрева. "С дълбока скръб съобщаваме, че след кратко боледуване ни напусна председателят на ПП Обединени

Оправдана за злоупотреба по схемата „Къщи за тъщи" лекарка осъди прокуратурата за 10 000 лв.

Останалото недоказано обвинение влошило професионалния й живот, пациентите очаквали почтеност Общопрактикуващата лекарка от Хасково д-р Миглена Янева, която беше съдена

Германия планира да инвестира 16,4 млрд. евро в жп инфрасруктура тази година

Германската железопътна компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn) планира да обнови 2000 км релси и 2000 стрелки тази година като част от усилията за модернизиране на остарялата жп инфраструктура на

Интензивен трафик на граничните пунктове с Румъния

Трафикът е интензивен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) за леки автомобили, на вход, по границата с Румъния, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция" - МВР на сайта си

>