Търговските вериги: От лятото българинът пазарува нормално (Обзор)

13.10.2021 23:45 Христо Николов

Експанзията продължава и ще се откриват още нови магазини

Промените в потребителското поведение на българина, които настъпиха по време на пандемията, вече са в миналото. От пролетта на тази година и особено от лятото насам са се върнали старите навици, стана ясно от изявления на мениджъри на “Кауфланд”, “Лидл”, “Била”, “Т-маркет” и DM.

По време на локдауна миналата година спадът на оборотите е бил между 10 и 30% за различните стокови групи, като най-много е намаляло купуването на свежи продукти и готови храни. Намалял е и броят на пазаруванията и те са станали средно един път седмично. За сметка на това с около 20% е нараснала стойността на една касова бележка, т.е.

хората са

предпочитали

да правят само

седмичните

си покупки

в големите хипермаркети.

“От лятото насам кошницата значително намаля, но пък посещенията в магазините ни се увеличиха средно на 3-4 пъти седмично”, каза финансовият директор на “Била България”Ваня Динева.

Изменението на потребителските навици се вижда много добре по продажбите на нехранителни стоки. В началото на пандемията се е наблюдавало увеличено купуване на дезинфекционни продукти, перилни и почистващи препарати, но за сметка на това много силно са се свили продажбите на козметика и парфюми. Това лято обаче продажбите на слънцезащитни средства, продукти за епилация, червила и др. са се върнали почти на равнищата си от 2019 г., споделиха мениджърите.

Търговските вериги не са се разделили с персонал през последната година и половина, дори напротив - броят на служителите им се е увеличил средно с 12%. Това се е случило предимно заради отварянето на нови обекти.

В момента във веригите, обединение в Сдружението за модерна търговия, работят към 27 хиляди служители. Заплатите им също са нараснали с между 4 и 10% в сравнение с предходната година. За това, както и за различни видове бонуси са инвестирани около 9 млн. лева.

Също малко над 9 милиона лева са стрували разходите за антиковид мерки: личните предпазни средства, разходите за дезинфекция, променения пропускателен режим. В търговските вериги

процентът на

ваксинираните

е над средния

за страната,

като повечето са съдействали на служителите си за избор на ваксина, а някои са заплатили изцяло или частично PCR тестовете на контактните, когато това се е налагало.

Търговските вериги у нас ще продължат да се разрастват. “Кауфланд” назначават в магазинната си мрежа и в логистичния си център българи, които се завръщат от чужбина, каза шефката на отдел “Човешки ресурси” на “Кауфланд България” Елена Вълева.

“Била” например отваря 9 магазина тази година, включително и в малки градове като Пирдоп и Стамболийски, в които ще се назначат около 300 човека. Догодина веригата ще открие още 9 нови магазина. Към 400 нови служители ще има “Лидл”, съобщи шефката на “Човешки ресурси” в компанията Катерина Шопова.

Трудностите пред търговските вериги в момента произтичат от архаичното трудово законодателство и липсата на дигитализация на процесите по управление на човешките ресурси, споделиха мениджърите. Специална анкета на Сдружението за модерна търговия е показала, че в момента само за обработване и поддържане на трудовите книжки

е необходим по

един специалист

на всеки 3000

служители

Ако трудовите книжки се дигитализират, това би спестило около 6 милиона лв. годишно само за заплати за тези специалисти.

Според членовете на сдружението съществена трудност предизвикват и множеството трудови закони и подзаконови актове, както и провеждането на кампанийни проверки от Инспекция по труда на големи работодатели с множество обекти в цялата страна.

Други от От страната и света

Катастрофиралия пиян полицай се оказа служител на лабораторията, която взема алкохолни проби

50-годишен eксперт в полицейската лаборатория за изследване на алкохолни проби се оказа катастрофиралият тази нощ полицейски служител с над два промила алкохол в кръвта

Драстично се е повишил броят на безработните младежи

Безработните младежи под 25-годишна възраст в България са 16 процента или 19 000 души – това сочат най-новите данни на Евростат за март 2024 година. За една година - в сравнение с март 2023 г

На 2 юни избират делегатите на патриаршеския избирателен събор

„На втори юни ще бъдат избрани делегатите на патриаршески избирателен събор. На 20 юни ще бъдат избрани тримата митрополити, от които на 30 юни ще се избира българския патриарх"

24 ранени при катастрофи през изминалото денонощие

Няма загинали при катастрофи през изминалото денонощие, съобщават от Министерството на вътрешните работи на своя сайт. В страната са станали 14 пътнотранспортни произшествия, ранени са 24 души

Хиляди се събраха в Рилския манастир в първия ден на Великден

Рилският манастир – мястото, което традиционно привлича хиляди вярващи и днес – в първия ден на Великден, е изпълнено с поклонници. Хиляди се присъединиха към хората

>