По-малко нападения и грабежи в Бургас, но кражбите остават основен проблем

13.10.2021 12:59 Тони Щилиянова
ТИХОМИР БЕЗЛОВ
Шефът на "Охранителна полиция и КАТ" съм ОДМВР-Бургас комисар Неделчо Рачев.

 Центърът за изследване на демокрацията с втора кръгла маса на тема "Битова престъпност и доверие в полицията"

Доста по-малко са регистрираните случаи на насилие, нападение и грабежи в Бургас през последната година, но за сметка на това кражбите на пари и имущество остават сред основните проблеми пред полицията.

Това сочат данни от Национално изследване на престъпността, проведено през 2020 г. от Центъра за изследване на демокрацията. То бе представено днес на кръгла маса „Може ли Бургас да стане по сигурен град”, която се проведе онлайн с участието на Тихомир Безлов от Центъра и представители на различни институции от Бургас.

Това е втората дискусия по темата за битовата престъпност и доверието в полицията, след като такава вече бе проведена в София.

Бургас се нарежда на 27 място от общо 83 европейски града по страх от престъпност, показват данни от европейско изследване „Качеството на живот в европейските градове“  Според проучването бургазлии се чувстват далеч по-сигурни от хората в София, която се нарежда на трето място по страх от престъпност в Европа след Атина и Рим.

Морският град обаче изпреварва София по кражби на собственост и пари и е на 17-то място сред изследваните европейски градове. Данните от Националното изследване на престъпността, проведено от Центъра през 2020, пък показват, че нивата на битовата престъпност са най-високи в курортните общини Несебър, Приморско и Созопол..

Как Бургас да стане по-сигурен град, какво е доверието в полицията и висок ли е процентът на граждани, които не подават сигнали, макар да са станали жертва на някакво престъпление бяха сред основните теми на кръглата маса.

Началникът на „Охранителна полиция и КАТ“ комисар Неделчо Рачев коментира, че мобилни групи от полицията редовно посещават по-малките населени места в областта, а една от целите е да се долавят престъпления, които не са докладвани по съответния ред.

„Работим в пълен синхрон с местните кметове и хората бързо получават обратна връзка. Има изградена организация и за наблюдение на определени социални групи, правим непрекъснат мониторинг на социалните мрежи“, обясни комисар Рачев. Той, както и началникът на УКОРС в Общината Бургас Веселин Василев подчертаха, че работят много добре съвместно при възникване на инциденти, престъпления или кризисни ситуации.

Според началника на Регионален център 112 Наталия Миткова в общите усилия изключително много помага и изградената в Бургас система за видеонаблюдение. На въпрос от Центъра за изследване на демокрацията може ли 112 да се превърне във „втора мрежа“ - там да се регистрират всички сигнали, независимо как са получени, Миткова заяви, че към този момент спешността е водеща за центъра, но до година и половина ще стартира нов проект, чрез който ще се получава информация не само от телефонни обаждания, а и от социалните мрежи – чатове, фейсбук и други източници.

Чужденците, за сметка на българите, били по-активни при използването на спешния телефон, показвали данните след изминалия туристически сезон. Участниците в срещата коментираха, че престъпността в региона има сезонност, тъй като през лятото населението в морските курорти нараства в пъти и това е една от причините индексът на престъпност в област Бургас да е един от най-високите в страната.

Други от От страната и света

Петима тийнейджъри пребиха двама при масов бой в центъра на Габрово

Снощи  около 20:30 е получен сигнал за сбиване в района на улица „Скобелевска" и градинката с мечката в Габрово. На място екипите на полицията са открили двама пострадали мъже с телесни повреди

Нова схема: Измамници се възползват от онлайн пазаруването през празниците

Измамници се възползват от увеличеното онлайн пазаруване в празничните дни и затова бъдете внимателни, съобщава БНТ. Ако получите обаждане или съобщение за пратка

Войната удари "Газпром", върна го в 1999 г. с $ 6,8 млрд. загуба

“Газпром”, който допреди няколко години се смяташе, че може да достигне над 1 трилион долара пазарна капитализация, отчете 6,840 млрд. долара загуба за 2023 г. Това се случва за първи път от 1999 г

Външно с предупреждение към българите в Грузия: Избягвайтедемонстрациите

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница. Заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси се препоръчва на

Главчев отиде в детската болница, купуват нов рентген и скенер за нея

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев", за да се запознае на място с неотложните нужди на болничното заведение

>