Дадоха от раз още 5,7 млн. лева за стадионите "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

13.10.2021 10:01 Ваня Драганова
Здравко Димитров и Александър Държиков на сесията.

- Йордан Иванов от ДБ видя, че така се купували гласове

С мощно мнозинство от 44 гласа "за" и без нито един "против" и "въздържал се" пловдивският общински съвет отпусна допълнително 5,7 млн. лева  за довършването на двата стадиона - "Ботев" и "Локомотив".
Парите  са от бюджета за следващата година. До момента държавата е отпуснала 25 млн. лева за стадион "Христо Ботев" и 12 млн. лева за "Локомотив". Сега едното съоръжение, което се изгражда от ПИМК, получава още 2,4 млн. лева без ДДС за закупуване и монтаж на седалки и направа на тревно покритие. На "Локомотив" пък се дават 2,350 млн. лева за изготвяне на нов проект и строеж на трибуна "Бесика".

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дойде в Пловдив и увери феновете, че като се завърне на власт, ще възстанови средствата на общината.

За начало на дебата Едуард Сарафян от „Кауза Пловдив“ прочете декларацията на сдружение „Професионален футболен клуб "Ботев", в която се казва, че изграждането на стадиона е не само в полза на феновете, а и на целия град.
Независимият Слави Георгиев обаче повдигна въпроса за харченето на средствата. "И до ден днешен зам.-кметът по строителството Пламен Райчев отказва да даде отговор на въпроса как са били изразходени отпуснатите до момента от държавата средства. Съществуват съмнения, че строителят има интерес да увеличи търговските площи, а не да довърши целия стадион", каза той.
Градоначалникът Здравко Димитров обясни, че заместникът му Райчев е болен и затова не присъства на сесията. "Що се отнася до търговските площи, никога не сме говорили за магазини. За трибуни, за съблекални – да, но за магазини не", отвърна Зико. И обясни, че зад всяко плащане стоят надлежните документи, а поскъпването на обекта се дължи на вдигането на цените на строителните материали. "Ако се забавим още, цената ще стигне 60 млн. лв.", предупреди Димитров.
Йордан Иванов от ДБ коментира заявките, че общината ще отпусне още пари за довършването на стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“ при посещението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Как някой отпуска нашите пари? Това е най-прякото отражение на купуването на гласове с публичен ресурс“, заяви Иванов.

„Не можем да си изкривим душата, със съдействието на правителството Борисов 2 беше изградена зала „Колодрума“, бяха направени подобрения по Гребния канал и там бяха проведени елитни първенства, дори дойде президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, не знам да е идвал у нас по друг повод“, репликира зам.-кметът по спорта Георги Титюков.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>