224 г. затвор в Гърция грозят обвинения в трафик на бежанци Тошко Машора

12.10.2021 12:07 Ваня Драганова
Тошко Тодоров-Машора в съдебната зала.


Пловдивският окръжен съд ще решава на 28 октомври дали да го екстрадира в южната ни съседка

Общо 224 г. затвор в Гърция грозят обвинения в трафик на бежанци шофьор от карловското село Столетово Тошко Тодоров-Машора.

Това стана ясно в Пловдивския окръжен съд, който заседаваше по издадената от гръцката страна Европейска заповед за арест, с която се иска Машора да бъде екстрадиран. Причината е, че в периода септември–октомври 2019 г. 28 мигранти от Иран, Ирак и Бангладеш са открити в кемпер „Ситроен“ в Гърция.

Колата е принадлежала на Тошко Тодоров, но през август 2019 г. той я е продал. Месец по-късно проверил в КАТ и установил, че автомобилът е дерегистриран служебно. Когато били хванати мигрантите обаче, в кемпера бил открит старият талон, в който като собственик е посочен Машора. Затова и в Гърция му е повдигнато тежкото обвинение в съучастие в трафик на хора.

Адвокатът на Машора – Гънчо Гънчев, поиска Гърция да даде гаранции, че ако клиентът му бъде осъден в там, ще бъде върнат у нас да изтърпи наказанието си. „Това се полага само при наказание доживотен затвор“, възрази прокурорът Димитър Молев.

„Става дума за 28 души, а в Европейската заповед за арест е записано, че за всеки от тях се полага наказание от 8 години затвор. Ако това не е доживотна присъда, какво е“, отвърна адвокат Гънчев. Той настоя на гръцката страна да бъдат изпратени данни от КАТ чия собственост е бил кемперът „Ситроен“ към момента на престъплението и да се изискат справки от Гранична полиция за влизанията и излизанията на клиента му в Гърция.

Представи и документи, че в периода на залавянето на мигрантите в южната ни съседка (точната дата не е посочена в Европейската заповед за арест) Машора е бил на работа в България. Той е шофьор в карловска фирма. Тези искания на защитата на Тошко Тодоров бяха уважени от съда и така за екстрадицията беше насрочено ново заседание – на 28 октомври.

„Това е една схема, по която за съжаление всеки един от нас може да бъде потърпевш. Никой не може да накара купувача на един автомобил да го регистрира в срок. Да, той подлежи на санкция, но никой не може да го накара насила. И така в Гърция е намерен неговият талон на колата“, заяви Гънчо Гънчев.

Кемперът е бил и с фалшиви регистрационни номера.
„Клиентът ми е невинен и считам, че български съд не би го екстрадирал. Ако го екстрадират сега, той ще лежи месеци и години, защото делото е насрочено за 2023 г., гръцкият съд е много натоварен. А клиентът ми е в много тежко здравословно състояние“, каза още адвокат Гънчев.

Машора беше задържан и в момента е в ареста. Пловдивскията апелативен съд ще заседава по искането той да бъде пуснат под домашен арест на 14 октомври.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>