Момчета от ромската махала, където бе министър Денков, разбрали, че и за футболист трябва да се учи

11.10.2021 18:11 Камелия Александрова
Министър Николай Денков с Димитър и две от трите му деца.

В кв. “Раковица” в Берковица децата на гурбетчиите се връщат - така се разпространява идеята, че е важно да се ходи на училище

Намират си причини! Живеят само на метри от училището, а не пускат децата си да учат, говорят местните в ромския квартал “Раковица” в Берковица за семейството, с което образователният министър Николай Денков говори в четвъртък, за да тръгнат две момчета и сестричката им на училище.

“Така е на пръв поглед, но пречките са много!”, казал бащата Димитър според директорката на училището Таня Йонова. Казвал, че ги е оставил извън класните стаи заради недоимък.

Парите не достигали и не можели да купят чанти и пособия за трите деца. В махалата разказват за момче, което ходело на училище с обувки на баща си.

Трите деца, които по цял ден седят у дома си, трябва да са в 4-и, 6-и и 7-и клас, но нито едно от тях не ходи на училище. Бащата е общ работник в строителството и сам изкарва прехраната на семейството, майката е глухоняма и е домакиня, не може да работи. Мечтата на двете момчета е да станат футболисти. Министър Денков им обясни, че ако отидат в училище, родителите им веднага ще започнат да получават детски надбавки, а децата ще имат безплатна закуска и таблети, и им обеща и нови раници.

В неделя раниците, купени с лични пари на министъра, пристигнаха и се очаква днес децата да седнат на чиновете със своите връстници. Момчетата пък разбрали, че и за футболист трябва да се учи.

Според министър Денков е много важно да се прекъсне този лош цикъл, в който бащата и майката на децата, бабата и дядото са неграмотни и с лека ръка лишават и тях от образование.

В момента в училището в квартал “Раковица” се обучават 190 деца от предучилищна възраст до 7-и клас. Само допреди няколко години там в класните стаи е имало над 400 момичета и момчета, но всяка година те стават все по-малко.

По данни на Регионалното управление на образованието в Монтана около 2400 деца в областта през последната година са в чужбина с родителите си, които са на гурбет.

Всъщност повечето майки и бащи от махала “Раковица” работят в Германия. Връщат се и вдигат големи и спретнати къщи. Те налагат и новата мода - съвременният ром учи и след това отива на работа в чужбина.

И след 15 септември педагозите от Четвърто основно училище “Георги Раковски” обикалят домовете.

Предразсъдъци, липса на мотивация, бедност, неглижиране, отчаяние и невъзможност за адаптация към съвременните изисквания, лошо възпитание са само част от причините за отпадане на учащите се.

“Госпожо, защо да пращам моя син в училище? Няма да става даскал като вас!”, казвал на директорката Таня Йонова при многократните посещения непреклонен баща.

Според нея бащата Димитър след посещението на министъра бил лаконичен: “Благодарни сме”.

“Децата остават в клас с много усилия и обич към всяко дете от педагозите. По-голямата част от тях си обичат училището, имат и подготвителни групи за 5-6-годишните. Осигуряват учебни пособия за всеки от възпитаниците. Имат закуска и плод. Организацията на обучение е целодневна, помагат им за домашните. Въобще училището е забавно. Наред с ученето играят и рисуват”, разказва Таня Йонова.

“Най-често родителите и бабите казват ,че нямат пари за дрехи, обувки, не могат да им подсигурят всичко необходимо. И наистина се случва деца да идват с джапанки и чехли в клас. Някои се притесняват,че ще им се подиграват. Но има и заможни семейства, които не пращат децата си на училище. Има обаче такива, които се връщат от Германия модерно облечени и останалите се стремят да бъдат като тях. Виждат, че и в чужбина, ако не си учил, си на по-нископлатена работа, и така карат децата си да разгръщат учебниците. Връщат се и носят документи от немски училища, при нас обаче са в своя среда, допълва Йонова.

Според нея честата смяна на местоположението на семействата усложнява работата по механизма за обхват. “Мотивирането и задържането в клас на децата също е предизвикателство, но ние продължаваме да полагаме усилия”, посочи тя.

“Мисля,че гурбетчиите научават най-важното: В чужбина семейството е на пиедестал, следвано от образованието”, казва ромският лидер Веселин Лаков.

В Германия получават по над 200 евро детски надбавки. Когато не са редовни в училище, ги лишават от детските и родителите плащат големи глоби. Държавата дава и по 300 евро eднократно заради пандемията от коронавируса, разказват местните.

Още 101 деца в област Монтана трябва да бъдат върнати в класните стаи. За три седмици от началото на учебната година екипите са посетили 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. От 16 септември 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас. Петнадесет от тях са започнали да посещават занятията.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>