Пловдивчани обикалят селата за дърва, в града свършиха

11.10.2021 08:30 Радко Паунов Румен Златански
В склада на "Топливо" в Пловдив няма и една цепеница от месец. Снимка: Румен Златански
Предвидливи пловдивчани още през лятото си купиха дърва и ги складираха в мазето. Снимка: Радко Паунов
Шефът на "Градини и паркове" Веселин Козарев

- Въпреки високата им цена складовете са празни

- Не си заменям живия огън със студената топлина на климатика, категоричен е Димитър Стоев

Дърва за огрев в Пловдив няма от месец. Още през септември повечето складове се изпразниха. В бившето "Топливо" не може да се намери дори една цепеница, установи репортерска проверка.

"Не сме получавали отдавна", казва управителят Димитър Мечев. Не знае каква ще е новата цена, ако получи доставки. Твърди, че имал постоянни клиенти - предимно от "Столипиново", където почти във всяка къща през зимата пуши комин. "Бедни са и разчитат на дърва. Не се запасяват, идват и купуват по няколко чувала. Тези, които не могат да си вземат, горят каквото им падне - пластмаса, гуми и отпадъци, които са силно токсични", уточнява управителят на "Топливо".

Много пловдивчани по думите му са се насочили към твърдото гориво. След шоковите цени на тока и парното хората отново се завърнали към дървата и въглищата.

"Няма нищо по-добро от естествената топлина. Живият огън сгрява целия ми апартамент. Гори една печка, но като отворим вратите, всички помещения се отопляват", категоричен е Димитър Стоев от район "Западен". Съвсем предвидливо още през юли той се запасил с 5 кубика. Купил ги по 100 лева. Имал климатик, но зимата не го ползвал. "Той дава студена топлина", допълва пловдивчанинът.

Тези, които са се забавили с покупката на дърва, сега горчиво съжаляват. От една страна цените се покачиха, а от друга - просто ги няма.

"Обиколих няколко места, но никъде не мога да открия. Казват ми: "Ела след 10-15 дни". Притеснявам се, че времето застудява", жалва се 68-годишният Гроздан Пенев от кв. "Кършияка". Откакто се помни, се топлел все с дърва. Бай Гроздан и съпругата му ползвали печка "чудо". С 4-5 кубика изкарвали зимата. Но и той е притеснен от цената. Миналата година ги набавил по 70 лева на кубик. Сега вече са почти двойно.

И Кольо Рангелов от район "Тракия" безуспешно обикаля складовете. От миналата зима му останал едва половин кубик, иска да си купи поне още 3 и се моли това да стане. 59-годишният мъж казва, че на младини се е топлил на парно, но всички в блока се отказали. "А и то стана златно", коментира Рангелов.

На дърва разчитат основно и жителите на другия етнически квартал в Пловдив - "Шекер махала". Една от част от тях си купували, а други обикаляли и събирали каквото им падне.

"Такъв голям интерес към дървата за огрев не е имало от поне 15 години", твърдят търговци. И се ядосват, че се налага да връщат клиенти, защото просто няма суровина. По думите им доста от дървесината се изнасяла в чужбина.

Големият дефицит принуди пловдивчани да обикалят по селата и оттам да си набавят. В Белозем например все още могат да се намерят. "Имаме дъб и акация - нарязани и нацепени. Едните са 130 лв. за кубик, а другите 120", казват от склад на едро. Тези, които ползват печки тип камина, купували дъб. Дефицит има при въглищата. Брикетите са поскъпнали до 330 лева за тон, а "Донбас", които почти не могат да се намерят - до 440 лв.
Спрямо м.г. скокът в цената на дървата е с 30%. Въпреки това хората купуват - кой по 3, кой по 5 кубика, защото излизало по-евтино, отколкото да се отопляват на ток.

"Досега ползвах климатик. Но вече си купих печка тип камина и тази зима ще горя дърва. Плевнята ми е пълна", казва Маргарита Генова от Чалъкови.

В близкото до Пловдив с. Калековец все още могат да се намерят. "Работим целогодишно. Няма да върнем никого", категоричен е собственикът на склада Стефан Писачев. Цените и при него са се вдигнали. Продава нарязани бук, дъб и габър. Казва, че докато в предишни години клиентите му били от селата, сега и пловдивчани го навестявали.
Според изчисления на специалисти, ако печката се пали само вечер, зимата може да се изкара с 3-4 кубика дърва в апартамент от 70 кв. метра. При положение, че гори и през деня, ще са необходими 10-12 кубика.
Пелетите в момента вървят между 450 и 550 лева за тон. Те обаче не са за всеки, макар да са значително по-лесни за ползване и по-екологични. Семейство можело да изкара с 3-4 тона. В момента обаче и в склада на Писачев няма от тях.

Едва 1200 домакинства одобрени за алтернативно отопление

Въпреки разяснителната кампания за подмяна на печките с твърдо гориво към този момент в Пловдив са одобрени само 1200 домакинства за алтернативно отопление. Това съобщиха от дирекция "Екология" в общината. До 2023 г. трябва да приключи програмата, която е на стойност 14 млн. лева.
Имало доста отпаднали кандидати, тъй като не отговаряли на изискванията. Едно от тях е да са собственици на жилището.
Програмата предвижда от дърва и въглища да се премине към ток, газ, парно или пелети. В момента градската управа е на етап да обяви обществена поръчка за доставка на новите уреди. За този отоплителен сезон обаче това няма да стане. Очаква се подмяната да започне от догодина и да продължи до 2023-а, поясниха от управата. "Столипиново" не попада в програмата, а това е кварталът, който най-много замърсява  Пловдив.

Той е в класациите на градовете с най-мръсен въздух. Една от причините е именно ползването на печки с твърдо гориво. По груби изчисления над 18 000 домакинства се отопляват на дърва и въглища. Еколози обаче смятат, че цифрата е много по-голяма. Целта на програмата с подмяната на печките е да обхване 3500 домакинства.

"Градини и паркове" продава евтино,  но с ниско качество

За 54 лева кубик дърва могат да се вземат от общинското предприятие "Градини и паркове". Това са изрязани клони или прогнили стволове при санитарна сеч.
"При нас са евтини, тъй като не е с добро качество. Събираме и режем изгнили клони и дървета и ги складираме", обясни директорът Веселин Козарев. Но пловдивчани не проявявали интерес към тяхната продукция на този етап.

25 камиона със сухи и изгнили дървета бяха извозени миналата събота при акцията по почистване на парк "Лаута". Те ще бъдат предложени за продан. Общинското предприятие има готовност да реагира, ако повече хора поискат да закупят.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>