Котешкото мъркане не е само признак на удоволствие

11.10.2021 03:00 Пламена Томева
С мъркането котката се “лекува” след стрес.
Малките котенца започват да издават вибриращият звук, още когато са само на няколко дни.

Сложната форма на комуникация може да бъде провокирана от стрес или възстановяване след прекомерно натоварване

Струва ни се, че знаем какво означава мъркането на котката. Смятаме, че това е най-очевидният знак, че животното се чувства добре. Повикайте котката, почешете я зад ушите, погалете я и ще чуете звуците, които не може да бъдат объркани с нищо. Но очарователната способност на нашите домашни любимци да издават успокояващ както за тях, така и за нас звук, се простира далеч отвъд обикновено чувство на удоволствие.

Достатъчно е да се каже, че дори как точно котките успяват да издадат този звук, се обсъжда отдавна и все още няма категоричен отговор.

Някои смятат, че това е свързано с движението на кръвта през вена, която я пренася към съответната част на сърцето. Повечето изследователи обаче са склонни да мислят, че шумът идва от мускулите на ларинкса на котката. Докато се движат, те разширяват и свиват глотиса - частта от ларинкса, която обгражда гласните струни, и въздухът вибрира всеки път, когато котката вдишва или издишва. Резултатът: мъркане. Но дори науката да е близо до разбирането как това се случва, все още

няма категоричен отговор на

въпроса какво кара котката

да стартира своя малък двигател. Може би има някакъв невронен спусък, скрит дълбоко в мозъка ѝ, чиито функции не са напълно ясни. Кога се задейства той? Дали само когато котката се чувства спокойна? Невинаги.

От години Маржан Дебевър фотографира котки от лондонски приюти. Тя има четири свои домашни любимеца - Клайв, Уля, Луиджи и Арчи, които са изключително популярни в инстаграм с над 33 000 последователи.

Част от мистерията на котешкото мъркане се крие в това, че го забелязваме “само когато погалим любимеца си там, където обича”, казва Дебевър. Междувременно обаче котките мъркат дори когато не сме наоколо, а обемът и продължителността са индивидуални за всеки отделен случай. “Всички котки са различни, някои изобщо никога не мъркат, а други го правят постоянно”, казва тя.

Дебевър дава за пример своите котки Луиджи и Арчи. Първият бил бездомник, изгонен от лондонски офис и пратен в приют. Вторият “се премести от съседите” и стана член на семейството. Луиджи мърка малко, Арчи много често.

“Към днешна дата съм снимала повече от 3000 котки от приюти и нито една от тях не си прилича”, казва Дебевър. “Виждала съм

много, които мъркат силно,

докато умират

Мъркат, когато ги приспиват. Хората мислят, че когато котките мъркат, те се чувстват добре. Но това невинаги е така.”

Изследванията на поведението и комуникацията на котките изостава значително от тези на кучетата, тъй като те са по-склонни да бъдат проучвани, особено когато предстоят награди под формата на нещо вкусно. Но благодарение на работата на учените през последните години на мистерията с мъркането се хвърля нова светлина.

“Тепърва започваме да го разбираме и засега има повече въпроси, отколкото отговори”, признава Гари Вайцман, ветеринарен лекар и председател на Обществото за хуманно отношение към животните в Сан Диего. “Докато мъркането обикновено е знак, че котката е доволна от живота, то също

може да показва

тревожност,

страх и стрес

За щастие, най-често все още се говори за първото.”

Малките котенца започват да издават този вибриращ звук още когато са само на няколко дни - това помага на майката да ги локализира, за да ги нахрани. Отзвук на това поведение продължава и при възрастните, когато мъркат по време на хранене или преди ядене, за да намекат на хората: време е за вечеря. Някои котки мъркат силно, докато внимателно оглеждат непозната стая, а най-силно, когато се промушват надълбоко в шкафа. Котките може да мъркат и веднага след стресова ситуация, например след бягство от куче.

Колкото по-дълбоко науката прониква в тайните на мъркането, толкова повече се натъква на загадки.

“Изследователите са записали обичайното мъркане и начина, по който собственикът е молен за храна”, казва Селия Хадън, писател и експерт по поведението на котките. Разликата е чуваема дори за тези, които никога не са гледали котки вкъщи - специфичен звук с по-висока честота, подобен на мяукане. “Този звук напомня за мяукането на изгубено коте или плача на бебе. Ние, хората, естествено реагираме на плачещо бебе, така че имаме подобна реакция на жалко мяукане в рамките на мъркането”, добавя Хадън.

Известно е, че котките мъркат и когато се чистят една друга. Комуникацията между тях обаче е много малко проучена.

Предполага се, че мъркането е и мощен лечебен механизъм.

Вибрациите му са способни

да подмладят тъканите

и по този начин котката се “лекува” след стрес. Смята се, че честотата на тези вибрации (20 до 150 Hz) подпомага растежа на костите. Други честоти могат по същия начин да засегнат тъканите.

“Мъркането при честота 25-100 Hz съответства на терапевтичните честоти, използвани при физиотерапията при хора”, посочват учени. “Изследванията показват, че костите реагират на честоти 25-50 Hz, а кожата и меките тъкани - на честоти от около 100 Hz.” Следователно не е изненадващо, че котките често мъркат, когато дремят - това е един вид процедура за самолечение.

Освен това мъркането може да бъде полезно не само за самите котки. Отдавна е известно, че галенето на котка е чудесно средство за облекчаване на стреса.

Котка в къщата намалява риска

от инсулт или сърдечно

заболяване с една трета,

затова честотите на мъркане на котките може да имат благоприятен ефект върху човешкото тяло.

“Мъркането на котка е от голяма полза за хората”, казва Вайцман. “То ни успокоява и радва както когато гледаме вълните на морския бряг. Ние реагираме на мъркането като импулс за отпускане.”

Хадън добавя: “Когато котката се върти в краката ви, гледа ви отдолу, насочва ви към хладилника или шкафа с храната си, мъркайки силно, веднага разбирате: тя е гладна!”.

Сутрин котките използват силно мъркане, съчетано с глезене и нежни удари с глава или дори докосване с лапи по лицето, за да ви събудят. Повечето от нас първо хранят котката си и след това самите те закусват, което доказва колко ефективни са комуникативните умения на котките.

Познаването на езика на тялото също помага за изучаването на причините и значението на котешкото мъркане. Вертикално повдигната опашка означава, че котката е в настроение да общува и играе. Широко отворените очи и притиснати уши показват готовност за битка.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>