28-годишният Юмер нарязан със саблен трион, кости на брокерката Теодора изсипани в канализацията (Обзор)

08.10.2021 21:59 Тони Щилиянова
Убитата Теодора Бахлова
Застреляният Юмер Мехмед

Двете убийства планирани предварително, мотивът – финансови претенции на жертвите

До дни променят в по-тежко обвинението срещу Станимир Рагевски – може би го чака затвор до живот

Кост, зъб и проектил, вероятно от оръжието, с което е била застреляна брокерката Теодора Бахлова, са открити в градската канализация на Бургас. Мястото е близо до неработещия търговски обект, в който повече от 3 месеца са се съхранявали няколко бидона с останките на Бахлова.

Намерен е и електрическият трион, с който е било разрязано тялото на 28-годишния Юмер Мехмед, съобщиха на извънреден брифинг прокуратурата и полицията в Бургас.

И за двете екзекуции обвиняем е 56-годишният предприемач Станимир Рагевски. За вещно укривателство пък е обвинен неговият приятел Деян Дичев-Готвача.

Разчлененото тяло на 46-годишната Теодора Бахлова е било потопено в киселина, за да се прикрият следите от убийството, като главата е била най-отдолу, разкриха източници на "24 часа". После част от останките са били изсипани в канализацията на метри от търговския обект, който се намира в центъра на града.

“Имаше данни за държане на останките от тялото на Бахлова в търговско помещение, което не се използва, и неизяснени обстоятелства за липсващи части. Затова извършихме

преглед със

специфична

видеотехника

на цялата

канализация

близо до мястото. Установихме, че в самата канализация има вещи, части, които може да са свързани с деянието. Със специалната техника на няколко пъти откривахме находките - част от кост, за която ДНК експертиза показа, че е на жертвата Бахлова, зъб, за който вследствие на ДНК също се установи, че е на жертвата. Намерен беше проектил, който отговаря на оръжието, с което е извършено престъплението”, разкри директорът на ОД на МВР - Бургас, старши комисар Калоян Калоянов.

Той уточни, че заради въздействието на корозионния агент в бидоните с човешки останки е станало възможно те да бъдат изсипани в канализацията.

Откритата там кост най-вероятно е от ръка. Главата на Теодора всъщност се е превърнала в пихтиеста маса след престоя в киселината и е била изхвърлена в канализацията.

Торсът и краката на 46-годишната жена бяха намерени в края на август, заровени на плитко в алея на Бургаските гробища.

Електрическа част на саблен трион е открита на междуетажна площадка в жилището на Деян Дичев. “Вътре в пластмасовата част на инструмента е намерена тъкан, за която след ДНК експертиза е установено, че е на убития Юмер Мехмед. Нож, който съответства на марката на този инструмент, е намерен в автомобила на Рагевски. Предстои да установим съответствието им. По наше убеждение ножът ще е към електрическия инструмент”, заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Разследващите са намерили и предплатена симкарта, с която са били провеждани разговори единствено с жертвата Юмер. Картата е била активна от 3 г. Тя, както и пистолетът, с който е застрелян Юмер, а най-вероятно и брокерката, е била скрита в заведение в Дома на народната армия, стопанисвано от Деян Дичев. Оръжието било с изтрити номера.

Според прокуратурата всички събрани до момента доказателства за убийството на брокерката Бахлова сочели, че става дума за имотен спор. Жертвата е търсела пари или други движими и недвижими вещи от Рагевски. И то настойчиво, каза наблюдаващият прокурор по делото Светослав Маринчев. Той не разкри подробности, за да не попречи на разследването, но според осведомени

спорът между

Бахлова и

Рагевски бил за

няколко апетитни

имота в Лозенец

Пред “24 часа” преди време Християна, дъщерята на убитата жена, разказа, че според майка ѝ Рагевски ѝ дължал три апартамента в курортното селище. Те били построени от него и партньора му Ангел Костадинов от Бургас, но с финансовата подкрепа на брокерката. Били водени няколко разговора, при които Рагевски все обещавал на Теодора, че ще получи обещаните имоти.

Двамата били дългогодишни познати и бизнеспартньори. В деня на изчезването си Теодора е била посетена от Станимир в апартамента на възрастната ѝ майка на ул. “Оборище”, разкриха отлично осведомени. Теодора спяла, когато приятелят ѝ дошъл. Той я разбудил и двамата провели разговор, след който жената била видимо ядосана. Няколко часа по-късно след телефонно позвъняване излязла от апартамента и повече не се прибрала.

Много пари стояли и зад убийството на 28-годишния Юмер Мехмед от разбитата банда на Митьо Очите. “Макар на този етап да няма признания за убийствата, за нас са изяснени мотивите - обещания за обезвъзмездяване, които не са изпълнени”, категоричен е старши комисар Калоянов.

Откакто бе арестуван на 7 август, Рагевски не дава никакви обяснения. Нито пред разследващите, нито в съда по време на делата за мерките за неотклонение. Първоначално той бе обвинен в убийството на Юмер, който изчезна на 4 август от работното си място – строителен обект в центъра на града. Няколко дни по-късно

разчлененото му

тяло бе открито

в тръстики

край едно от бургаските езера. Останките били грижливо прибрани в няколко торби, разпределени в черни чували. В една от торбите била поставена главата на младия мъж с дупка от куршум в тила. Чувалите пък били напъхани в бидони – по този начин тялото на екзекутирания Юмер е било изнесено от апартамент в бургаския жк “Зорница”, собственост на Станимир Рагевски.

Също като Юмер Теодора е застреляна с куршум в главата, но близо година по-рано. Според разследващи тя е убита още в деня на изчезването си - 29 октомври м.г., в апартамент в Бургас, който не е собственост на Станимир Рагевски, но той е имал свободен достъп до него.

Работещи по двете убийства са категорични, че те са били предварително планирани. Очаква се до седмица обвинението срещу Рагевски за смъртта на Теодора Бахлова да бъде изменено във възможно най-тежкото – предумишлено убийство, за което законът предвижда от 20 до 30 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или до живот без замяна, довериха източници на “24 часа”.

Към момента Рагевски е с предявено обвинение по чл. 115 от Наказателния кодекс. Текстът гласи, че който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от 10 до 20 г. Очаква се също

двете дела за

убийството на

Теодора и на

Юмер да бъдат

обединени

Вече било изяснено, че Деян Дичев-Готвача, който е помогнал на Рагевски да укрие останките на Юмер, е участвал и в укриването на трупа на Бахлова. За това му деяние са отделени материали от делото за убийството на брокерката и са изпратени по компетентност в районния съд за вещно укривателство. Там вече има дело срещу Дичев за същото престъпление, но по случая с Юмер.

Въпреки новите разкрития по жестоките убийства, разтърсили Бургас, донареждането на пъзела продължава. Специален екип проверява всички стопански и икономически отношения на участниците.

«И по двата случая работиха служители на ОДМВР-Бургас и Института по психология към МВР.  Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков награди един от служителите в екипа, а останалите са с награда от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров», съобщи още ст.комисар Калоянов.

Проверка на 24 часа установи, че той е награден със служебно оръжие, а с почетен знак е отличен началникът на отдел „Криминална полиция“ в дирекцията. С благодарствени писма и парични награди е отличен целият разследващ екип.

.„Работата по  двата уникални по своята същност случаи за нас беше като пъзел с много малки частици – нареждат се постепенно и се изяснява картината. Положихме много усилия и въпреки че не сме срещнали съдействие от страна на извършителя, което допълнително ни затрудни, успяхме",  коментира пред 24 часа ст.комисар Калоянов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>