Повдигнаха обвинение на ЧСИ Тотко Колев за скандалния танкер "Бадр"

08.10.2021 13:25 Тони Щилиянова
Тотко Колев в съда. Снимка:24 часа

Окръжната прокуратура  в Бургас е повдигнала обвинение на частния съдебен изпълнител Тотко Колев заради скандалния случай с либийския кораб "Бадр". 

Това съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, като уточни, че обвинението срещу Колев  е за престъпление по служба.

Скандалът, за който „24 часа“ пръв писа, гръмна в началото на 2019 г., когато стана ясно, че корабът е конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като “Морска администрация” и Гранична полиция съдействали на Колев. Смяната на екипажа се наложила след като Колев възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара.

Разследването по наказателното производство срещу Колев за длъжностно престъпление бе удължавано на няколко пъти, като през това време частният съдия изпълнител е бил разпитван само в качеството му на свидетел.

Междувременно Тотко Колев от Бургас бе лишен от права за 7 г. заради нарушения при продажбата на либийския танкер "Бадр“. Пред 24 часа обаче неговите адвокати заявиха, че той ще атакува решението на ВКС чрез т.н. извънреден способ - за ревизия и отмяна на определението.

Историята с либийския танкер е с дълъг беграунд. През далечната 1992 г. българската държавна компания “Булгаргеомин Лтд.” предявява претенции срещу либийската морска компания за над 9 млн. долара. Доста по-късно във времето българската компания се оказва в несъстоятелност, а обединението “Булгаргеомин Лтд.” купува вземането на държавата.

В края на 2017 г. либийският танкер е задържан на бургаското пристанище, а в началото на 2018 г. в кантората на Тотко Колев е постъпило искане от “Булгаргеомин Лтд.” за дело след издаден изпълнителен лист от съда в Бургас.

Той е бил издаден след заповед за незабавно изпълнение на вземане от 9 230 362 долара, обезпечено с морска ипотека на танкера. Впоследствие се оказва, че ипотеката, извършена в гръцка кантора, е фалшива, но .междувременно през април 2018 г. танкерът е продаден на "Булгаргеомин Лтд" за 10 137 210 долара, припомнят запознати със сагата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>