Кючюк: Разговорът със Северна Македония не трябва да е само за миналото

08.10.2021 12:23 Румина Димитрова
Илхан Кючюк
Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей СНИМКА: Ройтерс
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

"Добросъседските отношения не са само разговор за миналото, но и за бъдещето. Ако гледаме само към миналото, няма да имаме бъдеще. Днешният разговор е много важен - за това как искаме да изглежда ЕС през призмата на нашите отношения с Република Северна Македония, през това да намалим напрежението между Косово и Сърбия, за да бъде това един добър пример, както пред обществата в Западните Балкани, така и в останалите европейски общества".

Това каза евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк в приветственото си слово на конференция "Среща на върха: ЕС-Западни Балкани, преглед и очаквания" в София.

Свързаността и планът за икономическо възстановяване, през двата глобални прехода - зеления и дигиталния, не могат да бъдат за сметка на голямата цел - интегрирането на Западните Балкани. Това не са взаимнозаменяеми неща. Планът и всички други действия имат за цел да подготвят почвата. Всичко това минава през добросъседските отношения, каза той. 

Кючюк напомни, че либералите в Европа отдавна говорят за това, че Европейският съюз няма да бъде пълноценен, ако към него не се присъединят всички страни от Западните Балкани. От години план за развитието на региона се опитва да изготви и Европейската комисия, а миграцията поставя важността на региона в нова светлина.

Пред присъстващите евродепутатът подчерта, че в допитвания много млади хора казват, че не харесват начина, по който функционира ЕС.

Затова има нужда от радикална промяна, а това може да стане с политическата воля на страните от ЕС, ясни идеи, визионерство и платформа, категоричен е той.

Много е важно да работим заедно, допълни Кючюк. Той подчерта, че България има опита като страна, минала вече през процедурата за присъединяване към ЕС, но и притежава "уникалния български етнически модел, който не трябва да бъде отричан и да бъде използван като салфетка в тежката политическа кампания". А напротив - да бъде използват за начин за постигане на национално единение, продължи той.

На срещата бе поканен и европейският комисар по разширяването Оливер Вархей. Той обаче не успя да присъства, но се включи през специално видео.

Западните Балкани са част от ЕС и ще направим всичко възможно да продължим процеса по присъединяване и интеграцията на страните, каза той.

Искаме да видим отваряне на преговорите със Северна Македония и Албания до края на годината, да отворим глави със Сърбия и да затворим тези с Черна гора, категоричен бе Вархей. 

Присъединяването на Западните Балкани е геостратегическа инвестиция към силна, обединена Европа, коментира пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че това е цел е близка на ДПС и е залегнала още от учредяването й. Лидерът на движението припомни, че то винаги е държало за членство на България в НАТО и ЕС, което страната получила докато ДПС е било във властта, и обединение на всички държави в съюз, който в основата си е антипод на разделението.

България успя да осъществи мирен преход от тоталитарен режим към демокрация, благодарение на уникалния етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган, продължи той. 

Активната роля на ДПС в лицето на нейния първи председател и създател г-н Доган чертаеше пътя на България, категоричен бе Карадайъ. Припомни изказване на почетния председател на движението, че "Пътят на България през Европа минава през Босфора", тоест през членство в НАТО, още преди да има Европейски съюз.

Ние като държава неведнъж сме заявявали нашата подкрепа за пълноправното членство на всички страни от Западните Балкани в ЕС. И занапред ще продължим да работим в тази посока и въпреки, че все още съществуват някои спорни исторически въпроси между България и РСМ, очаквам те бъдат решени в най-скоро време, за да започнат формалните преговори за членство, каза Карадайъ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>