Лявоцентристи печелят кметските избори в Италия, крах за “5 звезди”

06.10.2021 10:00 Виолина Христова, Рим
Вирджиния Раджи загуби Рим.

Рим най-после се избави от кмета Вирджиния Раджи, която винят за проблемите с боклука и транспорта

Милано, Болоня и Неапол имат нови кметове от лявоцентристки партии. Те спечелиха още на първия тур на изборите на 3 и 4 октомври. Вотът регистрира най-ниската избирателна активност в Италия през последните години - гласуваха едва малко повече от половината от 12-те милиона избиратели, или 54,7%.

На предишните избори Рим и Торино се бяха превърнали в градовете символи на “5 звезди”, тъй като тaм движението постигна триумфални победи. Сега обаче кандидатите му получиха звучни плесници от избирателите заради провала с ключови проблеми на градовете.

Вирджиния Раджи, която имаше кураж да се кандидатира повторно в Рим след многото проблеми с боклука в столицата,

из чиито

квартали се

разхождат дори

стада от диви

прасета,

получи най-малко гласове от четиримата основни кандидати. На балотаж отиват след две седмици Енрико Микети от дясноцентристките сили, за когото има най-много бюлетини, и бившият министър на икономиката Роберто Гуалтиери, кандидат на лявоцентристките сили. Много вероятно е обаче на втория тур Гуалтиери да дръпне напред, защото може да го подкрепят избирателите на загубилите кандидати.

Истински бум направи досегашният ляв кмет на Милано Бепе Сала, който беше преизбран с историческия резултат от 56%. И всичко това – във финансовата столица на Италия, която навремето беше управлявана все от десните сили на Силвио Берлускони и Матео Салвини.

Според наблюдателите липсата на Берлускони начело на дясноцентристката коалиция се е оказала решаваща за неуспеха ѝ на местните избори в цялата страна. Те отбелязаха победа само при избора за губернатор на Калабрия.

В Неапол и Болоня също победата беше категорична за Демократическата партия, но там тя представи общи кандидати с “5 звезди”.

В Неапол приключи ерата на бившия магистрат и досегашен кмет Луиджи де Маджистрис, при когото градът затъна в дългове повече от всякога. Категоричен победител е бившият ректор от неаполския университет Гаетано Манфреди.

В Болоня Матео Лепоре стана най-гласуваният кмет в цяла Италия, след като победи с 62,1%. Досега той беше общински съветник за култура, спорт и туризъм.

В Триест кандидатите на левите и десните партии отиват на балотаж, но е любопитен факт влизането в общинския съвет на антиваксъра Уго Роси от движението 3V.

Според политическите наблюдатели изборите дадоха два сигнала. Първият е, че

отслабва все

повече

популистката

вълна в Италия,

която заля страната на предишните административни и политически избори. Кандидатите на Бепе Грило, основателя на “5 звезди”, не пробиват никъде, единствено ако са в тандем с Демократическата партия. Без Берлускони не функционира добре и коалицията между лидера на Лигата Матео Салвини и лидера на “Италиански братя” Джорджа Мелони. На втория тур Демократическата партия на Енрико Лета очаква още по-голям успех на местно ниво.

Вторият сигнал от изборите е, че печели лоялността на избирателите към правителството на Марио Драги, тъй като предпочитат отново стабилността и компетентността пред популизма.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>