Областният умува как да остави БСП на “Позитано”, те му искат оставката (Обзор)

05.10.2021 22:25 Румина Димитрова
Централата на БСП на “Позитано” 20, за която съдът им постанови да платят наеми от 280 хил. лв.
МИТКО МИХАЙЛОВ

Социалистите не подали заявление за безплатно ползване навреме

Президентството видя намеса на ГЕРБ в скандала

Как БСП да запази централата си, въпреки че са осъдени да платят 280 хил. лв. наем за нея на държавата за времето, в което по закон партийните офиси вече са били безплатни? За общо решение по този казус призова социалистите областният управител на София-град Митко Михайлов. Те обаче му поискаха оставката.

В понеделник стана ясно, че БСП са получили изпълнителен лист заради неплатени наеми за “Позитано” 20. Решението на съда дори дава право на Михайлов да ги изгони оттам, а и на областната управа да им запорира сметките.

Както “24 часа” писа,

делото срещу

социалистите е

заведено по

време на

кабинета на ГЕРБ

То е започнало малко след като с промени в закона се даде възможност на партиите, представени в парламента или получили над 1% от гласовете на избори, да ползват безплатно държавни офиси.

Промяната влезе в сила от началото на 2020 г. А веднага след това много партии са спрели да плащат наемите си, но без да задвижат процедурата за безплатните офиси през областните управи. Към този момент единствена от това право се ползва ГЕРБ, след като е заявила искане да се ползва от поправката в закона. Но те пък бяха заплашени с изгонване от служебния министър на културата Велислав Минеков, за да върне двата им етажа на НДК.

“Тиражираната в

медиите интрига,

според която

служебното

правителство

гони БСП от

“Позитано” 20,

е бездарен

сценарий,

част от предизборната кампания на ГЕРБ. Проблемът е създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначена от ГЕРБ”, коментира козуса областният управител Митко Михайлов. Той призова “политическите лидери да не стават подгласници в този сценарий”.

“Нищо не грози дейността на БСП и централата на “Позитано”. За да изясним ситуацията и да намерим решение на казуса, съм поканил на среща ръководството на БСП”, обясни той.

Михайлов потвърди, че БСП дължат наем за централата си, и припомни, че в подобна ситуация са и други политически партии, но не каза кои.

От БСП пък излязоха с позиция, в която се подчертава, че са освободени от наем по закон и пак според него заплащат само режийните разходи на сградата. В позицията на Изпълнителното бюро се казва, че

наемите са им

начислени без

дори да са

уведомени,

а отново без тяхното знание областният управител ги е осъдил.

За действията на областния управител БСП била информирана от заместника му Софрониев, който веднага след това бил уволнен без мотиви. Щом разбрали за проблема, от “Позитано” 20 са изпратили на областната управа “необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми”. Но отговор нямало. Затова БСП щяла да защити правата си в съда.

“Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те

злепоставят

правителството

и президентската

институция Бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите”, прави политическа оценка на случилото се БСП.

В спора се включи и президентството заради обвиненията, че именно назначеният от Радев служебен кабинет гони БСП от централата им.

“Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната си централа, са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания”, написаха от “Дондуков” 2.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>