ТЕСТ: Умеете ли да правите добро първо впечатление?

06.10.2021 03:00 Владислава Вацова
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

1. Отивате на вечеря с приятел. Случайно попадате на компания от хора, които той познава, но не и вие. Канят ви да седнете при тях и вие се съгласявате. Ставате неволен слушател как човек от компанията се оплаква относно работни неволи. Какво ще направите?

а) Веднага ще се намеся в разговора и ще дам съвет на човека, давайки пример с мои познати, били в подобна ситуация.

б) Ще си замълча и няма да се намесвам в този разговор, не смятам, че познавам човека достатъчно добре, може да ме помисли за прекалено нахален/а.

в) Ще се опитам да изразя съчувствие към човека и да го насърча да ми сподели проблемите си, ако смята, че така ще му стане по-леко.

2. Когато се запознавате с някого, как обикновено се държите?

а) Поемам инициативата в разговора, като задавам въпроси, след които независимо от отговора ще мога да се включа с някоя своя интересна история.

б) По-скоро предпочитат пасивната роля в разговора, като отговарям на въпросите на събеседника си, без да се впускам в някакви лични разкази.

в) Опитвам се да разбера от какво се интересува човекът срещу мен, разпитвам за хобита и интереси. Ако намерим общи такива, разговорът започва да върви с лекота.

3. Ваш приятел ви урежда среща на сляпо с негов познат/а. Ще отделите ли специално внимание на облеклото си, за да направите добро първо впечатление?

а) Да, със сигурност. Не искам да изглеждам скучен/а, затова ще заложа на ярки цветове, но на елегантни дрехи.

б) Ще избера дрехи, в които се чувствам комфортно, не искам да си помисли, че съм прекалено ексцентричен/а.

в) Ще избера да облека нещо удобно, вероятно в червено или синьо, защото мисля, че тези цветове създават позитивно настроение у околните.

4. Съобщават ви, че ще имате нов колега, когото трябва да въведете в работата и да запознаете с останалите в отдела ви. Как ще се държите с него?

а) Ще се опитам да стопя леда от новото запознанство, като се държа с него, сякаш е съученик, когото мога да взема под крилото си.

б) Ще се опитам да не фамилиарнича прекалено много. На негово място това би ме накарало да се чувствам неудобно. Все пак ще вметна, че може да ме пита всякакви въпроси, ако има такива.

в) Ще се държа приятелски, не така сякаш го виждам за първи път. Въпреки това няма да фамилиарнича, а ще проява уважение към личното му пространство.

5. Умеете ли да изслушвате събеседниците си и да се интересувате от теми, които са започнали, а на вас не са ви особено интересни?

а) Не особено, предпочитам да завъртя разговора към тема, в която имам познания и която ще ме превърне в център на вниманието.

б) Да, умея да изслушвам събеседника си, но рядко запомням детайли от тема, която не ме вълнува особено.

в) Да, в такива моменти се опитвам да задавам повече въпроси на събеседника си, за да мога да вникна по-добре в тезата му.

6. Запознавате се с някого, той ви казва името си, но вие го забравяте. Спомняте си само първата буква от него. Какво ще направите?

а) Ще го нарека с името, което ми се върти в главата. Възможно е да сбъркам, но ако го направя, ще се извиня с усмивка.

б) Няма да използвам името му, докато разговаряме, за да не се изложа.

в) Ще се извиня и ще помоля човека да повтори името си, защото не съм успял/а да го запомня. След това ще го използвам колкото се може по-често в разговора,

7. Уверено ли подхождате, когато се здрависвате с някого за пръв път?

а) Да, винаги съм уверен/а в себе си, особено пред непознати хора и намирам подходящите думи, за да направя впечатление и да покрия това самочувствие.

б) Не, в повечето случаи подхождам плахо, запознанството с нови хора ми действа малко стресиращо.

в) В повечето случаи ми е леко притеснено, но правя всичко възможно да изглеждам уверен/а - не говоря бързо, държа гърба си изправен и гледам събеседника в очите.

8. Случвало ли се е да усещате неловко мълчание малко след като сте се запознали с някого?

а) Рядко, защото винаги мога да намеря тема, за която да изкажа мнение.

б) Да, почти винаги когато се запознавам с някого, има неловко мълчание.

в) Да, но в такива моменти търся нещо общо помежду ни, независимо дали е спорт, хоби, домашен любимец или др.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вас определено хората ви забелязват веднага щом се запознаете с тях. Причината е, че обичате да сте в центъра на вниманието, да разказвате историите си и да коментирате теми, по които имате определени знания. Това обаче невинаги е във ваш плюс. Понякога сте прекалено фамилиарни, имате много въпроси към околните, но това може да ги накара да се почувстват сякаш са на разпит, особено ако не са свикнали да споделят неща за себе си. В определени моменти трябва да сте по-обрани и да слушате по-внимателно какво искат да кажат другите, вместо да се опитате да завъртите разговора по ваше усмотрение.

Най-много отговори “б”

Вие правите първо впечатление на дистанциран и скромен човек, който невинаги се намесва в разговорите, не разказва неща за себе си и някак страни от другите. Това може да ви изиграе лоша жега. Трябва да имате по-голяма увереност в себе си, а не да мислите дали ще влезете в личното пространство на някого, дали, без да искате, ще го обидите, или ще създадете лошо впечатление. Бъдете малко по-смели в действията си. По този начин ще опознаете лесно околните, а и те ще опознаят вас.

Най-много отговори “в”

Вие правите страхотно първо впечатление, без да се стараете за това. Умеете да разговаряте с тези, които бегло познавате без да търсите тяхното внимание и без да се държите дистанцирано. Знаете къде се намира златната среда. Не на последно място, търсите допирни точки със събеседника си. Опитвате се да намерите общи хобита, интереси или увлечения, за да проведете истински разговор, а не само общи приказки. Това кара човека срещу вас да се отпусне и компанията ви да му стане още по-приятна.

Кои правила не бива да нарушавате, когато се запознавате с някого

1. Не закъснявайте

Когато сте си уговорили среща с някого, когото не познавате, не бива да закъснявате. Колкото и добри оправдания да измислите, едва ли ще оправите положението. Вместо това направете всичко възможно да сте на мястото няколко минути по-рано. Това говори за някои основни умения като организираност и отговорност.

2. Усмихвайте се

Най-лесният начин да направите добро първо впечатление е с уверена и добродушна усмивка. Внимавайте обаче да не прекалите. Това може да ви накара да изглеждате неуверени или сякаш нямате мнение.

3. Бъдете позитивни

Когато се запознавате с някого, не започвайте да критикувате обстановката или общите ви познати. Това говори лошо за вас. Търсете онова, което ви допада, за да правите коментари. Не на последно място, ако сте подложени на критика, не отвръщайте враждебно. Покажете чувството си за хумор.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>