Здравко Димитров: С година по-рано приключваме пробива "Модър-Царевец" (снимки

05.10.2021 10:32 Радко Паунов
Здравко Димитров и Пламен Райчев инспектираха строителството на "Модър-Царевец". Снимки: Авторът
Много техника е струпана на "Модър-Царевец".
На "Модър-Царевец" могат да се видят кранове, самосвали, багери.
Жителите около "Модър-Царевец" се оплакват от шум и прах.
"Модър-Царевец" ще приключи с година по-рано.
Хората едва се провират между арматурите на "Модър-Царевец".
Здравко Димитров и Пламен Райчев инспектираха "Модър-Царевец".

Договорът за 40-милионния заем е готов, увери кметът

Багери, земекопна техника, камиони, кранове и много шум и прах.

Това видя тази сутрин на един от най-мащабните строителни обекти в Пловдив - пробивът "Модър-Царевец", кметът Здравко Димитров. 

Транспортният подлез, който ще свърже под жп линията за София районите "Западен" и "Южен" , ще е готов с година по-рано, обяви градоначалникът. По график строителството трябва да приключи през 2023 г.  Но уверенията на изпълнителя са, че ще е готов още догодина през декември.

"Тази многобройна техника и работници са непрекъснато тук. До края на 2022-ра ще приключат. Единствената пречка може да се яви изграждането на Южния обходен колектор, но с ВиК имаме среща и ще настояваме да започнат най-напред строителството от тук. Така се прави по учебник, а не свободни съчинения, каквито видяхме преди години по други булеварди", обясни Димитров.

Инвестицията за "Модър-Царевец" е близо 12 млн. лева. 

До момента откъм ул. "Модър" е направено разширение на платното, като е изградена още една ивица. По средата ще има разделителна ивица, а отстрани - тротоари. Някои го оприличават на магистрала.  От страната на ул. "Царевец", където Здравко Димитров беше тази сутрин, са прокарани водопроводи. Според строителя преместени са всички комуникации - кабели, тръби и канализация. 

В близките дни започва изграждането на така наречените шлицови стени, които ще държат конструкцията на самия подлез. Те ще бъдат вкопани на 20 метра дълбочина. Предстои прокопаване под жп линията Пловдив-София.

Жителите в района се оплакват от голяма запрашеност. "Така е. Ако някой измисли строителство без неудобство, ще му бъда безкрайно благодарен", коментира кметът.

След инспекцията на "Модър-Царевец" той отиде на бул. "Христо Ботев", където се подменят водопроводи и от месеци движението е ад.

Според зам.-кмета Пламен Райчев 90% от строително-монтажните работи са  изпълнени. Предстояло асфалтиране на "Коматевско шосе", "Христо Ботев" и "Копривщица". В момента се довършвали асфалтовите настилки по "Коматевско шосе", като до края на седмицата щели да приключат. В момента се изгребва асфалтът по така нареченото "ухо" - развръзката от ул. "Хаджи Димитър" към "Коматевско шосе". До дни щяло да е готово. Оставало да се възстанови и северното платно на бул. "Христо Ботев".

Здравко Димитров заяви, че процедурите по тегленето на 40-милионния заем вървят в срок. Подготвят се обществените поръчки за обектите, които ще се правят с тези средства. Освен финансирането на "Модър-Царевец" с парите от кредита ще се ремонтират ул. "Хаджи Димитър", ул. "Царевец", както и изграждането на транспортен подлез до Водната палата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>