Оцет, сода и вода почистват фугите в банята

05.10.2021 09:13 Виктория Костова

От целия дом банята изглежда най-лесна за почистване. Няма електроуреди, които изискват специални препарати, по-малка е като пространство и ѝ липсват мебели, които да събират прах. Но не е точно така. Банята, като всяка друга част на жилището, трябва да се почиства редовно и със специални препарати.

Обикновено по плочките се виждат косми, прах, капки вода, пръски от сапун. А ако не проветрявате, има голяма вероятност да се появи и мухъл. Едно от най-важните неща е да отваряте прозореца на банята, ако има такъв, или да оставяте вентилатора включен поне още половин час след къпане. Ако все пак се появи мухъл, може да го отстраните със стара четка за зъби и хлорен разтвор. Смесете 1 част белина към 4 части вода. Не забравяйте да носите предпазна маска при почистването.

Едни от най-мръсните части на банята са фугите. Най-лесно е да заливате плочките с гореща вода, а пет минути след това да ги почиствате със стара четка за зъби. Пригответе си домашен препарат от оцет, сода и вода и търкайте с него. Почиствайте ги често и така ще избегнете натрупването на мръсотия.

По плочките освен мръсни фуги се виждат и пръските от сапун или шампоан. Най-добре е да ги измивате веднага след къпане, но ако не сте ги забелязали, си направете универсален препарат. Смесете вода, оцет, сода и препарат за миене на съдове. Нанесете върху следите от сапун или шампоан, а след това избършете с кърпа.

Тоалетната чиния също може да почистите с домашно направен препарат. Направете смес от чаша оцет с разтворена супена лъжица сода. Изсипете равномерно по повърхността и изчакайте да подейства около час. След това изплакнете добре. Друг начин е да смесите в малък съд ябълков оцет, хлебна сода и сок от лимон. Изсипете получената каша в тоалетната чиния. Оставете да подейства известно време, а след това почистете петната.

Душ слушалката също трябва да се почиства поне веднъж месечно, защото се събира много варовик. Развийте слушалката и я оставете да престои за една вечер в разтвор от вода и оцет. На сутринта изплакнете.

Оцетът е универсалното почистващо средство в банята. Той почиства и петната от котлен камък по хромираните елементи, крановете и батериите. Нужна е малка кухненска хавлия, която да напоите обилно в оцет. Увийте я около крановете на мивката и я оставете така да подейства през нощта. На сутринта изплакнете с леко сапунена топла вода. Ако има останали недоизчистени труднодостъпни пространства, можете да ги изчистите с четка за зъби.

Ако някъде има ръжда, може да я премахнете с паста за зъби. Покрийте със слой паста за зъби ръждясалия участък, а след това търкайте с четка. Накрая избършете с кърпа.

Огледалото в банята се запотява постоянно, а после по него остават петна. Най-лесно е след всяко къпане да забърсвате повърхността му. А следите от лак за коса може да почистите със спирт и мека кърпа. Ако не искате да се запотява, използвайте пяна за бръснене. Нанесете малко количество върху повърхността и забършете с микрофибърна кърпа. Цялостен облик за чистотата на банята създават плочките. Белите засъхнали петна от шампоан и душ гел се виждат също толкова, колкото и мръсните фуги. За да излъскате плочките, почистете ги с топла вода и лимонов сок. Полейте с разтвора навсякъде и след това изтъркайте с четка за баня. Оставете за около 15 минути, а след това измийте с вода.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>