Италианското чудо - икономиката и животът са във възход благодарение на ваксините

03.10.2021 20:39 Виолина Христова, Рим
В Италия животът вече тече на пълни обороти. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Туризмът отново е в разцвет. В Рим и в цялата страна заведенията работят, като спазват всички изисквания за дистанция и хигиена.

БВП расте, бюджетният дефицит пада, увеличават се инвестициите

Италия осъществи истинско чудо – нейната икономика регистрира по-голям прираст от предвидения, а бюджетният дефицит е по-нисък от очаквания. Всичко това става благодарение на факта, че животът в страната потегли с пълни сили благодарение на вече над 72% напълно ваксинираните италианци. Те са свободни да работят, да консумират и да стимулират потреблението. От 4 седмици се наблюдава непрекъснат спад в случаите на COVID-19.

Премиерът Марио Драги обясни линията на правителството на пресконференция, на която представи одобрения документ за икономика и финанси. В него се актуализират макроиконoмическите данни за страната и сe правят предвиждания до 2024 г.

“Картината е

много по-добра

от тази преди

пет месеца”,

обобщи Драги. Според него брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне тази година до 6%, или много повече от предишното предвиждане за 4,5%.

Бюджетният дефицит пък ще бъде 9,4%, а не 11,8%, както се очакваше. И всичко това, защото общественият дълг ще бъде много по-нисък – 153,5% от БВП, а не 159,8%, както беше заложен. Той ще бъде по-нисък от миналогодишния от 155,8%.

Всичко това е

важен сигнал

към чуждите

пазари

Предвижданията за нарастването на цените тази година са за 1,5%, за 2022 г. – 1,6%, а за 2023 – 1,4%.

“Днес е добър момент за страната ни, на Италия могат да ѝ се доверят. Лихвите са ниски. Необходимо е да поддържаме това ниво на доверие и да продължим да растем”, каза Марио Драги.

Според него публичните и частните инвестиции тази година ще се увеличат с 15,6%, а догодина - с 6,8%, след като през 2020 г. регистрираха спад от 9,2%. 

Вече 4 поредни седмици

продължават

да спадат

случаите на зараза

с вируса, така че и в тази сфера се виждат резултатите от ваксинационната кампания, обяви Нино Картабелота, президент на фондацията GIMBE.

Според тях в периода 22-28 септември има спад от 19,2 на сто в броя на новите случаи в сравнение с предишната седмица, спад от 9,6% на броя хора при домашна изолация, спад от 13,2% на броя приети в болница със симптоми на вируса и спад от 11% на болни в интензивна терапия. Средно по 55 на ден са смъртните случаи от вируса в 60-милионна Италия.

Въпреки че вече бяха отворени училищата и потеглиха всички дейности в социалния живот, ситуацията е много добра, казаха още експертите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>