Почистете загорелите котлони със сода за хляб и вода

03.10.2021 20:18 Виктория Костова

Варовиковите петна по кранчетата се премахват с оцет

Всяко едно кътче от дома изисква почистване, но когато са намесени и уреди, става по-трудоемко. Кухнята е мястото, където трябва да внимавате какво и как го почиствате. Печката, микровълновата, абсорбаторът, котлоните, мивката изискват специални препарати и начини за чистене, в противен случай ще останат петна, ще се надраскат или ще развалите повърхността.

Почистването на загорелите котлони е трудна задача. На пазара има много продукти, които премахват загорели петна, но някои от тях не са подходящи за керамичните и инукционни плотове. Първо трябва да накиснете замърсяването с препарат. Може да използвате обезмаслител, специализиран препарат за премахване на петна или домашно приготвена паста от сода за хляб и вода. Оставете да подейства около 15 - 20 минути, след което почистете внимателно с мека кърпа. Не забравяйте, че при по-старите печки може да ползвате препарати с абразивни частици и да си позволите по-усърдно търкане, но при керамичните плотове това не трябва да го правите.

Ако загорялото по котлона не се маха лесно, то изсипете върху него малко количество сода бикарбонат, полейте няколко капки оцет и накрая забършете с мека кърпа или домакинска хартия.

Абсорбаторът е следващият уред, който трябва да почиствате старателно и сравнително често. Независимо от различните модели абсорбатори, при всички трябва да се свалят филтрите. Може да ги накисвате в леген с гореща вода и малко препарат срещу мазнини, докато мръсотията не започне да се разтваря. След това използвайте мокра кърпа, четка за зъби или гъба за миене, но не и телчета за почистване, защото те могат да увредят филтрите. Вътрешната част на абсорбатора трябва да я почиствате с препарат срещу мазнини. Оставяйте да подейства за няколко минути и после избършете с кърпа.

Друг начин за свалянето на мръсотията, е като сипете в две тенджери вода и малко сода бикарбонат или бял оцет. Оставете да заврят с включен над тях абсорбатор. Той ще засмуче изпаренията, които лека-полека ще започнат да разтварят натрупаните мазнини. Когато мазните капки започнат да падат, постелете отдолу повърхността с хартия.

Мивката може да я почиствате лесно и бързо с газирана вода. Изтъркайте с кърпа, потопена в газирана вода, след това подсушете. Така ще върнете блясъка на мивката. А за смесителя може да използвате бебешко олио. Достатъчно е много малко количество, което да нанесете върху кърпа и да разтъркате.

Премахнете цветните петна с лимонов сок. Натопете гъба в сока, натъркайте и изплакнете с вода. А ако искате да свалите варовика от кранчетата, използвайте оцет. Накиснете салфетка в оцет и я увийте около мястото с варовикови петна. Изчакайте около 10 минути и след това забършете със суха кърпа. Не използвайте обаче за почистване на мивки от месинг или цветни мивки.

Хладилникът се почиства с помощта на лимоновия сок. Направете разтвор от равни части оцет или лимонов сок и хладка вода. Напръскайте обилно хладилника с разтвора отвън и отвътре. Оставете после да подейства. Ако миризмата на оцет не ви харесва, може да го заместите със спирт или амоняк. А за премахването на неприятната миризма в хладилника използвайте резен прясно нарязан лимон, чаша със сода или оцет или филия хляб.

Кухненските шкафове също изискват специални почистващи средства. Тези, които са направени от дърво, може да ги почиствате със смес от малко вода с оцет или сода за хляб. Накрая полирайте със зехтин. А шкафовете, които са от инокс ги почиствайте с 1-2 лъжици сода за хляб, разтворени в литър вода.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>