След ремонт първо почистете пода с вода и оцет

03.10.2021 09:49 Виктория Костова

Миризмата от боядисване се премахва със сода бикарбонат

В края на лятото много домове вече са освежени и ремонтирани. След ремонт обаче къщата има нужда от сериозно почистване. Много хора се чудят откъде да започнат, за да не пренасят праха и бoклука от стая в стая. Много неприятни са следите от боядисване, поставяне на силикон, прахът от къртене и др. След завършения ремонт следвайте няколко стъпки и почистването на дома ще бъде бързо и лесно.

Първо премахнете големите боклуци - хартии, торби, рязани дъски. След това изметете пода с метла. Не мокрете пода, за да не влезе прахът по-навътре в паркета. Когато са останали само ситните прахови частици, минете стаите с прахосмукачка. В помещенията, където има плочки, напръскайте с препарат за фаянс. Строителният прах се почиства много трудно, затова бъдете търпеливи. Напръскайте пода с вода и оцет и го минете с влажен моп, като често сменяте водата. Ако се появят отново бели петна, това е нормално. Повторете още веднъж напръскването с оцет и почистването с мокър моп. Накрая измийте със специален препарат за материала, от който е направен подът в дома ви. Минете още веднъж или два пъти пода. Ако още има петна от прах, забършете със суха микрофибърна или памучна кърпа.

Второто нещо, което трябва да направите, е да почистите дограмата. Ако има лепенки или остатъци от тиксо, ги премахнете с макетно ножче или нож за винетки. Препоръчително е предварително да напръскате обилно с вода. Накрая напръскайте с препарат за прозорци или със смес от хладка вода с оцет. Оставете да поседи малко така, след това почистете с влажна микрофибърна кърпа.

Следва третата стъпка от почистването. Петната от вар, цимент и боя са много трудни за премахване. Трябва да внимавате какъв препарат използвате, за да не нараните повърхността. Може да си направите сами у дома смес от литър вода и сок от един лимон или 3-4 супени лъжици оцет. Напоете обилно засъхналите петна и така ще ги премахнете по-лесно. Петната от бои, които са на латексова основа, също може да бъдат почистени с този разтвор. Но за по-силните бои ще трябва да използвате обезмаслител или разредител. Хубаво е да отстранявате тези следи още докато са пресни. Тогава няма да се нуждаете от специални препарати, а ще бъде достатъчно да ги избършете с кърпа.

Към петната от силикон трябва да подходите по точно обратния начин. Не почиствайте прясно петно. Изчакайте да изсъхне и след това лекичко го отлепете. Подхванете го от края с остър предмет, например нож или шпатула.

Отстраняването на миризмата от прясно боядисване е трудна и дълга задача. Поставете в помещението купичка със сода бикарбонат или обикновена сол и те ще я абсорбират. Проветрявайте по няколко часа на ден.

След това основно почистване не забравяйте да измиете осветителните тела. В тях се събира много прах от ремонтните дейности.

Необходимо е и да извадите всички филтри (на климатици, абсорбатори и др.) и да ги почистите. Те обикновено се пълнят с много прах, който после излиза при пускането на уреда.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>