200 000 снимани с превишена скорост в София до края на септември, 2,5 пъти повече от 2020 г.

02.10.2021 09:05 Кирил Борисов
Този нарушител е сниман на бул. “Сливница”. СНИМКИ: СДВР
Мерцедесът лети със 101 км/ч над позволените 50 км/ч.

Редовно летят с 80 км/ч над позволеното до гробището на Бояна

Рекорден брой шофьори са хванати от камерите с превишена скорост в София за първите 9 месеца на 2021 г., показват данните на Пътна полиция към СДВР.

204 656 са съставените фишове от началото на януари до края на септември. За сравнение - през същия период на 2020 г. електронните фишове за скорост са били 79 625, или 2,5 пъти по-малко, при съвсем лек спад на автомобилния трафик заради пандемията.

Хванатите с превишена скорост се увеличават трайно в последните години. От януари до септември 2019 г., когато нямаше коронавирус, заловените от камерите нарушители са били 58 2016, а през 2018 г. 45 801, или 4,5 пъти по-малко, отколкото за същия период през 2021 г.

Освен масово сниманите нарушители, които са превишили скоростта с до 50 км/ч, за първите 9 месеца са образувани и 1044 преписки за заловени да натискат газта с над 50 км/ч от разрешеното.

Околовръстният път е едно от традиционните трасета на любителите на високи скорости. Там например порше е снимано да се движи със 155 км/ч при разрешени 80. Десетки са се сдобили с фишове от камери до Ботаническата градина, както и до разклонението за село Бистрица. Засичани са скорости до 180 км/ч.

Фолксваген се движил със 150 км/ч при ограничение 50 на улица “Даскал Стоян Попандреев” до гробищата в “Бояна”, където разрешената скорост е 50 км/ч. Там са засечени много други нарушители и в двете посоки - към полите на Витоша и към центъра на града. На улицата има пешеходни пътеки и неслучайно ограничението е 50 км/ч.

Бул. “Сливница” е друга ключова точка, където са снимани много нарушители, които ще плащат солени глоби. 

Стационарните и мобилните камери на Пътна полиция се слагат приоритетно на места, където има концентрация на катастрофи, там, където движението е интензивно, и на участъци, където могат да пострадат пешеходци. Освен това общината също посочва опасни места, приемат се и предложения от граждани.

Всички екипи на Пътна полиция спазват заповедите и графиците, а спекулациите, че се крият, докато са на работа, не са потвърдени, научи “24 часа”. Още като стана вътрешен министър, Бойко Рашков издаде заповед, според която полицаите трябва да са видими, да следят за нарушения там, където има опасни участъци, и да не спират шофьорите без причина.

До края на юли катастрофите в София са приблизително същият брой като през миналата година - около 350. 37 по-малко са ранените, но загиналите са с 5-има повече. 10 от тях са шофьори, 11 са пътници и 5-има са пешеходци. Жертвите в столицата през тази година обаче са много по-малко, отколкото през същите периоди преди пандемията.

Данните за цялата страна са, че до края на септември по пътищата на България са загинали общо 361 души, с 29 повече от същия период на 2020 г.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>