Над 18 хил. българчета имунизирани за 3 месеца, 430 от тях - с “Модерна”

01.10.2021 20:34 Йоана Русева
Лекари настояват ваксинацията срещу COVID-19 да се впише в наредба

Лекари настояват ваксинацията срещу COVID-19, включително на 12-17-годишните да се впише в наредба

18 455 стигна броят на имунизираните срещу COVID-19 в най-ниската възрастова група - тази на 12-17-годишните. От тях 8185 са с напълно завършен цикъл, предимно с ваксината на “Пфайзер” - първата, получила разрешение за прилагане сред непълнолетните.

Това показва справка на здравното министерство към 30 септември, изготвена за “24 часа”. Запитването ни бе във връзка с информация, че поради липса на официална заповед от министерството лични лекари и РЗИ не искат да поставят “Модерна” на тази възрастова група. Причината - ставали уязвими, ако някой имунизиран реши да си търси правата в съда по някаква причина, обяснява д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските лични лекари. Казусът важал за ваксинацията срещу COVID като цяло. 

Затова лекарите настояват и тази имунизация да се впише в наредба 15 за ваксинациите, защото така ще мине и през държавен вестник, както изискват законовите разпоредби у нас. Така няма да има и казуси като нападнатия от антиваксъри мобилен пункт за имунизации в морската градина във Варна в средата на септември, когато нападателите настоявали да получат от екипа разрешение, че може да ваксинира, припомня д-р Миндов.

От МЗ обаче са категорични, че няма нужда от заповед. Законовото приложение на ваксината, както и на всяко друго лекарство, се вписва в кратката му характеристика - това е задължителното и достатъчно условие за прилагането ѝ.

“След като тя позволява прилагането на ваксината в съответната възрастова група, друг нарочен документ, още по-малко заповед от страна на МЗ, не е необходим. Регулаторният орган е ИАЛ, респективно ЕМА”, обясниха от здравното министерсто.

Реално ваксината на “Модерна” се прилага при децата от 12 до 17 г. от 30 юли у нас. 7 дни по-рано одобрение за това даде ЕМА, а след това промяната бе вписана и в кратката характеристика на продукта, която е качена на сайта на министерството. Досега от нея са поставени 270 първи дози, а вторите са 161.

Първа доза с “Пфайзер” е приложена на 10 000 подрастващи, 8024 от тях вече са и с втора игла. Обяснението за предпочитанието към нея е, че само “Пфайзер” можеше да се прилага при хора над 16 г. още с пускането си на пазара. А разрешение да се бие и на 12-15-годишните получи в началото на юни - 2 месеца преди “Модерна”.

За момента е трудно изпълнимо желанието на лекарите ваксинацията срещу COVID да влезе в наредба 15 за имунизациите, защото характеристиките на ваксините продължават да се променят, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Чака се и обновяване на състава им спрямо новите варианти на вируса. Според експерти обаче все пак е нужна отделна заповед на министъра или решение на МС, включително и за третата доза.

Други от От страната и света

6 хвалби, с които всъщност се излагате

Избягвайте да се саморекламирате с клишета, те намаляват шансовете ви да се продадете добре "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Меглена Плугчиева за оттеглянето си от кабинета: Няма нужда да стоя там, където не ползват съветите ми

"Аз съм на принципа - ако не мога да бъда ефективна с опита и съветите си, няма защо да стоя и да се трупат очаквания, че ще се справя с всички проблеми

ЕС критикува Русия за поставянето на дъщерни дружества в ЕС под временно външно управление на "Газпром"

Европейският съюз разкритикува Русия за поставянето на дъщерни дружества на една италианска и една германска компания под "временно външно управление" на структура на "Газпром", като заяви

Турция готова да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ

Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ“. Това съобщиха от енергийното министерство. Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и

Полицейският син сам загубил парите си и излъгал, че бандити го принудили да им ги даде

Инсценировка се оказа случаят, при който син на полицай от Дупница твърдеше, че бандити са го принудили да им прехвърли пари и биткойни. 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за

>