"Зелен" уикенд край Бургаските езера - срещи с розово фламинго, eко беседи и игри

28.09.2021 16:16 Тони Щилиянова

В последния за този сезон тематичен уикенд Бургас предлага разнообразни събития, обединени около идеята за зелен град. Дестинациите не са ситуирани само около морето, а акцентът в програмата са трите бургаски езера и техните уникални обитатели.

Еко зоните около Бургас предлагат много възможности за наблюдение на прелетните птици, с което ще се отбележи Европейския ден на птиците.

На укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро ще можете да си направете среща с розово фламинго и пеликани.

"Нощта на прилепите" ще ви разкаже повече за уникалния свят за тези мистични бозайници на 1 октомври. Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм “Вая” обявява 2 октомври за Ден на отворените врати.

В Природонаучната експозиция на Регионалния исторически музей ще им безплатна беседа за богатото биоразнообразие на Бургаския регион, а Природозащитен център „Пода“ традиционно ще бъде отворен за всички любители на птиците.

Ще има и забавна игра в ПланетУМ, в която всеки, решил интересни загадки, ще открие любопитни факти за биоразнообразието в региона.

Ето и събитията по дни: 

"Нощ на прилепите" на 1 октомври /петък/, от 18.00 часа.
Локация: около външната стена за катерене в ж.к. "Славейков" до бл. 64 Участниците ще научат интересни факти за прилепите, ще могат да видят изложбата на „Зелени Балкани“ , банерите и мащабни пъзели. 

- 2 октомври, 11 ч. , Природонаучната експозиция на РИМ-Бургас.  Безплатна беседа за богатото биоразнообразие на Бургаския регион.

- 2 октомври - безплатна разходка в Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм “Вая”.

-  2 октомври 11-13 ч. Посещение на Укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езер, наблюдение на  розово фламинго и пеликани със специализирана техника.

- 2-3 октомври Посещение на Природозащитен център „Пода“ на Мандренското езеро /вляво от пътя за кв. Крайморие/. 

Други от От страната и света

Борисов честити Деня на храбростта, пожела здраве на всички именици

"Честит Ден на храбростта и празник на Българската армия! А на всички именици - много здраве, щастие и успех!". Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук

Корнелия Нинова: Поклон пред паметта на хилядите, проляли кръвта си за България

"Честит 6 май - ден на храбростта и празник на българската армия. Поклон пред паметта на хилядите мъже и жени, проляли кръвта си за славата, свободата и независимостта на България и за сигуростта на

Българи и гърци въртят чевермета до 65 минерални извора, музиката е на три езика

Българи и гърци от двете страни на границата се събират на общ събор в село Термес. Селото се намира в Гръцко - на 7 км от пункта на ГКПП Златоград. На Гергьовден от стари времена тук са се събирали

Проучване: Бизнес активността в еврозоната през април расте с най-бърз темп от близо година

Бизнес активността в еврозоната е нараснала през април с най-бързия си темп от близо година, сочи индексът на мениджърите по доставките (PMI) на "Стандарт енд пуърс глоубъл", цитиран от Ройтерс и БТА

Все още няма опашки на ГКПП Кулата за прибиране в България, минава се за 10 минути

Преминаването през ГКПП Кулата-Промахон става бързо, разказаха прибиращи се българи от дългата почивка в южната ни съседка. На трасетата за влизане в България има по десетина леки коли

>