Доказано: Петър Илиев преписвал от Наталия Киселова с грешките (Обзор)

27.09.2021 23:30
Петър Илиев.

Проверката на труда на кандидата за премиер в несъстоялото се правителство на Слави Трифонов продължи 45 дни, започва процедура по уволнението му от СУ

Преподавателят в Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” и бивш депутат от “Има такъв народ” Петър Илиев е плагиатствал от колежката си в университета доц. Наталия Киселова. Това показва заключението на Етичната комисия на СУ, която съобщава за “наличие на данни за плагиатство в книгата на д-р Петър Илиев “Компетенцията на Народното събрание”.

Илиев бе обвинен в плагиатство, след като името му се появи като вариант за министър-председател в правителство на партията на Слави Трифонов през лятото. По-късно той бе номиниран само за вицепремиер и министър на вътрешните работи, а присъствието му в проектокабинета възмути потенциалните коалиционни партньори на “Има такъв народ” от “Демократична България”.

След постъпили сигнали от фейсбук групата “Правна лудост” Етичната комисия на СУ извърши проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав на университета.

“В книгата на д-р Петър Илиев “Компетенцията на Народното събрание” е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение - дисертацията “Парламентарен контрол” на Наталия Киселова, са използвани и представени за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник”, се казва в становището на комисията.

При сравнение на текстовете става ясно, че Илиев е преписвал с грешките: “... обширни пасажи са заимствани буквално със спорадични редакции и замени на думи и фрази със синоними и сходни по значение думи. При буквалното следване на текста са се запазили дори и такива грешки като “pal excellence” на с. 83 от дисертацията, появяваща се и на с. 74 от книгата”.

Съгласно чл. 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на СУ установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за

прекратяване

на трудовото

правоотношение

Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на СУ отправи обосновано искане до факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата.

Проверката на Етичната комисия продължи 45 дни от сезирането на комисията не само поради обема на произведенията, които бе необходимо да бъдат съпоставени, но и поради допълнителните справки за установяване на страниците към 2015 г. на монографията на д-р П. И. “Компетенцията на Народното събрание”, издателство “Нова звезда”. Изненадващо през август се появи нов вариант с 80 страници по-малко. От “Нова звезда” обявиха, че книгата “винаги си е била” 618 страници.

Доколкото в рамките на проверката са установени достатъчно много данни, че “Компетенцията на Народното събрание” от 2015 г. е от 697 страници, комисията допуска, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е

опит за

възпрепятстване

на започналата

на 9 август

вътрешно-

институционална

проверка,

което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност, пише в становището на комисията.

Въз основа на констатираните нарушения на Етичния кодекс на СУ “Св. Климент Охридски” Етичната комисия препоръчва на ректора в рамките на неговите правомощия да предприеме съответни мерки.

На 1 септември “24 часа” написа, че 80 страници от книгата на адвокат Петър Илиев “Компетенцията на Народното събрание” паднаха първа жертва на политическите престрелки между ИТН и ДБ.

Атаката срещу Илиев идва от “Демократична България”, обвини зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. В туитър той изобличил тримата, подали сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев - Калоян Георгиев, Димитър Тачев и Калин Ангелов. От профилите им се вижда, че са близки или активисти на ДБ. В същото време се оказа, че хората, които според Тошко Йорданов са подали сигналите, не са познати в СУ.

Тогава “24 часа” потърси връзка с фейсбук групата “Правна лудост”, от която

започнаха

разкритията

срещу Илиев

Помолихме членовете да разкажат историята с труда на Илиев.

Тогава те обясниха: “Слух за плагиатство е имало в Юридическия факултет още отдавна, ние също знаехме за него, затова решихме да направим собствена проверка, след като научихме, че има вероятност г-н Илиев да стане премиер, министър или вицепремиер. Ние нямаме връзка с която и да е партия. За нас няма свещени крави и всеки, създаващ безумия в правната ни система, е потенциална муза на нашата сатира. Не познаваме подалите сигнали за плагиатство. Чак днес научихме, че вероятно са лицата, посочени от г-н Йорданов”.

“Изненада,

не думай!”

Така кратко

реагираха от

“Правна лудост”

вчера веднага след като публично бе обявено решението на Етичната комисия.

“24 часа” потърси Петър Илиев за коментар. Телефонът му даваше свободно, но той така и не вдигна.

От Софийския университет обясниха, че вчера е приключила процедурата по единия правилник. Предстои да се произнесе и комисия от специалисти от съответния факултет. Деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев потвърди, че ще свика заседание на факултетния съвет през следващата седмица.

Наталия Киселова отказа коментар, тъй като предстои да вземе решение и факултетният съвет.

Прокуратурата чака документи от Алма матер,

проверката за престъпление не е приключила

Софийската районна прокуратура продължава с проверката срещу Петър Илиев. Поискани са документи от Софийския университет, но от Алма матер още не са ги изпратили, уточняват от държавното обвинение пред “24 часа”. Предполага се, че са били необходими на Етичната комисия, за да вземе решението си, публикувано в понеделник.

Сигналът до прокуратурата за извършено престъпление беше подаден от Георги Георгиев, лидер на гражданската организация БОЕЦ. За него стана ясно след пост на Слави Трифонов във фейсбук. В него лидерът на “Има такъв народ” обяви, че зам.-директорът на националната полиция Атанас Илков е поискал информация за книгата на Петър Илиев от издателството. След подаването на сигнала от БОЕЦ от държавното обвинение са възложили проверката на полицията, която докладва резултатите на наблюдаващия прокурор. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>