“Невинен” - чу за втори път д-р Иван Димитров, застрелял у дома си крадеца Жоро Плъха (Обзор)

27.09.2021 22:00 Радко Паунов
ЖОРО ПЛЪХА
Кооперацията, в която се е разиграл екшънът преди повече от 3 години

Това не е епохата на Дивия запад, реагира защитата на близките на апаша

Съжалявам за всичко, което се случи. Искам справедлива присъда.
Това бяха последните думи на рентгенолога д-р Иван Димитров пред Пловдивския окръжен съд. Три години и 7 месеца над него тегне обвинението, че е застрелял в дома си крадеца Жоро Джевизов-Плъха от кв. “Столипиново”, превишавайки пределите на неизбежната отбрана.

Апашът нахлу

в имота му

посред нощ
на 1 срещу 2 март 2018 г. И след схватка между двамата бе открит проснат върху капака на паркиран автомобил.

Съдебният състав, председателстван от Петко Минев, оправда за убийството лекаря, но му даде 2 г. условно за незаконно притежание на пистолета, с който е стрелял по крадеца. Оръжието и до днес не е открито.
Това е второ оправдание, постановено от същия съд за Димитров. Преди време апелативните магистрати върнаха делото за доизясняване на фактическата обстановка. След новата оправдателна присъда 2 от страните са категорични, че ще обжалват.

Прокурорът Георги Пенев заяви, че ще внесе протест. По време на пледоариите той поиска условно наказание за медика, тъй като е

превишил

пределите на

неизбежната

отбрана
Защитата на близките на Плъха - адвокат Красимир Елдъров, настоя за ефективна присъда.

“Откога лекарите трябва да бъдат поощрявани за използване на оръжие? Ако всеки започне да убива, докъде ще стигнем?”, каза юристът.
Много обрати претърпя случаят отпреди 3 г. След като се разчу, че медикът е арестуван, дни наред по улиците в Пловдив имаше многолюдни шествия в негова защита.

Първоначално съпругата му Жулиета заяви на един от първите протести, че ако мъжът не се е намесил, е можело да стане жертва тя с двете им деца, тъй като по време на обира са били в спалнята си. Впоследствие се оказа, че тя и хлапетата изобщо не са били в Пловдив, а в Крумово при родителите на Жулиета.

Стрелях, за

да защитя

живота си,
каза на едно от съдебните заседания мъжът . Оказа се, че първоначално д-р Димитров излъгал пред полицията. Тогава обяснил, че друг е стрелял. Това разкри бившият криминалист Георги Методиев. На 2 март 2018 г., при намирането на тялото на апаша, той и колегата му Иван Барутчиев посетили дома на д-р Димитров. В същата кооперация ги посрещнала вече покойната леля на медика Цветанка. Тя обяснила, че е чула гласове, наподобяващи караница. Жената твърдяла, че не е излязла да види какво става и ги пратила при племенника си. Рентгенологът ги поканил в жилището си.
Двамата криминалисти забелязали, че

има порезна рана

на десния глезен
Попитали го дали нещо се е случило. Той им отговорил, че на 1 срещу 2 март забелязал в гаража му да свети. После лампата угаснала, но видял, че вратите са отворени. Затова взел брадвичка и отишъл да провери какво липсва.

“Д-р Димитров твърдеше, че на двора му се нахвърлил мъж от ромски произход и двамата се сборичкали. После чул изстрели от второ лице, което било там. Нападателят му избягал, а за другия не можа да даде обяснение”, разказа бившият криминалист.

Пред него рентгенологът не могъл да каже защо е извикал своя приятел Николай Капсъзов след инцидента. В хода на разследването се установи, че го е накарал да изтрие записите от камерите.

Свидетелят Георги Методиев посочи, че заедно с колегата си са

иззели

видеозаписи

от камера
на ул. “Лука Касъров”, където живее докторът. Видеата били за периода от 22 ч на 1 март 2018 г. до 7 ч на следващия ден. На тях се виждал д-р Димитров с яке, обут с чехли. В ръката си държал предмет, приличащ на пистолет. Малко по-късно на лентата се появил друг мъж. От реакциите им личало, че се познават.

“Записите бяха непълни. Имаше много липсващи фрагменти от часови диапазони”, категоричен бе бившият криминалист.

Според обвинението на 1 март 2018 г. вечерта Жоро Джевизов влязъл в имота на лекаря, за да краде.  

Рецидивистът

бил под влияние

на морфин,
което е установено от експертизите. Д-р Димитров видял, че в гаража му свети, взел незаконно притежавания си пистолет и слязъл. Версията на рентгенолога е, че Плъха го замерил с нож, а после с метална табела и го улучил в крака и ръката. Тогава докторът стрелял. Единият от куршумите пронизал крадеца в гърдите. Въпреки това той успял да измине около стотина метра и издъхнал върху капака на кола, паркирана пред областната управа.

“Смъртта на Джевизов не е била мъчителна, за което е допринесъл и приетият от него наркотик. Освен това той е бил в ситуация на гонене, стреляне, а адреналинът сам по себе си също обезболява”, обясни при едно от заседанията д-р Светлозар Спасов, който е сред вещите лица.

На заседание на 2 юли т.г. д-р Димитров заяви, че във фаталната вечер бил сам в жилището си. Тогава забелязал, че лампата в работилницата му свети. Решил да я загаси на сутринта. Малко по-късно обаче видял, че вратата на гаража е отворена. Тъй като няколко пъти досега бил обиран,

тръгнал към

двора с

незаконния

си “Валтер”
с намерение да хване на място крадеца. В тъмнината нещо проблеснало и полетяло към него. Лекарят го оприличил на нож, който го улучил. В този момент му се видял и втори човек в двора.

Д-р Иван Димитров твърди, че стрелял във въздуха и извикал: “Полиция!”, но към него бил хвърлен втори нож. Затова гръмнал още 2 пъти. Непознатият в тъмнината го напсувал и извикал “Гяур мръсен, ще те заколя!”. Докторът добави, че човекът държал голяма метална табела над главата си, с която се готвел да го удари по главата.

“Опитах се да стрелям пак, но нямах патрони”, каза в съда лекарят. По думите му нападателят метнал табелата и го ранил в лакътя. След това хукнал към бул. “Шести септември”. Д-р Димитров тогава даде друго обяснение защо е викнал приятеля си - било, за да търсят крадеца.  

Оръжието

изхвърлил

в кофа
за боклук до Университета по хранителни технологии, тъй като е незаконен.

“Действията говорят за превишаване на пределите на неизбежната отбрана”, изтъкна във финалната си пледоария прокурор Георги Пенев. Той поиска за рентгенолога условно наказание.

“Това не е епохата на Дивия запад. Къде отиваме в XXI век? Ще има много подобни случаи, ако вие като съд не сложите бариера”, посочи адвокат Красимир Елдъров. И добави: “Докторът трябва да спасява хората, не да ги убива. Този случай може да стане пример за подражание.”
Адвокатите на д-р Димитров настояха за оправдателна присъда. Според тях не е налице престъпление, за което е обвинен.

На финалното съдебно заседание бяха показани веществените доказателства - метална брадвичка, три ножа и 17 гилзи. Димитров посочи единия от ножовете.

“Той беше хвърлен по мен от Джевизов”, каза лекарят. Вторият бил подарък на Димитров, а третия - не го знаел. Гилзите също не му били познати.

“Къде е

масивният

златен синджир”,
попита Златка Атанасова, майка на Жоро Джевизов. Тя твърди, че бижуто било на сина и че с него се върнал от Германия. “Жоро го носеше непрекъснато независимо, че сме мюсюлмани”, кълнеше се майка му.
Д-р Димитров обясни, че синджирът с кръста е негов. “Тежи около 90 грама. Родителите ми го купиха през 1993 г. от Солун. Имам много снимки с него.

Приятелите ми също го знаят”, каза лекарят. Твърди, че синджирът непрекъснато бил на врата му. На сутринта след фаталната нощ го свалил, за да се изкъпе. Така бижуто се оказало в торбата с дрехите за пране.
Всички веществени доказателства заедно с въпросното бижу бяха отново прибрани, докато не приключи съдебният процес.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>