От “Има такъв народ” призоваха темата за Петър Илиев "да остане на заден план"

27.09.2021 21:00 Румина Димитрова
Зам.-шефът на ИТН Филип Станев СНИМКА: АРХИВ

Темата с Петър Илиев трябва някак да я оставим на заден план. Софийският университет има автономия. Това решение е взето там. Отговорността за него я носи съставът на етичната комисия.

Това каза пред журналисти ексдепутата от партията Филип Станев.

Днес в Софийския университет беше започната процедура за отстраняване на бившия кандидат за министър на правосъдието на ИТН Петър Илиев заради плагиатство. Твърди се, че той е преписал близо 80 стр. от научния труд на доц. Наталия Киселова. Повече за това четете - ТУК.

Петър Илиев беше експерт при нас. Той никога не е бил член на партията. Нека оставим този човек на спокойствие, защото той преживя доста публично, допълни той.

Софийския универистет има своето право по отношение на тази позиция, но всичко, за да бъде истинско, мястото на това решение е в съда. Защото същата етична комисия имаше възможността да излезе с това решение преди 5 г., когато беше законовият срок, ако сезира някъде плагиатство, за да го докаже и потвърди. Въпросът е защо днес. Аз не знам, този въпрос трябва да се зададе на етичната комисия. Дали е политическа атаката, е отговор, който те трябва да дадат, коментира и колегата му Станислав Балабанов.

Петър Илиев е изключителен юрист, преподавател, много млади хора в СУ го харесват. Нека обаче наистина да го оставим на спокойствие, защото през последните това, което се изля върху един човек, който нито е бил публична фигура, е страшно и това е трудно за всеки един човек и за неговото семейство, допълни Балабанов.

По-рано двамата бяха на събирането на Инициативния комитет за издигане на президента Румен Радев за втори мандат. 

Ние изразихме безусловната си подкрепа за кандидат-президентската двойка, коментира Балабанов. Той подчерта, че критиките им към Кирил Петков за това, че е станал министър и тогава вероятно е бил канадски гражданин, не са били към Радев.

Всеки, който е заемал публична длъжност, трябва да отговаря пред суверена, така, както няма безгрешни хора, всеки може да си направи изводи от действията си. По отношение на подкрепата към президента - тя е безусловна, защото свитият юмрук не е повод за реваншизъм, а за обединение. Той показа, че е част от гражданското общество, което се изправи срещу модела на управление на мутрите ГЕРБ и ДПС. Той свърши и нещо много важно, когато първият служебен кабинет, назначен от него, трябваше да организира изборите, те за първи път се проведоха по толкова честен и прозрачен начин. Няма нищо по-логично от това той да е нашият кандидат за президент, защото е олицетворение на президентската институция - такава, каквато искаме да я познаваме, категоричен бе той.

Метафорично се казва, че най-свободни в нашия свят са птиците, защото летят нависоко и виждат всичко отгоре. Президентът Радев е един изключителен пилот, един боен пилот на световно ниво, завършил най-престижната академия за бойни пилоти. Той е достоен с работата, която свърши през годините, погрижи се да имаме честни избори и най-важното - президентските избори са мажоритарни. ИТН държи на думата си в политиката, каквото сме казали, това сме направили, каза Станев. Той призова да се изчака с решението на Конституционния съд по отношение на Кирил Петков.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>