Карадайъ: Полицаи тормозят членове на ДПС по заповед на Рашков и указания от Радев. Да докажат, невъзмутим е вътрешният министър (Обзор)

24.09.2021 22:30 Румина Димитрова
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ иска и лично обяснение от вътрешния министър Бойко Рашков в кулоарите на парламента за тормозените членове на движението. СНИМКА: АВТОРЪТ

Под претекст, че се бори купуването на гласове, активисти били събличани и обискирани

Президентът копирал от ГЕРБ модела на репресии, движението за първи път със своя двойка на вота, за да го свали

Членове на ДПС от всички партийни нива са били “следени, събличани, обискирани по домовете им, по колите и на улицата” по време на последната предизборна кампания. А всичко това се е случвало под претекст, че се води борба с купуването на гласове.

Това разказа в петък пред журналисти лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Още в 46-ото народно събрание председателят на ДПС на няколко пъти обяви, че срещу членове на партията е имало репресии. Той поиска документи от вътрешния министър Бойко Рашков с доказателства срещу хората, които са проверявани. А вчера припомни, че не е получил отговор.

“Президентът

Радев няма как

да не знае, а може

и да участва в

указанията

към служебния министър Рашков, който целенасочено погазва конституционни права на български граждани, ограничавайки ги да гласуват, включително чрез органите на реда, а от друга страна, нарушава и човешки права на български граждани, унизява български граждани”, каза Карадайъ.

Неофициално членове на движението разказват, че пред домовете на техни областни председатели през кампанията от сутрин до вечер имало бели бусове, а вътре - здрави мъже с черни тениски. Те самите се притеснявали за себе си и семействата си, потърсили помощ от ръководството на ДПС.

“Има достатъчно факти - следене, събличане на хора, обиски по домове, по коли, по улиците, хора на земята. Това е партиен апарат. Това са ни областни председатели, местни председатели, членове на областния съвет на ДПС, членове на общински съвети на ДПС, на местни съвети, членове и ръководители на Младежкото ДПС”, изреди лидерът. И подчерта, че това се прави под благозвучното “борба срещу купуването на гласове”.

“Към Радев и Рашков се обръщам, че

с най-мракобесните

комунистически

прийоми не е

почтено, не е

достойно да

печелиш избори

и да се отнасяш към своите политически опоненти”, атакува още Карадайъ. Обясни, че движението подкрепя борбата с купуването на гласове и такава трябва да има, но не и с противозаконни средства.

Органите на реда и държавният апарат не трябва да се ползват в услуга на една или друга партия, продължи той. И обвини, че моделът на репресии, който ГЕРБ прилагали през последните 12 г., сега се водел от Радев.

“Независимо Радев дали ще го има, или няма да го има; независимо Рашков дали ще го има, или няма да го има; независимо Карадайъ дали ще го има, или няма да го има - България ще има 47-о, и 48-о, и 49-о и 50-о, и т.н. народно събрание. ДПС ще участва и с парламентарните и конституционните инструменти всеки произвол и полицейщина ще бъдат проверявани и длъжностните лица ще понесат отговорност за закононарушенията си”, зарече се Карадайъ.

“Това са

политически

спекулации

Получих запитване, в което се загатваше нещо подобно - че съм упражнявал репресия. Помолих да ми дадат конкретни данни. До настоящия момент такива не са подадени”, отвърна му през медиите вътрешният министър Бойко Рашков.

“На голи твърдения не вярвам. Ако има такъв случай, ще направим проверка и ако има виновен, ще взема съответните мерки”, каза той. Обясни, че органите на реда могат да съставят предупредителни протоколи на граждани, за които са постъпили данни, че подготвят купуване на гласове.

“В предизборна обстановка, в която отвсякъде тече информация, че определени лица, свързани с политически партии, се подготвят да купуват гласове, разнасят куфари от област в област и плащат на бедните слоеве както с пари, така и с продукти, не можем да стоим безучастно”, отсече Рашков.

За първи път ДПС ще издигне свой кандидат за президент. Досега движението винаги е подкрепяло кандидати, но не е имало своя двойка. Вчера ръководството на партията начело с Карадайъ внесе подписи в ЦИК за регистрация за двата вота на 14 ноември.

“В тези условия на кризи за трети път отиваме на избори тази година. Затова призивът ми към всички български граждани е много сериозно да се отнесем към предстоящите избори. На тях трябва да изберем президент, обединител на нацията.

Президент, който

може да обединява

около каузи, а

не такъв, който

разединява и

противопоставя

политически сили, включително вътре в Народното събрание - това, което видяхме вече на два пъти”, каза Карадайъ. Той подчерта, че философията, която е залегнала в конституцията за президентската институция, е да бъде поле за консенсус, а не за противопоставяне.

“Имаме още един важен избор, който трябва да направим на 14 ноември - да изберем програми за ускорено икономическо развитие на България. Някои от нашите съседни държави - членове на ЕС, вече изхарчиха половината от средствата си по плановете за устойчивост и развитие, ние още не сме си пуснали фиша”, допълни той.

На късно заседание снощи Централният съвет на движението определи и критериите, по които ще се избират кандидатите за президент и за народни представители.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>