Томбола, онлайн гласуване и победа за Путин на изборите в Русия (обзор)

19.09.2021 20:01
Руският президент Владимир Путин гласува електронно от резиденцията си извън Москва още в първия ден на тридневните парламентарни избори.
Руски военни са се наредили на опашка в избирателна секция, докато чакат да гласуват в град Балтийск, Калининградска област. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Томбола с апартаменти, онлайн гласуване и вероятна победа на партията на руския президент Владимир Путин белязаха парламентарните избори в Русия, съобщи Лента. ру. В неделя руснаците гласуваха в последния ден от тридневния вот, който се проведе след мащабни репресии, които унищожиха движението на опозиционера Алексей Навални, отбелязва Ройтерс.

Кремъл отрича политически водени репресии и казва, че отделни лица са преследвани за нарушаване на закона.

Имащите право на глас на вота бяха 110 млн. души, а избирателната активност в неделя вече бе малко над 45%.

Очакваше се партията “Единна Русия”, която подкрепя Владимир Путин, да спечели по-голямата част от 450-те места в Държавната дума, долната камара на парламента, на фона на гнева на хората от спада на жизнения стандарт. “Единна Русия” е изправена пред намаляване на рейтинга, твърдят социолозите, но остава по-популярна от най-близките си съперници в надпреварата, допуснати до участие - Комунистическата партия и националистическата Либералнодемократическа партия на Владимир Жириновски, които често подкрепят Кремъл.

Все пак някои прогнози предполагат, че партията може да загуби сегашното си мнозинство от две трети, което е достатъчно за промяна на конституцията. Очаква се комунистите да вземат най-големия дял от всички места, загубени от “Единна Русия”. 

Руският президент Владимир

Путин гласува

онлайн още в

първия ден

на вота

Това стана, след като той бе принуден да се самоизолира заради много случаи на заразени с коронавирус в своето обкръжение. Френският актьор Жерар Депардийо, който има руско гражданство, пусна своята бюлетина в посолството на Русия в Париж.

Гласуването се провеждаше успоредно с изборите за областни управители и местни законодателни събрания. Директорът на избирателната комисия Ела Памфилова заяви, че официално са били получени 137 сигнала за нарушения от цялата страна.

Наблюдателите алармирали за принудително гласуване. Според експерти било е широко разпространено колективно подаване на гласове от лица в униформа, което предполага, че правителството е мобилизирало всички държавни служители, за да осигури победа за управляващата партия “Единна Русия”.

Организации съобщават и за хора, които гласували по няколко пъти, и за многобройни случаи на поставяне на попълнени бюлетини в урните.

В първия ден на гласуването в петък неочаквано се наредиха дълги опашки пред някои избирателни секции и независими медии предположиха, че това може би показва, че държавните институции и компании са принуждавали служителите си да гласуват.

Местната избирателна комисия призна за три кибератаки, насочени към вота онлайн. За първи път от 1993 г. насам Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа няма свои наблюдатели.

Изборите бяха белязани от томбола с награди. 10 едностайни апартамента са спечелени в Москва от хора, участвали в онлайн гласуването. Целта на играта бе да се повиши интересът на руснаците.

В тегленето на наградите са участвали близо 1,120 млн. души, съобщава ТАСС. Наградният фонд на томболата включва

още 100

автомобила, 21

апартамента и

солидни парични

награди

“Ако “Единна Русия” успее (да спечели), страната ни може да очаква още пет години бедност, пет години репресии, пет загубени години”, гласеше послание до поддръжниците на Навални тази седмица.

Парламентарните избори в Русия се провеждат по смесена система. Половината от 450-те депутати в Държавната дума се избират мажоритарно, другата половина - пропорционално.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>