Спорът за басейн "Младост" продължава

19.09.2021 17:16 24 часа Пловдив онлайн
Спорът за басейн "Младост" продължава.

Спорът за басейн "Младост" в Пловдив продължава. Вчера плувците на клубовете "Младост 91", "Спринт" и "Пловдив 2019", техните треньори и родители обявиха, че в понеделник ще протестират в 9.15 часа пред Кулата на Гребния канал срещу невъзможността в спортния комплекс да се водят нормални тренировки заради многото спортисти, които се готвят там и разрешението за ползване на басейна от осем нови ученици в Спортното училище "Васил Левски". Те  са от клуба към Аграрния университет. Родителите на децата от СУ "Васил Левски" реагираха на опитите да се внесе разделение сред младите спортисти. Те бяха категорични, че всички трябва да бъдат равнопоставени. И добавиха, че до този момент децата им не са допускани да се готвят в басейн "Младост", което си е дискриминация.

Родителите на децата от Спортното училище настояват за график за ползване на басейн "Младост"  защото той е общински и е на всички пловдивчани.

Последва реакция от бащи и майки на млади спортисти, които тренират в спортния комплекс. Те декларираха, че нямат нищо против техните деца. По последни  данни в момента в басейна се готвят  над 350 състезатели от 4 клуба, както и ученици от Спортното училище. Отделно от тях се провежда обучение на начинаещи с около 100 деца от всички клубове.

Провеждат се занятия и спасители на БЧК, деца от Общински детски комплекс, ветерани, военни формирования, свободно плуващи граждани и деца с увреждания.

Басейнът е с размери 25 на 12.5 метра и  трябва да бъде разделен на 5 коридора. Но поради прекомерната натовареност е разделен на 6 коридора, което допълнително стеснява пространството и създава невъзможност за трениране на стартове и обръщания.

Басейнът разполага само с две малки съблекални с по 5 душа, което създава напрежение и струпване на деца.

Работата с картотекирани състезатели и учениците от Спортното училище е много трудна и почти невъзможна. Често се налага част от децата да прекратят по-рано тренировките си, за да може да се даде възможност на учениците от Спортното училище да довършат часа си.

Освен всичко това  ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19 допълнително усложняват работата в басейна.  Недопустимо и обидно е в случая да бъдат употребявани децата за прокарване на лични интереси, смятат родителите.

Те са категорични, че очевидно назрелия проблем може да бъде решен с построяване на нов 50-метров басейн, крещящо необходим за огромния брой желаещи да практикуват този чудесен спорт.

Призоваха всички да се обединят към осигуряване на съвременна база за младите плувци.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>