Политическите партии и коалиции се разбраха от раз за състава на РИК в Търговище

19.09.2021 15:38 Ваньо Стоилов
За разлика от други градове, в Търговище постигнаха лесно съгласие за състава на РИК за изборите на 14 ноември.

За разлика от други областни градове, в Търговище политическите партии и коалиции се разбраха за състава на Районната избирателна комисия за изборите на 14 ноември още на първите си консултации в неделя. Това съобщиха от областната управа.
Домакин на консултациите беше областният управител Станимир Парашкевов. В дискусията участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции и длъжностни лица от областната администрация в Търговище.
Районната избирателна комисия в Търговище е 13-членна, в това число са председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. По трима представители в РИК имат ПП "Има такъв народ" и коалиция ГЕРБ-СДС. С подвама представители са коалиция "БСП за България", коалиция "Демократична България - обединение" и ПП ДПС. Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" ще бъде представлявана от един човек.
Предложение за заемане на председателското място направиха единство от коалиция "БСП за България", като пожелаха поста да заеме отновоа двокатът Диана Игнатова. За заместник-председатели бяха предложени ДобриКовачев /ПП "Има такъв народ"/ и Тодор Тодоров /коалиция ГЕРБ-СДС/. От ПП ДПС предложиха секретар на РИК да стане Дениз Хюсниев.
След така направените предложения политическите консултации приключиха със съгласие.
В края на срещата областният управител Станимир Парашкевов изрази очакването си, че в 28 МИР - Търговище ще бъдат проведени демократични избори в спокойна обстановка.
Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс областният управител ще изпрати вече направените предложения в Централната избирателна комисия, коят последа има думата за окончателния състав на РИК в Търговище.

Други от От страната и света

Хотелиер ще пробяга българското Черноморие – от Дуранкулак на север до Резово на юг за 6 дни

Силвия Кьосева – български хотелиер и любител-бегач, планира да пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата под наслов „Едно море" цели да

Илхам Алиев: България е важна за съседните страни, които получават азерски газ

България е важна държава за транзит за съседните страни, които получават азербайджански газ през нейната територия. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев пред журналисти в Баку

Румен Радев: Азербайджан е ключов партньор на България в областта на енергетиката

Отношенията България - Азербайджан са фактор за стабилността в Кавказ, Черноморския регион и за енергийната сигурност на Европа, смята Румен Радев СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА БТА ЕЛЕНА НИКОЛОВА Отношенията

При проверка на кола в Добрич са задържани 4,98 грама хероин

При проверка на автомобил в Добрич полицаи задържаха 4,98 грама хероин, съобщават от Областната дирекция на МВР. На 7 май, около 14:50 часа в град Добрич е спрян за проверка лек автомобил „Мерцедес"

Евростат: Вносът на селскостопански стоки в ЕС е намалял с 6,8% през миналата година

Паричната стойност на търговията (внос и износ) със селскостопански продукти между Европейския съюз и останалия свят е намаляла с 3,2 на сто (13,5 милиарда евро) през 2023 г

>