Афганистанки отново протестират за човешките им права

19.09.2021 15:49
Жените в Афганистан продължават с протестите си Снимка: Ройтерс

Афганистански жени днес отново излязоха на улицата в столицата Кабул с искане да запазят правото си да работят и да учат на фона на все по-мрачния талибански авторитаризъм, предаде ДПА.

Видеоклипове, споделени в социалните медии, показват група от тридесетина активистки за правата на жените, които се събират пред доскорошното министерство по въпросите на жените в Кабул, скандирайки "Права за жените и човешки права", предаде БТА.

Тези дни талибаните премахнаха министерството по въпросите на жените и го замениха с министерство за насърчаване на добродетелта и борба с порока. Ведомството на практика ще играе ролята на религиозна полиция, която ще налага талибанските схващания за благоприличие и придържане към строгото талибанско тълкуване на исляма.

По време на талибанския режим през 90-те години на миналия век, страховитата религиозна полиция се прочу с публичното бичуване и налагане с пръчки на жените, осмелили се да излязат от дома си без цялото им тяло да е покрито.

До момента талибаните са забранили на момичетата средношколки да ходят на училище и са разпоредили на университетите да разделят занятията по пол, но не е ясно каква лична свобода ще дадат на жените.

След като талибаните взеха властта, афганистанки няколко дни протестираха в цялата страна, настоявайки твърдолинейните ислямисти да зачитат човешките им права. Протестите обаче бяха жестоко потушени. Днешната акция в Кабул очевидно е минала без инциденти, посочва ДПА.

Други от От страната и света

За ден: 29-има шофирали пияни и шестима с дрога

В рамките на изминалия ден полицията установи общо 29 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а девет - с над 1

Срутена стена затруднява движението на АМ "Струма"

Подпорна стена на АМ "Струма" (бившата Люлин) се срути върху пътното платно посока София. Няма пострадали. Лекотоварното движение посока София се отклонява от пътен възел Даскалово през Княжево към

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (Снимки)

Тържествена света литургия за празника Вход Господен в Йерусалим - Цветница, беше отслужена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от Врачанския митрополит Григорий -

Ще се увеличат ли цените на горивата по празниците?

Конфликтът в Близкия изток очаквано се отрази на пазара на горивата. След атаките между Израел и Иран цената на петрола отбеляза скок. Как се движат стойностите сега и ще има ли отново увеличение на

Бърнард Шоу ни нарича елементарни, глупави и скарани с хигиената туземци някъде на Балканите

Наши студенти в чужбина освиркват постановки на пиесата Чърчил: "Каква нация са българите, след като още си честитят банята?! Българин: "Вие пък си честитите, когато спите с жените си..

>