1000 лв. подкуп за ТЕЛК плащат в София, избиват се с четвъртата пенсия

17.09.2021 22:00
Хора се редят на опашка пред кабинет за издаване на ТЕЛК

Над 1 млрд. лв. платил НОИ на инвалиди за половин година

Практиката на намаляване на процента и тромави процедури стимулират корупцията, разказват лекари и пациенти

Инвалидни пенсии получават 426 312 души, или над 20% от всички пенсионери

Средно 1000 лв. е размерът на подкупа за издаване на ТЕЛК в София. Това е установило продължило повече от година разследване на ГДБОП и специализираната прокуратура на схема за продажба на свидетелства за инвалидност, обявиха директорът на антимафиотите Калин Стоянов и главният секретар на МВР Петър Тодоров в петък.

В схемата са

участвали ТЕЛК

комисии от три

болници - общинските Първа и Четвърта градска в София и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания за София-област, която също се намира в столицата.

Задържани са трима лекари от комисии и други четирима души, които са били посредници за подкупите. До късно в петък вечерта на никой от тях не беше повдигнато обвинение, научи “24 часа”.

“Държавата е ощетена с милиони левове. Назначени са експертизи”, каза Петър Тодоров. Директорът на ГДБОП Калин Стоянов посочи, че ще се разследва дали лекарите от ТЕЛК комисиите не са действали под чадъра на шефовете на болници.

При акцията са разпитани свидетели, които са получавали различни решения на ТЕЛК по схемата. Те са дали показания пред съдия. Плащали са различни суми в зависимост от имотното си състояние, но средната е около 1000 лв. В замяна са получавали както решения на ТЕЛК за нетрудоспособност, така и удължаване на такива.

Ако размерът на подкупа действително е такъв, то платилият го би могъл да си избие парите още с четвъртата месечна инвалидна пенсия, която би получил от НОИ, коментира пред “24 часа” експерт от осигурителния институт.

Това твърдение се потвърждава и от данните на НОИ за средните размери на пенсиите. Към края на юни 2021 г.

средният размер

на личната

инвалидна пенсия

за общо

заболяване

е бил 329,74 лв.,

показва статистическият бюлетин на осигурителния институт.

Инвалидни пенсии получават 426 312 души, или над 20% от всички пенсионери в България. 365 хил. от инвалидните пенсии са именно за общо заболяване, а останалите са военни или за трудова злополука.

Трябва да се уточни, че размерите на пенсиите са различни в зависимост от присъдените от ТЕЛК вид и степен на увреждане, уточниха от осигурителния институт. Допълнително размерът зависи и от натрупания осигурителен стаж и внасяните през годините осигуровки. Минималните нива се определят като процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и се променят с нейното увеличение.

255 лв. на месец е най-малкият възможен размер на инвалидна пенсия в момента. Той важи за хора с присъдена от ТЕЛК инвалидност между 50 и 70,99%. За по-малко от 50 на сто увреждане не се получава право на инвалидна пенсия.

При хората с увреждане между 71 и 90% минималният размер на пенсията е 315 лв. За тези с над 90 на сто присъдено от ТЕЛК увреждане НОИ отпуска минимално 345 лв.

Именно тези диференциации са основната причина хората да опитват

да заобиколят

правилата в

ТЕЛК, за да

успеят да

получат

по-висок доход

Причините са няколко. Първата е системата, според която се определя процентът на инвалидност. Лекарските комисии работят с определени от здравното министерство таблици, в които за всяка болест е записан минимален и максимален процент.

При повече от едно увреждане обаче се взема процентът на основното увреждане, а за останалите може да бъдат добавени между 5 и 20 на сто.

Като цяло

телковите

комисии са

инструктирани

да опитват да

намаляват

процента на

увреждане, разказа пред “24 часа” лекар. И тази практика е от години. Допълнително повече от половината свидетелства за инвалидност се обжалват от осигурителния институт пред НЕЛК, а често пъти и пред съд. Като причината е, че така се опитват да ограничат инвалидните пенсии.

Проблем пред хората с увреждания са и изискванията за издаване на ТЕЛК, както и бавните срокове, в които често пъти става това. Едно от най-честите оплаквания в интернет форумите и социалните мрежи е, че

хора чакат

понякога

3-5 години,

след като са

освидетелствани, за да си получат документа. И често пъти го получават, след като срокът му на валидност е изтекъл.

“Мъжът ми чака от миналата година от Перник първо освидетелстване! Отговорът винаги е, че все още обработват с 5 години назад, и докато стигнат 2020 г. документите, ще си почака!”, разказва във фейсбук групата “Против решенията на НЕЛК и ТЕЛК” жена, представила се като Петя Енчева.

“Божеее, аз чаках за решение близо три години - ТЕЛК-Велико Търново, с куп заболявания и усложнения - 30%. Направо ме пратиха в ада. Пълен позор е този ТЕЛК”, категорична е друга жена с име Снежана Христова.

Масово обаче писмата пристигат 3-4 месеца след освидетелстването.

Телковите свидетелства са със срок на валидност от 1 до 3 години в зависимост от диагнозата. Едва тази година за част от необратимите увреждания преосвидетелстването бе премахнато. За останалите обаче изпускането на срока за ново свидетелство означава прекратяване на привилегиите и пенсията.

Самата процедура по преосвидетелстване е изключително тромава, като пациентите трябва да занесат доста голям комплект нови медицински документи от изследвания.

Практика на телковите комисии при преосвидетелстване е и намаляването на първоначално присъдения процент на увреждане, твърдят хора с увреждания. Това допълнително стимулирало корупцията.

Намаляването на

процента на

увреждане след

първоначалния

ТЕЛК било

изключително

популярна

практика

именно на онкологичните комисии. Такава има хваната в корупция и при последната акция в София, за която в петък съобщиха от ГДБОП.

Борбата с фалшивите инвалидни свидетелства стана приоритет на антимафиотите и прокуратурата през 2019 г., когато бе направен специален анализ на издадените телкове. Така само в Разград бяха разкрити над 200 здрави хора, които са били освидетелствани. А поводът за анализа бе, че разходите на НОИ за инвалидни пенсии стигнаха 1,7 млрд. лв. за година. Въпреки всичко тези разходи продължават да растат, като само за последните шест месеца за инвалидни пенсии са дадени над 1 млрд. лв. За сравнение - общо за пенсии за първото полугодие на тази година са платени 5,2 млрд. лв., показва отчетът на бюджета на НОИ за първите шест месеца на 2021 г.

 Блокират плащанията до 6 месеца при измама

За срок до 6 месеца се спира изплащането на пенсии и обезщетения при фалшив документ. Ако след проверка се докаже, че всичко е наред, парите се възстановяват.

Тази промяна в държавното обществено осигуряване влезе в сила от тази година.

Ако се установят фалшиви документи, се подава сигнал до прокурор и пенсията се спира. Изплащането се възстановява след приключване на наказателното производство.

До началото на 2021 г. пенсии се спираха само след окончателно решение на съда.

Бе променен и Наказателният кодекс и всеки, дал фалшив документ за пенсия, е заплашен от затвор от 2 до 8 г. Предвидена е глоба от 1000 до 5000 лв. Досега това се прилагаше само за измами с държавния бюджет.

Допълнително лекарите, участвали в схеми за фалшиви телкове, също могат да влязат в затвора, като до момента са издавани присъди от 5 до 10 години при различни случаи.

А след това НОИ съди медиците да платят на института щетите от фалшивите телкове, за които са лежали.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>