Обвиняеми с Божков в списъка с подслушваните, най-много са от “Възраждане”, нито един от ДБ и ИТН

17.09.2021 23:00
Васил Божков и Георги Божилов (вдясно)
Александър Тумпаров (вдясно)
Костадин Костадинов
Мая Манолова и Николай Хаджигенов подписват споразумение за общо явяване на изборите.

Мая Манолова и хората ѝ подготвят

колективен иск срещу България

в Страсбург, бившите министри

Александър Томов и Николай Цонев

също са сред имената,

публикувани в bird.bg

Александър Тумпаров и Георги Божилов-Жоро Тениса са в списъка с подслушвани протестиращи, разпространен в четвъртък вечерта от сайта bird.bg. Двамата са обвиняеми като членове на престъпната група, ръководена от Васил Божков. Той беше разследван още, че е финансирал протестиращи, които да окървавят недоволството на хората през лятото на 2020 г. На 20 юли от Специализираната прокуратура обявиха, че срещу Божков са събрани доказателства, и беше обвинен за ескалацията на напрежението по време на протестите. Останалите от престъпната група не бяха разкрити, а работата по случая продължава.

Тумпаров и Божилов, които са в списъка с подслушваните, публикуван в интернет, са обвиняеми по първото т.нар “хазартно” дело срещу Божков. Александър Тумпаров е негов бизнес партньор в няколко фирми и един от основателите на “Еврофутбол” заедно с Божков и Боян Найденов. Беше член на надзорния съвет на ФК “Левски”.

Тумпаров беше задържан през февруари м.г. по голямото разследване срещу шефа му, но не е лежал в ареста. Освободиха го с рекордната дотогава парична гаранция от 1,5 млн. лв.

Другият в списъка от подслушвани -

Георги

Божилов-Жоро

Тениса, също

беше арестуван

тогава

Това не е първият му сблъсък с правосъдието. Той е подсъдим и като член на бандата за изнудвания, палежи и наркотици на Мила Георгиева. Разследването срещу нея започна през 2015 г. След това се сближил с Божков, а снимки на двамата как празнуват рожден ден на луксозна яхта изтекоха в медиите преди година и половина. Жоро Тениса е подсъдим и по делото срещу люлинските лихвари Пифовете, по което е обвинен и Веселин Денков-Весо Брадата. Жоро Тениса е една от връзките между Васил Божков и Весо Брадата, който също беше подозиран за финансиране на протестите и ескалация на напрежението на площадите. 

За разлика от Александър Тумпаров, който не влезе в партията на Божков “Българско лято”, Георги Божилов беше кандидат за депутат - на второ място в 23-и МИР в София след лидера Борил Соколов.

В списъка с подслушваните има още няколко души от обкръжението на Божков, включително и пластичния хирург Едуард Фадел, който е в националния съвет на партията му и беше кандидат за народен представител.

От началото на скандала прокуратурата твърди, че няма незаконно подслушвани протестиращи, а се е водило досъдебно производство, по което по-късно Васил Божков получи 19-ото си обвинение. По разследването срещу Божков са използвани СРС-та, за да се запазят животът и здравето на гражданите, обявиха от прокуратурата в края на лятото.

Скандалът с подслушваните протестиращи започна на 20 май т.г. Тогава съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов обяви пред БНР, че 32-ма опозиционни лидери са следени със СРС по време на протестите до изборите на 4 май. Посочи и партиите - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се.бг! Мутри вън!” (после стана “Изправи се! Ние идваме!”). По случая

започнаха

проверки в

ДАНС, МВР,

прокуратурата,

Бюрото за

контрол на

СРС,

а в 46-ото народно събрание имаше и специална временна комисия за изясняване на факти около полицейското насилие и подслушването на протестиращи. Предполага се, че точно оттам е изтекъл списъкът със 130-те, за които се твърди, че са подслушвани по време на протестите по разследване на Специализираната прокуратура за държавен преврат.

Няма хора от “Демократична България” и “Има такъв народ” в списъка с подслушвани и следени от службите по време на протестите въпреки твърденията на Атанас Атанасов в началото, показа проверка на “24 часа”". От прокуратурата отказаха коментар за изтеклия списък и дали е манипулиран.

Най-много от хората в него са от “Възраждане” на Костадин Костадинов - 26-има. Партията беше активна по време на недоволството срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор. Костадинов е в списъка, секретарят на организацията Николай Дренчев, бившата съдийка Румяна Ченалова, адвокат Елена Гунчева, Иво Русчев, Искра Михайлова и много други, които са от ръководството ѝ и са били кандидати за депутати. 

“На засекретено заседание на комисията в парламента стана ясно, че 930 са подслушвани, а сега излязоха само 130. Всеки 5-и е от ръководството на “Възраждане” или е активен наш член. Нито един от “Демократична България”.

Доносниците не

се подслушват,

сами си казват

всичко

и си признават. Могат да се направят два извода. Първият е, че основната заплаха за колониалния режим на Борисов и Каракачанов е “Възраждане”. Вторият е, че “Демократична България” е мимикрия на същия този колониален режим. Ако беше подслушван Христо Иванов или Атанас Атанасов,

щеше да има вой

по посолства и

медии, щяха да

ги изкарват

мъченици”,

заяви в петък във видеообръщение чрез фейсбук лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Изправи се БГ! Ние идваме!” е втората политическа сила по брой на нейни членове и активисти в списъка. Това са Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които твърдяха, че ги следят още по време на протестите, Мария Капон и техни сътрудници.

“Ще съдим държавата с колективен иск в Страсбург”, обяви Мая Манолова в петък. Според нея е незаконно да се класифицира информацията за 130-те, за които се твърди, че са подслушвани по време на протестите по разследване за въоръжен преврат, както и разрешенията на Специализирания наказателен съд за това. 

“След осъдително решение срещу България беше създадено Бюрото за контрол на СРС и възможност да се осъди държавата. За да заведем такъв иск, ни трябват годни доказателства. Като народни представители дочухме за списъка, но официално доказателство нямаме. Подаваме искане до Специализираната прокуратура за тези 130 лица, за да получим официални документи и така да съдим държавата. Ако не получим тази информация, ще обжалваме отказа. Ако не ги дадат, ще заведем колективен иск в Страсбург. Това е тежко нарушение на човешки права”, заяви Манолова.

“Само искането и разрешението за прилагане на СРС-та по мъртвия член от НК за въоръжен преврат е основание за закриването на специализираното правосъдие. От над 15 хиляди искания за подслушване са разрешени 80%. Не се проверява има ли доказателства, какви са мотивите. Според Европейския съд по правата на човека това е незаконно подслушване", каза още Мая Манолова.

В списъка личат имената на бивши политици с амбиции отново да се върнат в парламента от листите на различни партии като бившия вицепремиер, директор на “Кремиковци” и ЦСКА Александър Томов, бившия военен министър Николай Цонев, ексдиректора на Гранична полиция Валери Григоров, о.р. ген. Димитър Шивиков, протестиращ, който после стана кандидат за депутат от “Воля” на Веселин Марешки.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>