“Александровска” сля 5 клиники в 2, а бившият й шеф проф. Богов първи усети “реформата” (Обзор)

17.09.2021 20:11 Йоана Русева
Не съкращаваме лекари, а преструктурираме, излязоха с позиция от Александровска болница.
АТАНАС АТАНАСОВ
БОРИС БОГОВ
АТАНАС ЙОНКОВ
ГЕОРГИ ТОДОРОВ

Клиниката по нефрология, която завеждаше, става отделение, а той ще е редови лекар. Началник може би ще стане проф. Емил Паскалев

Понижиха и проф. Атанас Йонков и пратиха в пенсия шефа на 2-а хирургия проф. Георги Тодоров

Първи кадрови промени започна да прави ръководството и на Александровска болница, след като в началото на тази седмица уволнен след 21 г. работа в “Пирогов” и първи ден като редови лекар се оказа бившият директор на най-голямото спешно лечебно заведение проф. Асен Балтов.

В “Александровска” бившият директор проф. Борис Богов бе само понижен, а оправданието е “реформа”, започната от сегашния шеф д-р Атанас Атанасов. 

От четвъртък проф. Богов вече не е началник на Клиниката по нефрология, а редови лекар. Началникът на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия проф. Атанас Йонков вече е шеф на отделение, а шефът на Клиниката по хирургия проф. Георги Тодоров е пенсиониран.

Всички - с единствения мотив, че това е обвързано с преструктурирането на болницата, предложенията за което бяха само идеи в края на миналата седмица, а днес вече са окончатено взети решения, стана ясно от съобщение до медиите. 

Трите клиники - по нефрология, по нефрология и трансплантации и по хемодиализа, се сливат в една “поради сходство или дублиране на дейности”, уточниха от “Александровска”. В нея като редови лекар остава проф. Богов, а за началник на отделението по нефрология е назначена доц. Мила Любомирова.

За началник на новата клиника пък се спряга проф. Емил Паскалев, който завеждаше Клиниката по трансплантации и единствен диспансер за бъбречно трансплантирани до ноември миналата година. Тогава след скандал между него и проф. Богов, който по това време беше шеф на болницата, Паскалев и екипът му се преместиха в болница “Лозенец”. Неразбирателството между тях дойде, когато проф. Богов реши да премести клиниката и пациентите в сградата на Клиниката по нефрология, за да освободи място за COVID звено. Проф. Паскалев отказа местенето, защото в Клиниката по нефрология имало пациенти с COVID и това е опасно за трансплантираните, след което подаде оставка.

Вчера проф. Паскалев не даде ясен отговор дали се връща в “Александровска”.

“На този етап не мога да кажа нищо по обективни обстоятелства. Самият аз не съм наясно. Има време”, каза той пред “24 часа”. Твърди се, че професорът вече е заявил, че напуска “Лозенец”.

Други мотиви за кадровите промени извън тези, свързани с преструктурирането, нямало. В четвъртък по обяд Богов и Йонков получили допълнителни споразумения за промяна на длъжността им, като имали право или да се съгласят, или да им прекратят договорите. Среща с директора не е имало.

“Началниците на клиниките са част от управлението на болницата и част от правомощията на съвета на директорите е да определя кой да оглавява дадена структура. Освен това изпълнителният директор на болницата има право в 9-месечен срок от началото на своето управление да смени лицата на ръководни длъжности в клиники и отдели”, заявиха от “Александровска”. 

От началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия проф. Атанас Йонков става началник на отделение в друга преструктурирана структура - Клиниката по обща и оперативна хирургия, в която се обединяват досегашната чернодробна клиника и Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия. Тя ще има отделение по гастро-интестинална, хепато-билиарна и панкреатична хирургия и отделение по пластично-възстановителна и бариатрична хирургия. Засега не е ясно кой ще я оглави. На проф. Йонков и екипа му обаче е даден срок от 6 месеца да подобрят финансовите си показатели.

Като причина за пенсионирането на проф. Тодоров от болницата посочват, че той е навършил възрастта за това, но му е предложено да остане на граждански договор като лекар в клиниката. За своята експертност и изключително големи заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в България в края на 2020 г. проф. Тодоров получи орден Стара планина I степен от президента Румен Радев. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>