Ремонтират тунела към “Люлин” и разширяват ул. “Опълченска”

18.09.2021 12:58
Разширението на локалното платно на южната дъга с ново кръгово кръстовище при ул. “Витошки камбани” и нова улица, която ще свързва квартала с ул. “Бистришко шосе”, ще са готови до края на месеца. СНИМКИ: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА
Столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместникът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов проверяват ремонта на бул. “Първа българска армия”.

През 2022-а продължава и изграждането на бул. “Тодор Каблешков”

Разширение на ул. “Опълченска” в участъка от бул. “Тодор Александров” до бул. “Сливница” и ремонт на тунела по бул. “Царица Йоанна”, който включва и релсовия път, планира за 2022 г. Столичната община.

По ул. “Опълченска” габаритът на основното трасе с пътните платна ще е по 10,50 м в посока. Разширението в участъкът между булевардите “Т. Александров” и “Сливница”

ще осигури по

3 ленти в посока

Най-дясната ще се обособи като бус лента. Тази есен ще обявим процедурата за избор на изпълнител и за двата обекта. Догодина ще продължи изграждане на бул. “Т. Каблешков” от ул. “Луи Айер” до бул. “Черни връх”. Участъкът е с дължина 1500 м. Там ще се изграждат северното и южното платно, ще се обособи релсов път с централно трасе за бъдещ трамвай и две еднопосочни велоалеи. В момента текат процедурите за отчуждаване на имоти, а обществената поръчка за избор на изпълнител също ще стартира тази есен", обясни зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

Тази година бе извършена реконструкция на бул. “Т. Каблешков” от бул. “България” до ул. “Луи Айер”, а движението беше пуснато на 1 септември. Булевардът с дължина 1 км е изцяло обновен, с по три ленти в посока. Изградени са нови инженерни мрежи, улично осветление, отводняване, тротоари и две велоалеи.

“Предстоят строителните дейности по изграждането на ул. “Костенски водопад” в участъка от бул. “Тодор Каблешков” до ул. “Шарл Шампо”, с което кръстовището ще функционира като четириклонно, синхронизирано с това на ул. “Боянски водопад”, добави инж. Джоргов.

Догодина ще се работи и по изграждането

на бул. “Ф. Кутев”

- от улица

“Сребърна”

до булевард

“Симеоновско

шосе”

Също за следващата година се планира ремонтът на ул. “6 септември” - от ул. “Граф Игнатиев” до ул. “Славянска”, в момента в тази зона на центъра тече основен ремонт на ул. “Цар Шишман”. През 2022 г. трябва

да стартира и

обновяването на

площада около

храма “Св. Ал.

Невски”,

като идеята е участъкът от централния вход до ул. “Г. С. Раковски” да стане пешеходен.

В средата на август бе пуснато движението по втория етап от основния ремонт на ул. “Николай Коперник” - от бул. “Шипченски проход” до бул. “Гео Милев”. Там освен обновяване е изграден и паркинг със 70 места.

“В момента работим по проекта за третия етап - от ул. “Гео Милев” до ул. “Манастирска”, и за ул. “Атанас Узунов” - от ул. “Манастирска” до ул. “Калиманци”. Продължават дейностите по първия етап от ремонта на ул. “Първа българска армия” - от ул. “Мара Бунева” до р. Суходолска. Знаете, че е в ход и реконструкцията на трамвайното трасе по бул. “Цар Борис III” - от Съдебната палата до “Княжево”. Строителството започна през април, като през първата година от проекта се изгражда участъкът от Съдебната палата до “Бъкстон”. Вече в голяма степен са реконструирани инженерните мрежи в целия участък. Изграден е релсовият път в зоната на пл. “Македония”, като е възстановено движението по двете локални платна. В зоната на ул. “Алабин” и ул. “Княз Борис I”, както и по обособеното трамвайно трасе след Руски паметник се работи по изграждането на новия релсов път и контактната мрежа”, разказа инж. Джоргов.

Работи се и по разширението на локалното платно на околовръстния път, включително обособяване на кръгово и разширение на ул. “Витошки камбани”. Там последният пласт асфалт ще се положи до края на месеца.

Изгражда се и ул. “Северна” при “София Тех парк” и реконструкция на ул. “Йордан Венедиков” от кръстовището с ул. “Северна” до бул. “Цариградско шосе”. Улицата ще е двупосочна с по две ленти за движение в посока. А улица “Ген. Йордан Венедиков” се реконструира и разширява.

Правят директна пътна връзка с индустриалната зона в Божурище

Директна пътна връзка ще свърже София с индустриалната зона в Божурище. Тя ще бъде изградена от пътния възел на бул. “Царица Йоанна” с околовръстния път, ще пресича “Банско шосе” и жп линията чрез естакада и ще достига до Божурище. За изграждането Столичната община сключи споразумение с Агенция “Пътна инфраструктура”.

“Индустриалната зона в Божурище се оформя като регионален логистичен и индустриален център, който привлича бизнеси от цяла Европа. Тя е в непосредствена близост до София и се обслужва от националната пътна мрежа в западната част на града. В споразумението общината поема ангажимент да извърши дейностите по устройственото планиране на новия участък, както и тези по проектирането и изграждането на пътя от бул. “Царица Йоанна” до “Банско шосе”. Останалата част от трасето ще се проектира и изгражда от АПИ. Всички средства - около 50 млн. лв., се осигуряват от държавния бюджет”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Новият път ще облекчи товарния трафик и ще създаде възможност за развитие на регионалните икономически връзки на София и Божурище.

Общинското направление по архитектура и градоустройство работи и по завършване на последните участъци от околовръстния път.

“Подробният устройствен план за участъка от ул. “Ралевица” до кръговото кръстовище с автомагистрала “Струма” се раздели на два етапа. Първият етап е от ул. “Киевска” и ул. “Лазурна” до автомагистрала “Струма”. Устройствените планове и схемите за инфраструктурата за тази отсечка са изготвени и са внесени в АПИ за съгласуване. Предстои процедурата по обявяването на плана”, каза арх. Здравков.

Предвиждат се два основни пътни възела - кръгово движение с “Горнобански път” и естакадно решение на директното движение и кръгово - при пресичането с улица “Суходолска”. Директният трафик ще минава подземно. Планът предвижда реконструкция на стената на язовир “Филиповци”.

“Обхватът на първия етап е избран така, защото ще може да се пристъпи към етапно изграждане, което ще остави възможности за безпроблемно свързване с втората част. Втората отсечка на околовръстния път, която е предмет на планиране, е от ул. “Киевска” и ул. “Лазурна” до ул. “Ралевица” и включва кръстовището с бул. “Цар Борис III”. За тази отсечка се разработват алтернативни на досегашните варианти, за да се отчетат максимално всички постъпили мнения и предложения, както и да се запази комфортът на обитаване в околните територии”, уточни арх. Здравков.

Други от От страната и света

Владика и кмет раздават яйца козунак за Второ възкресение

Във великотърновския храм „Възкресение Христово" се състоя службата за Второ възкресение, а митрополит Григорий и свещеници четоха откъси от Евангелието на няколко езика

Мюсюлманинът, реставрирал над 20 църкви: Сънувам обектите си,

Мюсюлманинът Турхут Исмаил възстановява християнски храмове. Той реставрира поредната църква, която се нуждае от ремонт, този път в Нова Загора. Над 20 са църквите, които Турхут вече е ремонтирал

Дядото от Първомай, убил роднина за парче земя, размахал пушка и срещу младеж на нивата

Обяснил му, че не търси него и не е искал да го уплаши Досега Благой Цветилов твърдеше, че не е планирал стрелбата, а просто е превъртял 82-годишният Благой Цветилов от Първомай

На Гергьовден Ваня Григорова и Мая Манолова регистрират листи на "Солидарна България" в 5 града

На 6 май (понеделник) председателят на коалиция „Солидарна България" (ПП „Изправи се България", ПП "Обединена социалдемокрация" и ПП "Българската левица") г-жа Ваня Григорова ще регистрира

Млади футболни таланти от 3 държави се състезаваха в турнир в Русе в памет на Венцеслав Георгиев

На стадион "Дунав" днес се проведе финалът на тридневния международен детски футболен турнир в Русе "Северна звезда". Спортното събитие се провежда за първа година в памет на 11-годишния футболист на

>