Диамантените момичета - почетни граждани на София

17.09.2021 12:30 Найден Тодоров
Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова - първите в историята олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика бяха обявени за почетни граждани на София.
Мадлен Радуканова
Симона Дянкова
Лаура Траатс
Стефани Кирякова
Ерика Зафирова
“Шлифовчикът на диаманти” Весела Димитрова и помощник - треньорът на ансамбъла Михаела Маевска, които изведоха България до първа в историята олимпийска титла в художествената гимнастика.

20 бележити творци, музиканти, артисти, общественици и олимпийски шампионки, зарадвали цяла България през това лято, получиха днес най-високото звание на столицата и да станат нейни почетни граждани.

Лично номинирани за приза от кмета на София Йорданка Фандъкова са диамантените ни момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, треньорките им Весела Димитрова и Михаела Маевска, председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева, както и още една от олимпийските ни шампионки - Стойка Кръстева с треньора Борислав Георгиев.

Ето какво заявиха специално за "24 часа" първите в историята олимпийски шампионки за България в художествената гимнастика - диамантите от ансамбъла, след полученото звание:

Мадлен Радуканова:

София е моят дом, щастлива и горда съм

Да бъда отличена за почетен гражданин на София, е комплимент и чест. Родена съм в столицата, живяла съм тук и съм изградила живота си тук. Кариерното ми развитие също започва от София и съм щастлива и горда, че ще бъда почетен гражданин на родния ми град.

София е мястото, където съм прекарала най-много време от живота си. Обиколила съм градинките, улиците, най-важните забележителности и си я обичам. Тя е моят дом. Всеки ден тук е приключение и историите се запаметяват в съзнанието ми.

Най-любимото ми място е центърът. През лятото обичам да обикалям по улиците, да сядам в различни кафенета и ресторанти, винаги намирам някое ново и интересно местенце.

Капитанът Симона Дянкова:

Обичам парковете и малките улички

Да бъда обявена за почетен гражданин на София, е огромна чест! Гордост е името ми да се свързва със столицата на България! Освен чест това признание е и отговорност, защото то “ще ми напомня”, че трябва да се боря за по-доброто бъдеще на България и за красивата ни столица.

София е градът, който ме посрещна с отворени обятия преди доста години. Свързвам София с живота, който кипи тук. Наслаждавам се на планините, прекрасните паркове и градска архитектура. Любимият ми момент, свързан със София, е световното първенство по художествена гимнастика през 2018 г. - цялата зала “Арена Армеец” пееше българския химн в наша чест заедно с всички златни момичета на българската художествена гимнастика!

Любимото ми място в София са парковете и малките улички. Обичам да прекарвам свободното си време, разхождайки се в парковете на града. Много съм щастлива и когато намеря някое малко ресторантче, което носи духа на столицата.

Лаура Траатс:

Незаменимо е чувството да видя родния град през прозорчето на самолета

Това признание от управлението на родния ми град е огромна чест за мен. Още една награда за положения през годините труд.

Винаги съм обичала София. Пътувала съм на много места, но чувството, обземащо ме, когато я видя през прозорчето на самолета, е незаменимо.

Обожавам разходките в центъра, да усещам атмосферата на малките градски улички.

Стефани Кирякова:

Малките улички, скрити в големия град - може да се изгубиш, но ще намериш най-интересното

Да бъда обявена за почетен гражданин на София, е изключително признание!

Тази оказана чест означава страшно много за мен.

Когато си мисля за София, си представям малките улички, скрити в големия град. Там, където може да се изгубиш, но ще намериш най-интересните места.

Любимото ми място в София е районът около Националния дворец на културата, “Витошка”, после надолу до Народния театър... Това е един от любимите ми маршрути за разходка. Наистина се усеща духът на града - забързаното ежедневие, но и спокойствието на пешеходна улица. Има прекрасна гледка към Витоша, което за мен винаги е плюс.

Ерика Зафирова:

Любим ми е Южният парк

За мен, а и за всички нас е огромна чест и признание да бъдем удостоени със званието “Почетен гражданин на София”! Благодарим на Столичната община и на кмета Йорданка Фъндъкова за тази специална за нас награда.

Моето любимо място в София е Южният парк. Харесва ми, защото там можеш много добре да усетиш природата и спокойствието на града.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>