211 млн. лв. дългове натрупали само 5 от държавните болници - сред тях и пловдивската "Св. Георги"

16.09.2021 21:00
Пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" е в топ 5 на най-задлъжнелите болници.
Сред примерите за добро управление на лечебно заведение е плевенската УМБАЛ “Д-р Георги Странски”, която няма никакви дългове.
Александровска болница е първенец по просрочени дългов.

Пет са и в групата, формираща близо 70% от просрочията - общо над 106 млн. лв.

На този фон има и отличници с 0 лева просрочени задължения

Без абсолютно никакви дългове е плевенската “Д-р Георги Странски”

211,5 млн. лв. са общо натрупаните дългове на 5 от най-задлъжнелите болници у нас. Това показва справка на здравното министерство, изготвена по искане на “24 часа”.

От нея става ясно, че в топ 5 на лечебните заведения, натрупали най-много дългове са, УМБАЛСМ “Пирогов”, УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, УМБАЛ “Александровска”, Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания и “Лозенец”.

Част от тях влизат в групата на други 5 лечебни заведения, формиращи пък близо 70% от просрочията. Те са в общ размер на 106, 1 млн. лв., стана ясно от отчет за касовото изпълнение на бюджета, на сметките за средства от Европейския съюз и на сметките за чужди средства на МЗ за периода 1 януари - 30 юни 2021 г.

Данните за

всички са

към 30 юни,

тъй като все още не е прилючило третото тримесечие на годината.

Първенец по общи задължения е “Пирогов” с малко над 62,4 млн. лв. От тях просрочни са 10,8 млн. лв., показва справката на здравното министерство и това отрежда третото място на болницата по този показател.

Първа, очаквано от изнесената през последната седмица информация, е “Александровска”. Близо 28,5 млн. лв. са просрочията ѝ към 30 юни, стана ясно от данните на МЗ, изпратени до медиите на 7 септември. Към днешна дата обаче те са нараснали още, защото на пресконференция в същия ден новият директор на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов съобщи, че са 35,5 млн. лв. Това прави

ръст от 7 млн.

лева при новото

ръководство на

“Александровска”

По общи задължения към юни обаче тя е на трето място с 42 млн. лв., става ясно от предоставената официално информация.

На второ място по задлъжнялост е най-голямата болница у нас - пловдивската УМБАЛ “Св. Георги”, с 48,6 млн. лв. Нейните просрочия обаче са значително по-малко - близо 3,3 млн. лв. Освен това от юни досега ръководството на лечебното заведение е успяло да намали общите дългове с още 10 млн. лв. Оттам уверяват и че нямат проблем с изплащането на парите.

С 31,1 млн. лв. общи дългове на четвърто място е Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Тя обаче се оказва първенец по просрочени дългове след “Александровска” с 18,6 млн. лв.

Последното място в топ 5 на болниците, натрупали най-много задължения, е за “Лозенец” с 27,2 млн. лв. Тя обаче е успяла да задържи просрочията си до сравнително ниско ниво спрямо общия фон - 2,9 млн. лв.

В справката, поискана от “24 часа”, влизат още 8 болници, сред които преобладават големите столични лечебни заведения.

От нея става ясно, че УМБАЛ “Св. Иван Рилски” е с общи дългове от 23,5 млн. лв., следвана от УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ” със 17,3 млн. лв. (1,2 млн. лв. просрочени), Националната кардиологична болница - с 9,3 млн. лв. и 2,2 млн. лв. просрочия, СБАЛАГ “Майчин дом” с 6 млн. лв. (1 млн. лв. просрочия) и УМБАЛ “Света Анна” също с 6 млн. лв. Сред тях има двама отличника -

“Св. Иван

Рилски” и

“Св. Анна”, които

нямат никакви

просрочени

задължения

Без просрочия към юни е и варненската болница “Света Марина”, чиито общи задължения доближават 21 млн. лв., става още ясно от справката.

С близо 19 млн. пък е врачанската МБАЛ “Христо Ботев” , като около 1/3 от тях - 7 млн., са просрочени.

Почти толкова - 6,9 млн. лв., са просрочията на ловешката болница “Проф. П. Стоянов”, като това са около 74% от общите ѝ дългове - 9,3 млн. лв.

11,5 млн. лв. са дълговете на варненската “Света Анна”, от които 4,5 са просрочени.

Така от справката става ясно, че петте болници - “Пирогов”, “Александровска”, НСБАЛХЗ, МБАЛ “Христо Ботев” и МБАЛ “Проф. П. Стоянов”, са сформирали близо 70% от просрочията към юни на всички държавни болници. Те са в размер на 106,1 млн., а просрочията на тези 5 възлизат на малко над 71,8 млн. лв.

УМБАЛ - Бургас

също няма

просрочени

кредити

Болницата бе натрупала сериозни дългове, имаше и запорирани сметки от доставчици, но след решение на общинския съвет в края на 2020 г. бе изтеглен дългосрочен кредит от 11 млн.лв. с 2% лихва. С него бяха осигурени оборотни средства и бяха погасени стари дългове. Така се избегна и плащането на големи лихви, заявиха от ръководството на здравното заведение.

Докладната бе внесена от кмета Димитър Николов, тъй като община Бургас е сред акционерите на дружеството и участва със свой представител в общото събрание, което взима решенията за функционирането на лечебното заведение. На заседание на 29 септември 2020 г. Съветът на директорите е решил да предложи да се вземе кредит с цел разплащане на натрупани значителни задължения към доставчици. Искането е било одобрено от общо събрание на акционерите. Тогава става ясно, че към 31 август 2020 г. задълженията на болницата възлизат на 8,7 млн. лв., от които 7,3 млн. лв. просрочени. С новия кредит вече са погасени.

Областната болница във Велико Търново е в стабилно финансово състояние и няма просрочени задължения, каза изпълнителният директор д-р Стефан Филев.

678 хил. лв. е

печалбата на

МОБАЛ

“Д-р Стефан

Черкезов”

за първите 6 месеца, сочат финансовите данни. Към 30 юни болницата е стопила натрупаната загуба от 458 000 лв.

“С близо 400 000 лв. са ни намалени задълженията към доставчици”, допълни д-р Филев.

В края на 2020 г. болницата изтегли инвестиционен банков кредит за 3,6 млн. лева, с които да бъде завършен и оборудван новият болничен корпус. 7-етажната сграда ще събере отделенията от база 2 в стария град в мегаболничен комплекс. Заемът е за 120 месеца с лихва от 1% и без ипотечен залог за бъдещи вземания. Той има и гратисен период, така че погасяването все още не е започнало. 

Държавната университетска болница “Д-р Георги Странски” няма никакви дългове, казаха от лечебното заведение.

Без задължения към доставчици, за лекарства, храни и други в момента е УМБАЛ “Пловдив”.

В края на 2018 година здравното заведения беше с дългове в размер на 18 млн. лв. В резултат на усилията на бившия неин шеф д-р Аргир Аргиров и сегашния управител д-р Динчо Генев

борчът беше

ликвидиран

Това стана благодарение на увеличаването на собствените приходи и изтеглен банков кредит в размер на 12 млн. лв. през 2020 г. Той е за 3 години и половина. В момента по него се изплащат около 310 000 лв. месечно. Остават за връщане около 7 млн. лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>