15 наши ездачи участват на балканиадата в Гърция

16.09.2021 16:13 Лияна Панделиева
Антон Дацински прелита над оксер. Снимка: Лияна Панделиева

С 15 ездачи участва България на балканиадата по конен спорт в Атина, която се провежда на олимпийския център “Маркополу” в гръцката столица. Общо 126 ездачи и коне се включват в прескачането на препятствия, разделени в пет категории, а 40 коня и ездачи ще показват умения в обездката.

Особеност на състезанието е, че скачането се провежда на тревен плац, което е допълнителна трудност и за конете, и за ездачите. От много години най-употребяваната повърхност за прескачане е пясък и затова на копитата на конете се навиват шипове, които помагат, но само донякъде. Още в първите два паркура няколко коня почти паднаха на завоите, подхлъзвайки се на тревата.

От българските състезатели 12 са момичета, като сред тях са вече утвърдени имена от международни състезания. Стоица Аргилашки, треньор от конна база “Ниеса”, който води шест от нашите момичета, коментира, че съществуват всички предпоставки да се проведе много добро състезание. Българските ездачи участват във всички пет категории на прескачането. “Конкуренцията е изключително силна и макар да отбелязваме сериозно развитие на българските ездачи, всеки скок при всяко изпитание ще е решаващ”, коментира той.

От българските състезатели отборно ще участваме за деца и юноши, а останалите ни ездачи се представят индивидуално. В обездката от клуба участват и сестрите Сияна и Мирела Райкови. И докато Сияна е в категория юноши, 23-годишната Мирела Райкова е в категория мъже.

В първите две изпитания участие взеха Кристияна Атанасова, Ангел Няголов и Антон Дацински, който премина без наказателна точка от бутнато препятствие.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>