"Много исках съдебна реформа, но нямах желание" - лозунгът на 46-ото НС

15.09.2021 15:10 Румина Димитрова
Мая Манолова

Закриването на спецправосъдието и реформите във ВСС останаха за друг парламент

Скандал  като за последно си спретнаха депутатите в последния работен ден на 46-ото Народно събрание покрай промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие и се реформира ВСС. В пленарната зала прехвърчаха обвинения кой нарочно е провалял заседания, кой е некомпетентен и кой наистина е искал съдебна реформа.

Аз и колегата Цветан Енчев направихме кворума в правната комисия. Така че този закон днес се гледа благодарение на нас, коментира Хамид Хамид от ДПС.

Вината, че съдебна реформа няма, трябва да я търсите основно във вас, обяви депутатът от БСП Явор Божанков по адрес на т.нар. партии от протеста. Той допусна, че сега в кампанията те ще обвинят останалите формации, че са провалили съдебната реформа.

Закриването на спесъдилища и спецпрокуратурата като основна бухалка на властта, са нужни. Това не можа да се постигне в това НС заради "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Това е заложено в програмата ни и бяхме разписали какво и как трябва да се направи. При работните ни среща от ДБ се съгласиха с нашата програма в правосъдие и съдебна реформа с известни уточнения, но те не бяха последователни и искрени в тези свои намерение. ИБГНИ не искам да ги коментирам, защото там имат три противоречия - Хаджигенов е на едно мнение, Манолова на второ, Тотева (б.а. - това всъщност е фамилията на Татяна Дончева) на трето. И всеки казва "давай да се разбираме", за да не дойде Татяна или Мая и няма да се разберем. Трябва ясно и категорично да се заяви, че със създаване на възможността за несъставяне на правителство, за което вината е на Христо Иванов, ДБ, ИБГНИ се пресече възможността за извършване на съдебна реформа, каза депутатът от ИТН Иво Атанасов. Той бе предложен за правосъден министър в проектокабинета на ИТН. 

Жаждата за власт, за пари, за финансова зависимост от техните благодетели не позволиха да се направи съдебна реформа, продължи Атанасов по адрес на ДБ и ИБГНИ.

Виждам, че Хаджигенов недоволства нещо, аз в платени протести не съм ходил, каза още той.

Така става, когато гледаш протестите по телевизията. Цялата мощ на държавата в лицето на ГЕРБ,  МВР и ДАНС направи неистови опити да докаже финансови благодетели, извинете, не ви запомних името, а бяхте неосъществен правосъден министър, и не успяха, отвърна му Хаджигенов.

Цялата правителствена машина не успя да го покаже, а опитаха. Може би има защо да не успея да ви запомня името. И коя по дяволите е г-жа Тотева, защото ние такъв човек в групата нямаме?, продължи той.

Аз имах очакване, че ще можем да завършим парламента с добра новина, че въпреки всички различия и спорове сме намерили общи неща, които да сложим като общ знаменател накрая. Разбрахме, че основен враг е ДБ, а всъщност реформата е изготвена от ИТН и БСП, ние сме я провалили и те не успели да я гласуват заради нас. Явно всички я искаме тази съдебна реформа за себе си. Използвайте я повече в кампания, г-н Божанков. Това ще бъде добра новина и ще се радвам. Така че наистина в следващия парламент ще има нещо, около което да се обединим. Всеки път, когато кажете, че Христо Иванов е виновен за това правителство, което не ви се осъществи, ми правите реклама и благодаря, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Желанието на ДБ и ИБГНИ не е за смяна на модела Борисов, Пеевски, Доган и пазителя на мафията Гешев, те са не принципа стани, за да седна. Ние ще подкрепим проекта, въпреки че в началото той бе правен или от студентите на г-н Славов при упражненията им в университета или от г-н Иванов, когато беше министър при Борисов. Ние зависимости, каквито вие имате, нямаме, и ще продължим и ще осъществим съдебната реформа, закани се Ива Атанасов.

Добре че заседанията на комисиите са публични и може да се види кой осуетяваше кворума. Последното заседание беше прекъсвано пет пъти, но шефът на правната комисия разточваше гласуването на Закона за съдебната власт в продължение на седмици. Всички видяха кой отказа да насрочи извънредно заседание на парламента, за да се гледа искането за съдебна реформа. Принципът в този НС се оказа - много исках съдебна реформа, но нямах желание, заключи пък съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова.

В крайна сметка закриването на спецправосъдието и промените във ВСС бяха приети със 130 гласа "за" на първо четене. Нито един от депутатите на ГЕРБ или ДПС не се включи в гласуването. Промените обаче няма да влязат в сила, тъй като за да стане това, те трябва да минат и на второ четене, а затова време няма, защото парламентът се разпуска от утре.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>