Тир без спирачки уби баща и двете му деца на улица, на която камион помля 13 коли и жена изгоря като факла (обзор)

14.09.2021 21:23 Тони Щилиянова
Кадър от среднощния оглед на катастрофата
Джипът на семейството бе вдигнат от мястото на трагедията във вторник преди обед.

- Лекари се борят за живота на 17-годишен

- Проверяват бил ли е претоварен със зърно камионът, шофьорът му също е в тежко състояние

- Има проект за обходен път на Айтос, но няма пари

Една любяща майка трябваше днес да изпрати сина си в 3-и клас, а 6-годишното си момиченце за последно на детска градина. Вместо това ги погреба заедно с баща им.

Родителите на 17-годишен младеж, който кротко е стоял на тротоар, не знаят дали лекарите ще се преборят за живота на момчето им.

Жителите на Айтос и близкото село Речица са потопени в скръб от поредната трагедия на пътя. Тежката катастрофа на ул. “Хаджи Димитър”, по която вървят претоварени камиони, се случи на същото място, където само пред година тир помля 13 коли, а млада жена изгоря като факла, заклещена в автомобила си.

В понеделник около 21,40 ч на ул. “Хаджи Димитър” - съвсем на входа на Айтос откъм Руен, тир, управляван от 35-годишния Валентин Вълчанов от Бургас, не успява да вземе завоя по наклоненото платно и удря странично джип “Волво”, който се движи в насрещната лента.

В него пътува младо семейство от руенското село Речица. Зад волана е 33-годишният Нури Джемил, съпругата му Фатме на 32 г. е на предната седалка до него, а отзад са 9-годишното им момченце Джемил и 6-годишната им дъщеричка Айфер. От силния удар и

тирът, и джипът

се блъскат в

мантинелата,

после в няколко

крайпътни

дървета и се

преобръщат в

градската

градинка

срещу сградата на горското стопанство, която обичайно е пълна с хора през целия ден. Истинско чудо е, че по това време точно там няма никой, тъй като в градинката има люлки и лунапарк.

Мъжът и двете деца в колата издъхват на място, а майката като по чудо оцелява без сериозни наранявания. Тежко е ранен 17-годишен пешеходец, който кротко си стоял на тротоара пред горското стопанство, когато го връхлита тирът.

Раненият Юмер от айтоското село Пещерско е с политравматизъм, лекари от реанимацията на УМБАЛ - Бургас ,се борят за живота му.

Там е настанен и шофьорът на тира, който се оказва заклещен в кабината и повече от час пожарникари режат ламарините, за да го измъкнат. Той е натрошен, също в тежко състояние. Взети са му кръв и урина за химичен анализ за употреба на алкохол или наркотични вещества.

На мястото на катастрофата пристигат директорът на Областната дирекция на МВР - Бургас, старши комисар Калоян Калоянов и кметът на Айтос Васил Едрев. С часове продължава среднощният оглед на местопроизшествието, затруднен и от това, че

при удара тирът

къса кабел на

електрически

стълб и оставя

района без ток

На следващия ден огледът продължава по светло. Разцепеният на две джип на семейството е вдигнат малко след 10,30 ч на 14 септември.

По данни на полицията спирачките на тира убиец са отказали. Това, както и движението на камиона с несъобразена с пътната настилка скорост са причина за тежкия инцидент, отнел три човешки живота. Ще се проверява и дали камионът, който е превозвал зърно, не е бил претоварен.

“Тук е много опасно. Много често, като тръгваме да пресичаме на пешеходната пътека, едната кола ни дава път, но следващата изпреварва. Една сутрин водех детето на училище – за малко да ни сгази възрастен шофьор, който беше задрямал на волана”, разказва Бахре Шабан. Заради фаталната катастрофа с невинни жертви кметовете на Айтос Васил Едрев и на Руен - Исмаил Осман,

обявиха

14 септември

за ден на траур

Село Речица, откъдето е загиналият Нури, е потънало в скръб. Близки на оцелялата жена разказаха, че тя е в тежко психично състояние. Отказала да бъде настанена в болница, защото искала да се върне при роднините си.

Във фаталната нощ семейството, което преди около 2 г. се преместило да живее от Речица в Айтос, се връщало от село Чукарка. Там било на гости на родителите на Фатме. Нейният баща имал бизнес, в който помагали и дъщерята и зетят. Семейството било много задружно, а малките Айфер и Джемил били отглеждани с много грижа и любов.

“Погребахме ги

заедно тримата,

майката много

плака

Това е голяма трагедия за семейството и за цялото село. На 15 септември Джемил щеше да тръгне на училище, да започне трети клас”, каза пред “24 часа” кметицата на селото Фатме Хасан. Тя разказа, че загиналият Нури Джемил бил много добър човек, винаги готов да помогне с каквото може. “Често правеше курбан и раздаваше на по-бедните семейства. Бащата на жена му има фирма за животински отпадъци. Направиха цех в Айтос, за който Нури отговаряше. Преди години работеше в чужбина, за да събере пари за къщата в Айтос”, казва кметицата.

Катастрофата от 13 септември за пореден път извади на показ дългогодишен проблем -

стотици тирове

преминават през

града

Кметът Васил Едрев признава, че докато чакат решение, са ставали не една и две катастрофи с жертви на различни участъци по ул. “Хаджи Димитър”.

“Пътят Айтос - Руен е опасен и много натоварен през всички сезони на годината. Тежкотоварните коли се движат основно за Северна България и обратно, като лятото тировете пренасят най-вече зърно. Случилото се е огромна трагедия”, казва Едрев. Той припомня, че има изготвен проект за обходен път, който да изведе тировете от Айтос, но проблем било финансирането му.

“След катастрофата от 11 септември м.г. депутатът Севим Али внесе питане в парламента за въпросния обход, но отговорът бе, че нямало заделени средства”, коментира кметът на Руен Исмаил Осман.

Преди година Айтос преживява истинска касапница. Надрусаният с пико Кольо Иванов от Несебър се качва на камион, пълен с 30 тона жито. Движи се по пътя Руен - Айтос. В района на автогарата, спускайки се по наклонен участък по ул. “Хаджи Димитър”, губи контрол над тежката машина и тя буквално лети към спрелите на светофар автомобили. По пътя си тирът удря пешеходка, след което помита 13 автомобила. Тойота с търговищка регистрация избухва в пламъци. Шофьорът и единият от пътниците успяват да излязат, но вътре приклещена остава 26-годишна жена, която изгаря жива.

Сред ранените е 35-годишна пешеходка от Айтос, родила 3 дни преди кървавото меле. Тя е тежко пострадала и прекарва седмици в реанимацията на УМБАЛ - Бургас.

Шофьорът е арестуван, а в кабинката на тира са открити наркотици. Оказва се със сериозно криминално минало, съден е за кражби. Кольо чака процеса срещу него с мярка за неотклонение “подписка”. Обвинен е за причиняване на смърт по непредпазливост на едно лице и нанасяне на средна телесна повреда на трима след употреба на метамфетамин. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай, а законът предвижда от 5 до 20 г.

През юни тази година обаче 51-годишният мъж внезапно умира и делото срещу него е прекратено.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>