Имало 14 преписки за Делян Пеевски, не е открито престъпление (Обзор)

14.09.2021 21:17
Надежда Йорданова (вдясно) обсъжда санкциите по закона “Магнитски” с Антоанета Цонева от ДБ
ЕНЧО МИРЧЕВ

Бившият депутат и Илко Желязков дали обяснения заради “Магнитски”, Божков - не, защото е в Дубай

Прокуратурата е снела обяснения от Делян Пеевски и Илко Желязков, който е бивш зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС, след като двамата попаднаха в списъка на санкционираните по глобалния закон “Магнитски”. Третият Васил Божков обаче не е дал обяснения, защото се “укрива в държава извън Европейския съюз”. Това стана ясно от справка, представена от държавното обвинение на временната парламентарна комисия, създадена заради санкциите по “Магнитски” . Във вторник беше нейното последно заседание.

Божков е в Дубай от края на януари миналата година, дни преди да получи обвинение за лидер на престъпна група.

От справката, която шефката на комисията Надежда Йорданова от “Демократична България” прочете, стана ясно, че прокуратурата се е самосезирала веднага след огласяването, че тримата българи са в списъка “Магнитски”. От държавното обвинение съобщиха на депутатите, че до момента

няма информация

за Илко Желязков да има

преписки

или досъдебни производства

Той подаде оставка, след като името му попадна в списъка. Тя беше гласувана от Народното събрание на 28 юли.

По отношение на Делян Пеевски са били образувани 14 преписки, като 13 от тях са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство.

По една от тях, която е от 2007 г., е било образувано досъдебно производство, което е завършило с мнение за прекратяване от прокурор.

През 2020 г. в направена проверка за евентуално престъпление от общ характер, извършено от Делян Пеевски, разказа зам. вътрешният министър Енчо Мирчев, който също беше на заседанието на парламентарната комисия “Магнитски”. 

Той обяви, че в МВР няма данни за корупция и уреждане на българско гражданство от страна на бившия депутат от ДПС.

Работата продължава активно по всички сигнали, които са постъпили в МВР. Нито една преписка не е оставена на заден план. Когато имаме някакъв краен сигнал, ще го обявим, каза още Енчо Мирчев. Той поясни, че от датата на налагане на американските санкции в МВР не е имало данни за извършени престъпления от Делян Пеевски.

Спрямо Васил Божков е имало 9 преписки, като по 4 от тях се водят досъдебни производства, по които той е обвиняем. Бизнесменът има 19 обвинения, като две от тях са за лидер на престъпни групи, има и за незаконно държане на културно-исторически предмети.

По досъдебните производства се разследва дейността на 56 дружества и една политическа партия, става ясно от справката.

Надежда Йорданова благодари на прокуратурата за данните, но отправи и критика, че не ставало много ясно за тези за Делян Пеевски кога са образувани и прекратени.

“Прокуратурата

обеща само

обобщена справка,

а не конкретна,

защото няма как да я даде”, репликира Хамид Хамид от ДПС.

“Напълно е възможно тези 13 преписки да са щателно проверени и да липсват доказателства за престъпления. По-детайлна информация няма как да се получи”, добави той.

Информация за всички сигнали за Божков, получени в МВР, представи и зам. министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев.

От изказването стана ясно, че срещу Божков те са много, включително анонимни, както и от хора, печелили от хазартните игри, най-вече през 2019 г. Чрез личния си ПИК те проверили на страницата в НАП, където било отбелязано, че са получили печалби. Според тях обаче не било така. Преписките били прекратени, защото не било открито престъпление.

На изборите на 4 април т.г. във велинградската полиция пък бил получен анонимен сигнал, че се агитира в полза на партията на Васил Божков.

Друг сигнал бил, че в едно от казината, свързани с него, се предлагали наркотици. На 9 септември полицията е препратила преписката на Софийската районна прокуратура.

Единодушно с осем гласа “за” депутатите решиха да попитат службите дали хората от списъка “Магнитски” са финансирали депутати. Първоначалната идея беше въпросът да е дали са финансирали протестиращи, които после са станали народни представители.

След кратък дебат те решиха да не се ограничават до протестиращи, защото нямало да бъде коректно.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>