Перфектната рецепта да си съсипем черния дроб

14.09.2021 09:10 Любомира Николаева
Изненадата от по-новите проучвания е, че за черния дроб прекаляването със захар е лошо като алкохола. СНИМКА: PIXABAY

И кои храни и напитки ще ни пречат да го направим

Лекарите казват, че черният дроб е нашата биологична химическа лаборатория. Но за да работи добре, трябва да има добри условия. Уж не е трудно, но начинът на живот на днешния човек е по скоро перфектната рецепта да си съсипе черния дроб.

Много захар

Твърде много захар не е вредна само за зъбите ви. Може да навреди и на черния дроб. Органът използва един вид захар, наречена фруктоза, за да произвежда мазнини. Прекалено много рафинирана захар и високо фруктозен царевичен сироп причиняват натрупване на мазнини, което може да доведе до чернодробно заболяване. Някои проучвания показват, че захарта може да бъде толкова вредна за черния дроб, колкото алкохола, дори ако нямате наднормено тегло. Това е още една причина да се ограничат храните с добавена захар, като сода, сладкиши и бонбони.

Непроверени

билкови добавки

Дори ако етикетът казва “натурална”, това може да не е гарантирано безопасно. Например някои хора приемат добавка с билката кава-кава за симптоми на менопаузата или за да им помогне да се отпуснат от стреса в края на деня. Но проучванията показват, че може да попречи на черния дроб да работи правилно. Това може да доведе до хепатит и чернодробна недостатъчност. Някои страни са забранили или ограничили билката, но тя все още се предлага в някои държави, а и по интернет. Винаги трябва да говорите с вашия лекар, преди да вземете някакви билки, за да се уверите, че са безопасни.

Наднормено

тегло

Излишната мазнина може да се натрупа в чернодробните ви клетки и да доведе до безалкохолна мастна чернодробна болест (стеатоза, омазняване на черния дроб).  В резултат на това черният дроб може да се възпали и с течение на времето да се втвърди и да образува нещо като белези в чернодробна тъкан (лекарите го наричат фиброза или цироза в зависимост от степента на увреждане). По-вероятно е да се случи, ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване, на средна възраст или имате диабет. Може да успеете да обърнете нещата - диета и упражнения могат да спрат болестта.

Много витамин А

от добавки

Нашето тяло се нуждае от витамин А и е добре да го набавяте преимуществено от растителни храни - пресни плодове и зеленчуци, особено тези, които са червени, оранжеви и жълти. Но ако приемате добавки с високи дози витамин А, това може да е проблем за черния дроб. Консултирайте се с вашия лекар, преди да приемете допълнителен витамин А, защото вероятно нямате нужда от него.

Рисково пиене:

по-малко

алкохол,

отколкото си

мислите

Вероятно знаете, че прекаленото пиене е вредно за черния дроб. Но може да не осъзнаете, че може да изпивате “твърде много”, без да сте зависим от алкохола. Някои чаши могат да съдържат много повече от една стандартна напитка, каквато е житейската практиката да се измерва количеството. Например по стандарт порция вино е малко над средата на стандартната чаша за този вид алкохол. Но вкъщи или на гости пълненето на чашата е криворазрбан жест на щедрост и гостоприемство.

Освен това ново южнокорейско проучване с над 11,7 милиона души показа, че всекидневното пиене дори на малки количества може да е рисково за рак. Ако пиете, придържайте се към правилото за умереност – до 1 напитка за жените и 2 за мъжете не повече от 2-4 пъти седмично. Имайте и едно наум – много лекари твърдят, също на базата на изследвания, че няма безвредно количество алкохол.

Хепатит С

Правите си татуировки или ви поставят пиърсинг, или ви “пробиват” ушите за обеци на място, което не ви вдъхва голям респект по отношение на спазване на правилата за неразпространение на инфекции. Или лекар или медицинска сестра се убожда на игла, която са използвали върху пациент. Или хора, които си инжектират наркотици, споделят една игла. Лошо. Иглата не е проблем, а това, което е по нея. Хепатит С може да се разпространи чрез кръвта на заразен човек. Дори ако това се е случило само веднъж или сте изложени на висок риск по други причини (например ХИВ или майка ви е имала хепатит С, докато е била бременна с вас), трябва да се изследвате за всеки случай.  Така трябва да направят и всички, на които е правено кръвопреливане до 1994 г., откогато започва прецизно да се изследва кръвта за хепатит С. Вирусът е открит относително скоро преди това – през 1987 г.

Ацетаминофен

Имате болки в гърба, главоболие или настинка и посягате към болкоуспокояващо. Не забравяйте да спазвате безопасната дозировка! Ако случайно приемете твърде много от лекарства, в което има ацетаминофен - например хапче за главоболие и нещо друго за настинката, а и в двете има ацетаминофен, това може да навреди на черния дроб. Проверете дозата и колко е добре да приемете за един ден. Придържайте се към тези граници.

Трансмазнини

Трансмазнините са изкуствени мазнини в някои пакетирани храни и тестени изделия. (Ще видите на етикета “хидрогенирани” или “частично хидрогенирани” мазнини.) Да хапнете такава храна от време на време, не е съдбовен проблем. Но диета с високо съдържание на трансмазнини създава предпоставки да наддадете на тегло и също толкова рисково – да се увреждат кръвоносните съдове. Плаките по артериите са фактор за хипертония, атеросклероза, инфаркт, инсулт. Но също така не е добре за черния дроб. Проверете на етикета списъка със съставките.

Газирани

безалкохолни

всеки ден?

Различни изследванията показват, че хората, които пият много безалкохолни напитки, са по-склонни да имат безалкохолна мастна чернодробна болест. Проучванията не доказват, че причината са точно напитките. Но ако пиете много газирани напитки и сте искали да ги намалите, това предупреждение може да е добра причина да промените навика си и да изберете друг вид безалкохолни – зеленчукови, плодови или комбинирани смутита и основно - вода.

С толкова много предупреждения за “едно наум” от експерти на WebMD, медицината има и рецепти как с ежедневни добри навици можем да защитаваме важния орган. В ничията зона между двете рецепти хепатолозите поставят напитката, която по масовост отстъпва само на чая. Проучванията показват, че пиенето на две до три чаши кафе на ден може да предпази черния дроб от увреждане, причинено от твърде много алкохол или нездравословна диета. Някои изследвания показват, че това може да намали риска от рак на черния дроб. Не го приемайте твърде буквално - злоупотребата с алкохол, увреждащи лекарства, преяждането, пристрастеността към сладкиши със захар няма да се заличи само с кафе, то донякъде защитава черния дроб, но не е вълшебник.

Ето кои хепатопротектори наред с кафето може да помогнат:

l Чистата вода - поне 1,5 л на ден

l Овесените ядки и пълнозърнести храни с много фибри

l Зеленолистните зеленчуци спанак, лапад, салати и др. с техния мощен антиоксидант, наречен глутатион

l Броколите и другите видове от семейството на зелето

l Зеленият чай, който обезврежда окислителните метаболити в тялото

l Боровинките, малините, къпините с високото си съдържание на антиоксиданти

l Бадемите, орехите и останалите ядки, богати на витамин Е

l Подправките канела, салвия, риган, розмарин, кимион и др.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>