Още малко и Бюрото по защита ще бъде отнето от главния прокурор, закриването на спецправосъдието се отложи (Обзор)

10.09.2021 21:45 Ана Михова
Хамид Хамид, Анна Александрова и Андрей Михайлов (от ляво на дясно)
Тодор Байчев от БСП, Христо Иванов от ДБ и Арман Бабикян от ИБГНИ на обсъждането

Гешев придупреди депутатите, че държавното обвинение няма да носи отговорност за стореното от тях

Те пък се обиждаха на “цървул”, “престъпник” и се обвиняваха, че нищо не са свършили

Правната комисия успя да вземе Бюрото по защита от главния прокурор, след като в петък членовете ѝ го пратиха на подчинение на правосъдния министър с гласуване на второ четене. Сега предстои текстовете да бъдат гледани и от пленарната зала, за да бъдат приети окончателно.

Времето обаче не стигна на народните представители да закрият специализираното правосъдие, защото трябваше да отидат в пленарната зала и да гласуват актуализирания бюджет на здравната каса. Според правилника, докато има заседание, не може да работят комисиите. Шефът на правната комисия Андрей Михайлов от “Има такъв народ” обаче увери, че ще свика извънредно заседание, за да продължат да гледат Закона за съдебната власт. Още не е ясно кога.

През последната седмица имаше четири извънредни заседания, на които трябваше да се закрие спецправосъдието. Едното преди седмица се провали поради липса на кворум. В четвъртък вечерта трябваше да се състои второ, но тогава заседаваше и парламентът. Заради свикването на заседание по нощите Хамид Хамид от ДПС нарече шефа на правната комисия Андрей Михайлов “престъпник”.

В петък се направиха два опита - единият сутринта в сградата на бившия Партиен дом, другият - следобед в зала “Запад”. Времето обаче не стигна заради бюджета.

“Технологията тичане между сградите едва ли ще доведе до добър резултат”, прогнозира главният прокурор Иван Гешев. Той беше и на двете обсъждания.

Първото извънредно заседание започна в 10 часа в сградата на бившия Партиен дом. Градусът на напрежението се повиши още в началото. На заседанието бяха дошли Мая Манолова, Арман Бабикян, Николай Хаджигенов от “Изправи сеБГ! Ние идваме!” и Христо Иванов от “Демократична Балгария”. Те не са членове на правната комисия.

“Правната комисия предизборна среща ли е?”, попита Николина Ангелкова от ГЕРБ. Анна Александрова от същата партия поиска да не се гледа съдебният закон, а Изборният кодекс.

Атанас Славов от “Демократична България” коментира, че ГЕРБ ще правят всичко възможно, за да не се приемат промените в двата закона - за Бюрото по защита и за спецправосъдието.

“Чухме неистини от лице, което вчера се

изсули като

цървул

и бойкотира

приемането на

бюджета

на НЗОК и така да няма пари за лекарите на първа линия”, отговори му Хамид Хамид от ДПС.

“Да спазим добрия тон, вчера щедро бях наречен престъпник”, включи се и Андрей Михайлов.

Мая Манолова пък упрекна правната комисия, че нито един законопроект не е излязъл от нея до момента, и ги призова да гласуват.

Най-разгорещен беше дебатът какво да се случи със сградата, в която се помещава Бюрото по защита.

“Противопоставяме се всички материални активи да минат към Министерството на правосъдието”, обяви зам. главният прокурор Даниела Машева. Тя добави, че имотите, които се ползват от бюрото, са на съдебната власт. “Единствено и само в правомощията на ВСС е да управлява недвижимите имоти на съдебната власт”, каза зам. главният прокурор.

“Ако се приеме този текст,

ще поискаме

становище на

Конституционния

съд”,

предупреди и Гешев. Той обясни, че когато през 2014 г. бюрото е минало към прокуратурата, то дошло без сграда. “Без почти нищо, само с трийсетина коли”, каза главният прокурор.

“Абсурдно е да се отдели толкова време на сградата, ясно е, че тя е държавна собственост”, включи се и Мая Манолова.

Докъм 13 часа депутатите успяха да гласуват всички текстове за минаването на бюрото към правосъдния министър.

“Прокуратурата няма да носи отговорност за последствията. Цената ще платят българските граждани.

Какво ще се случи със защитените свидетели в процеса на трансформация”, попита Гешев. Той отново предупреди, че много служители на бюрото ще напуснат, а някои от тях може да отидат към извъндържавни структури. Гешев не уточни какви, но от думите му се разбра, че визира силови групировки. Той определи като несериозни твърденията, че на мястото на напусналите служители ще бъдат назначени нови. Причината - нужно е много време за обучение на новоназначените, което пък създава риск за застрашените свидетели.

След като гласуваха законопроекта, депутатите си дадоха кратка почивка, преди да минат към закриване на специализираното правосъдие. Пристигна и представляващият ВСС Боян Магдалинчев, защото Анна Александрова беше отправила критики към Андрей Михайлов, че не е поканен кадровият орган на съдебната власт.

Според Магдалинчев проектът на Христо Ивано целял

друг състав

на ВСС да избере

шеф на ВКС

Мандатът на Лозан Панов изтича през февруари. Магдалинчев видя и противоконституционни текстове.

Малко след 13,30 ч депутатите възобновиха заседанието. Шефът на правната комисия предупреди изказващите, че ще говорят по 5 минути, за да стигне времето. Думата обаче успя да вземе само шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев. Той предупреди за рисковете от закриването на спецправосъдието.

Времето напредна и Андрей Михайлов обяви, че трябва да ходят в пленарната зала за бюджета.

Намеси се Мая Манолова, която научила, че заседанието щяло да се отложи, защото бюджетната комисия не била готова.

Михайлов я попита откъде знае и тръгна да прекъсва заседанието. Радостин Василев атакува Манолова, че ходи в различни комисии, за да говори популистки.

“Няма такова

заседание”,

възкликна Димитър Делчев от ИБГНИ, след като председателят на комисията Андрей Михайлов го прекрати. След час обаче те се събраха отново, този път в зала “Запад”.

“Ще се изкажа, за да не се наложи трети път да тичам от сграда в сграда”, пошегува се Гешев.

Той посочи, че със закриването на спецправосъдието ще има проблеми с подсъдността.

“След две години делото за Димитър Желязков ще почне в Бургас, за Арабаджиеви в Пловдив, за Баневи - във Варна”, обясни той. “Погледнете сайта на спецпрокуратурата преди април и след това. Почти нищо не се случва след април. И е заради липса на синхрон между институциите”, каза той.

Тодор Байчев от БСП го репликира, че животът продължава, но разбирал болката на Гешев. БСП щели да подкрепят законопроекта, но това нямало да стане на всяка цена.

Надежда Йорданова от ДБ упрекна спецпрокуратурата, че не е разследвала кюлчетата, пачките, записите.

Явор Божанков пък обвини Гешев, че заради отказа му да подаде оставка била тази ситуация.

Така стана 16,10 ч и заседанието отново беше прекъснато, защото депутатите се върнаха в пленарната зала.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>