Брутален мъчител пуснат от затвора - спазвал закона, когато бил в отпуск

09.09.2021 16:06 Кирил Борисов
Божидар Методиев, Борис Маринов и Димчо Димов ( от ляво на дясно) на подсъдимата скамейка през 2012 г.
Димитър Николов беше заловен след 2 г. издирване, за да влезе в затвора.
Цветко Ненов получава отказ за предсрочно освобождаване на първата инстанция.

Единият от нападателите на семейство Анчови, чиито малолетни дъщери бяха насилвани часове, а родителите подложени на нечовешки гаври, вече е свободен човек

Един от осъдените за бруталното нападение и грабеж над семейство Анчови от софийското село Чепинци вече е на свобода, показа проверка на “24 часа”.

Това е бившият полицай Димчо Димов, който към момента на бруталното престъпление е бил служител на МВР и затова делото се гледа от Военния съд.

Димчо Димов и останалите 5-престъпници бяха осъдени на по 10 г. лишаване от свобода. Бившият полицай е излежал само 5 г. и 3 месеца. От работа зад решетките е спестил 1 г. и 11 месеца. В средата на август Апелативният съд в София го пуска предсрочно от затвора за останалите 2 г. и 10 месеца от присъдата му, а навън ще се среща с пробационен служител.

Димчо Димов не е единственият от шестимата грабители, който е поискал да бъде пуснат на свобода предсрочно. (Виж карето долу). По закон всеки затворник, който лежи за пръв път, има право да поиска от съда да го пуснат предсрочно, когато е излежал половината от наказанието си.

Делото “Анчови” е един от примерите за бавно правосъдие - продължи 18 години, но пък наказанието е бързо.

На 31 януари 1998 г. седем брутални бандити нахлуват в дома на Веско и Марина Анчови в Чепинци, за да ги ограбят. Семейството е подложено на нечовешки гаври. Анчов е заключен в мазето си, прободен е 6 пъти с нож, ритан е в главата, в черепа му е разбит буркан с компот. През това време останалите се гаврили с жена му, а двете им дъщери - на 11 и 16 г., са изнасилвани с часове. Търсили парите на семейството. По време на разследването Марина Анчова

разпознава

Димчо Димов

като човека,

който я удрял с

твърд предмет

по главата

в тъмната стая и я разпитвал къде са наркотиците, оръжието и парите. Тя му отговаряла, че наркотици и оръжие нямат, а парите вече са намерили. Молила го да не я удрят, но Димов заявил, че и на него не му е приятно това, което се случва, но били на служба. Така и не става ясно кой от шестимата е изнасилвал дъщерите на семейството в друга тъмна стая. По делото има данни и за седми човек, който не е сред подсъдимите и вероятно е само свидетел.

Злосторниците са арестувани през 2002 г. Това са полицаят Димчо Димов, приближеният на автокрадеца Йордан Гиздов Цветко Ненов, шофьорът на Ицо Папата Борис Маринов, Петър Стоянов-Президента, Димитър Николов-Бомбата, Божидар Методиев-Лудия и Ивайло Рангелов-Джинката. Последният не дочака правосъдие по делото “Анчови”, защото беше убит при гангстерска престрелка пред блока си в София през 2005 г. Съдебната сага за останалите продължи 18 г. През април 2016 г. ВКС се произнася окончателно - в затвора влизат Димчо Димов и Борис Маринов, останалите са обявени за издирване и ги хващат по-късно.

Димчо Димов подава молба за предсрочно освобождаване в първите дни, когато има възможност за това по закон - през юли т.г., пред Софийския градски съд. Съдия Христинка Колева отказва да го пусне на свобода. Становището на началника на затвора в Кремиковци е отрицателно, защото Димов още не се е поправил.

“Мисля, че съм напълно нормален човек. Съзнавам грешката, която съм направил и дълбоко съжалявам за това. Мисля, че през годините съм показал, че съм постигнал резултати с хората, които са работили с мен, и че мога да бъда

нормален член

на обществото.

Имам образование

и специалност

На свобода ще бъда по-полезен, както за обществото, така и за близките си, които ме поддържаха през цялото време”, казва бившият полицай пред магистратите през юли. След като му отказват, обжалва пред Апелативния съд и там успява да постигне целта си.

Втората инстанция му опрощава още 2 г. и 10 м. зад решетките с няколко мотива.

Първо, не бил наказван, спазвал реда и изискванията на затворническия режим, не бил конфликтен, странял от лишените от свобода, които създават проблеми за останалите и за администрацията. Имал няколко награди, както и положително отношение към труда. До последно бил общ работник в обект на Министерството на правосъдието с осемчасов работен ден от понеделник до събота. Това била първата му присъда, семейството го подкрепяло, не пиел алкохол и не употребявал наркотици. За разлика от Софийския градски съд втората инстанция приема, че Димчо Димов се е поправил и може да бъде свободен член на обществото. И преди да бъде пуснат предсрочно, Димчо Димов е излизал от затвора в отпуск. През това време спазвал закона и винаги се връщал в общежитието.

Митко Бомбата иска да го местят на лек режим в Казичене, където лежи синът му

Димитър Николов-Митко Бомбата, който лежи в общежитието в Кремиковци, е последният от бандата грабители, който е заловен след близо 2 г. издирване. Арестуван е през 2018 г. в Сърбия, където се е крил 2 г. след решението на Върховния касационен съд.  

Още преди година Митко Бомбата е поискал от началника на затвора да бъде преместен в общежитието в Казичене на лек режим. Получава отказ и го е обжалвал в Административния съд. Там става ясен един от мотивите му да поиска преместване.

“Имам син, който изтърпява наказание в Казичене, а аз съм в Кремиковци, където съм излежал повече от половината присъда, с много награди и нямам наказания. По-хубаво от това поведение няма”, казва Димитър Николов пред магистратите. Като негов защитник се явява и съпругата му, която го подкрепя за желанието му да бъде преместен на лек режим. Така щяла да ходи на свиждане веднъж и за мъжа си, и за сина си, а не за всеки поотделно.

“В затвора е показал многократно, че се занимава с обществена дейност - с футболния отбор, работи, учи, постоянно получава награди. Всички предпоставки са налице да му бъде сменен режимът и да бъде изпратен в открит тип общежитие”, пледира съпругата на Митко Бомбата при обжалването на отказа на началника да го настани при сина му. Според двамата той също е изтърпял повече от половината от присъдата си, която също като на останалите е 10 г. Съдът обаче не е съгласен.

Димитър Николов е разпознат от семейство Анчови по белег на лицето му. Той е един от тримaта, които завличат Веско Анчов в мазето, където е изтезаван.

Димитър Николов-Митко Бомбата стана известен през 2012 г., когато полицаи го намериха в тайник на жилище в столичния кв. “Банишора”. Тогава го издирваха за пореден път по случая “Анчови”.

Докато делото се гледа в съда, Бомбата е задържан десетина пъти за различни престъпления - кражби, унищожаване на чуждо имущество, невярна декларация, побой, обсебване.

Цветко Ненов завършил 12-и клас зад решетките

Цветко Ненов е вторият от мъчителите на семейство Анчови, който е поискал да бъде предсрочно освободен. Засега делото е минало само на първа инстанция, където е получил отказ. И той е излежал половината от присъдата си. През 2016 г., когато наказанието влиза в сила, Ненов не е намерен и е обявен за издирване. Заловен е година по-късно. 

“Престъплението, за което съм осъден, е извършено през 1998 г. По времето, когато съм бил в затвора, съм учил и съм работил. Имам здравословни проблеми. Моля да бъда освободен, защото имам деца, за които трябва да се грижа”, казва Ненов пред съда. Зад решетките той завършил 12-и клас, което е единственото положително нещо в досието му, но според инспекторите не се е поправил. Цветко Ненов е съдил затвора за 230 хил. лв. заради лошите условия в килията и отказвана му медицинска помощ, но е загубил делото. Още от първите дни зад решетките той се оплаквал от проблеми с простатата, болки в бъбреците и душевни страдания. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>