В Бутан вече си сложиха нашата “АстраЗенека”, парламентът постфактум ратифицира дарението (Обзор)

07.09.2021 22:01 Йоана Русева
Ратифицирането на вече дарените дози предизвика едночасов разгорещен дебат в парламента.

Борисов бил виновен за залежалите ваксини, обяви министър Кацаров

ГЕРБ отвърна с виц: Пишете си 3-те плика

Даряването на над 172 хил. дози “АстраЗенека” на Република Бутан одобри във вторник на извънредно заседание парламентът. Това се случи точно месец и половина след като дозите вече бяха изпратени на 22 юли.

Каква е причината за голямото забавяне в ратифицирането на законопроекта, не стана ясно, но казусът предизвика разгорещен дебат между депутатите от ГЕРБ и здравния министър Стойчо Кацаров. Те си размениха взаимни обвинения кой, как и защо е повлиял за лошия темп на ваксинация у нас.

От една страна, е хубаво, че са осигурени достатъчно количества ваксини, за да може дори да се даряват, но от друга, продължаваме да имаме много неимунизирани и това няма да ни позволи да преминем леко през четвъртата вълна, каза д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя поиска

Народното

събрание да

излезе с

декларация

по въпроса

В отговор обаче Стойчо Кацаров заяви, че причината за дарението е излишъкът от ваксини на “АстраЗенека”, който ГЕРБ е договорил при недостиг от тези на “Пфайзер”. Както и “щетите в съзнанието на хората”, които бившите управляващи са направили по отношение на конкретно тази ваксина. Той визира периода, в който прилагането ѝ беше спряно у нас. За това действие и негативния му ефект върху ваксината Кацаров вече няколко пъти отправи публично обвинение към бившия премиер Бойко Борисов, че еднолично и без право е взел подобно решение.

Съмненията около ваксината са се породили след информация за странични ефекти, които впоследствие европейският регулатор отрече, напомниха депутатите на министъра.

“Провокирана съм от вашето отношение по повод причинно-следствената връзка между ваксината и решенията на премиера по това време. Ако сте прав, то излиза, че Борисов, освен че взима решения, касаещи ваксинационния процес в България, е взел решения за ваксинационния процес и в други държави”, коментира Десислава Атанасова. Тя определи твърденията на Кацаров като нелепи, отправени с единствена цел да търси индулгенция “за това, че над 100 дни вашето правителство и конкретно вие не можете да се справите нито с ваксинационния процес, нито да убедите хората да се ваксинират, нито да предложите някакви мерки за бизнеса. Отговорете ми защо дни наред българският бизнес излиза на протест?”. Призова да се спре търсенето на оправдание с правителството на ГЕРБ и конкретно с Борисов и контрира с познатия виц: “Време е да подпишете трите плика”.

Критика към ГЕРБ за ниската ваксинация обаче отправи и Цецка Бачкова от ДСБ. Тя припомни, че в бюджета за тази година бяха заделени само 10 000 лв. за ваксинационна кампания.

Бившият образователен министър Красимир Вълчев пък попита Кацаров дали има нещо против приоритетната ваксинация на медиците, работещите в сферата на образованието и членовете на СИК, към които бяха насочени първоначално дозите. Питането му дойде във връзка с изказване на Кацаров, че възрастните хора са били неглижирани и включени едва в четвъртата приоритетна група.

“Медиците са били приоритет във всяка цивилизована държава, но наред с тях се ваксинираха и възрастните, защото и тогава, и сега 85% от починалите са над 65 г. Отказът на МЗ да ги ваксинира жертва възрастното население”, отговори здравният министър.

Кацаров сметна, че откакто той е министър, са направени 1,3 млн. ваксинации. Докато за първите 4 месеца от годината, когато управлява ГЕРБ, били направени 900 000.

Не 1,3 млн.,

а 400 000 са

поставените дози ваксини през изминалите 4 месеца, откакто управлява служебният кабинет, поправи го Христо Гаджев от ГЕРБ.

И обясни - в цитираните 1,3 млн. ваксинации на Кацаров влизат тези 900 хил., които си направили първа игла при ГЕРБ, а сега им била поставена втората доза. Така излиза, че новите имунизации за последните 4 месеца са само 400 000.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>