Кметове от Пловдивско горят с хиляди - дали капаро на оркестри за събори

08.09.2021 07:40 Анелия Перчева Радко Паунов
Жени от Съединение хапват на крак пържена риба от сергия.
Димящите скари са неизменна част от големите селски събори.
Захарен памук, понички и всякакви други лакомства опитват хората по тържествата, без да гледат хигиена.
Кебапчетата на събора са с друг вкус, твърдят жени от Съединение.

- Повечето управници отмениха тържествата, в Съединение местната власт не се съобрази

- Шефът на “Канарите”: Изядохме всички буркани, храним семейства

С хиляди левове олекват кметове на населени места в Пловдивска област. Те са платили предварително капаро за оркестри и приготовления за насрочени селски събори. Още на 24 август обаче областният кризисен щаб разпореди те да не се провеждат. Мнозина се съобразиха, но някои се направиха, че не са чули, и ги проведоха. Така беше на 5 септември в град Съединение. Имаше

тълпи от народ

около десетки

сергии с понички,

захарен памук,

дюнери,

сувенири. Никаква дистанция нямаше. На няколко места димяха скари, а народът ядеше, пиеше и се веселеше. Хората бяха струпани един до друг. Това стана пред очите на президента Румен Радев, който посети града в разгара на празненствата и се ръкува и снима с десетки.

“Отговорността е на кметовете”, посочи шефката на РЗИ - Пловдив, д-р Сийка Димчева. Тя благодари на тези, които са проявили съзнание. Сред тях са кметовете на Шишманци Александър Атанасов и на Белозем Виолета Петрова.

“Бях платил за оркестър. Но категорично отмених събора. Един да има болен, и цялото село ще пламне. После трябва да емигрирам”, коментира Атанасов.

И колежката му от съседното Белозем е поръчала цели два оркестъра - “Канарите” и “Марица”. Но

парите ще

изгорят, защото

капаро не се

връща

“Съборът е насрочен на 25 и 26 септември, но няма да се проведе. Не смеем да рискуваме”, обясни пред “24 часа” Петрова. Навръх 6 септември пред препълнен площад с хора, певци и музиканти тя посрещна президента Румен Радев. Обаче не иска да рискува със събора.

“Какво значение имат парите, важно е здравето на хората”, разсъждава кметицата на Белозем.

В цялата община Раковски кметът Павел Гуджеров е спрял съборите. Същото е и в съседното Брезово.

“Разбирам недоволството на хората. Мнозина очакват съборите с нетърпение, защото там се създава настроение. Те обединяват и сближават, но жителите на нашите 16 села

са предимно

възрастни и сме

длъжни да

запазим

здравето им”,

каза зам.-кметът на Брезово Иван Тачев.

“Отменяме и популярния фестивал “Брезовска чаршия”. Няколко месеца подготвяхме програмата му, в която бяха включени пленер, изложба, крос, футболни турнири, но те няма да се състоят”, категоричен е Тачев. Кулминацията щяла да е съборът на 18 септември, но той отпадна.

“Много ни се искаше да излезем на центъра да послушаме народна музика, да погледаме младите как играят, пък и ние да се хванем до тях. Но всеки ден слушаме колко се разболяват и умират, затова одобряваме забраната на празненствата”, коментираха жители на Брезово.

В царския град Баня празникът също пропадна. “Всичко бе готово.

Бях поканил

11 танцови

състава от

цяла България

и известен оркестър. Хубаво щеше да е да се състои, защото в момента в Баня има много почиващи заради минералните ни извори. Хората щяха да се насладят на богата програма. Заболеваемостта обаче в областта действително е висока и мярката за забрана на големи събития на открито е адекватна”, заяви кметът Стамен Гешев.

Някои от местните негодували, тъй като в повечето населени места в Карловско съборите вече са проведени. А в Баня за втора поредна година няма да има празненство.

И в село Домлян съборът на 4 септември не се състоя.

“Наех оркестър, поканил бях гости, похарчих 1600 лева за подготовка на сцената и коситба на тревата на стадиона. Средствата не могат да се възстановят. Ще пия една студена вода”, посочи кметът Мано Несторов. По думите му и м.г. общоселското тържество не се е провело, но тогава от по-рано било ясно, че няма да има масови мероприятия и не се е стигнало до разходи.

Забраната на съборите предизвика тревога и в професионалните оркестри.

“Разчитахме на

празненствата, за

да си изкараме

хляба

От ноември м.г. до март т.г. не работехме. Беше доста трудно, защото имаме семейства, за които трябва да се грижим. Изядохме всички буркани. Изглежда, ситуацията ще се повтори”, заяви Атанас Стоев от оркестър “Канарите”. Той не може да си обясни защо по морето е нямало никакви мерки за дистанция и на плажа хората били един до друг, а в същото време се налагат ограничения за общонародните веселби.

“Жителите на селата ги чакат с нетърпение не само заради народните хора, но защото след това се събират по къщите с приятели и роднини. Вероятно сега пак ще го направят и без да има купон на мегдана”, посочи Стоев.

Все пак той добави, че щом местната власт е решила да забрани големите събития на открито, явно има основание. Музикантът призова към ваксинация, за да могат хората да са спокойни и да водят нормален живот. “В нашия оркестър всички сме имунизирани. Имаме участия в цялата страна и сме отговорни към своето здраве и здравето на другите”, каза той.

Излъчват фестивала “От извора” онлайн

Празникът на домашната лютеница става изложба базар

РУМЕН ЗЛАТАНСКИ

За да не отиде всичко на вятъра, находчиви управници трансформираха тържествата по примера на училищата - онлайн. Така ще протече и през тази година националният събор за автентичен фолклор “От извора” в пловдивското село Труд. Той е насрочен за 18 септември.

“Събитието се провежда в такъв формат за втори пореден път”, обясни Димитричка Шопова, секретар на местното читалище “Светлина 1929”.

Миналата година фестивалът преминал при голям успех. “Получихме над 190 клипа и песни на участници от цялата страна”, каза тя. А за тазгодишните тържества приемат заявки до 10 септември.

До този момент са им изпратили 70 видеоклипа от състави и индивидуални изпълнители от страната. Очаква се кандидатите да бъдат повече от миналата година.

“След като получим всички заявки, ги обработваме и публикуваме на нашата фейсбук страница на 18 септември. Хората възприеха този формат и интересът към него е голям, тъй като могат да видят автентични изпълнения от цялата страна”, поясни Шопова. Местните пак се веселят, но от къщите си, без да се струпват на едно място.

В село Куртово Конаре фестивалът на домашната лютеница обаче се заменя с изложба базар на 10 и 11 септември. Там ще бъде показана готова продукция. Няма да се пекат и варят чушки и домати на място, както в други години.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>